Aktuális

Sokan támogatják a vasárnapi szünnapot

Huszti Zoltán, Balajti Péter

2012. szeptember 24. hétfő 12:00

A vasárnap munkaszünetté nyilvánítását kezdeményezi az Európai Unióban a szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom. Ha az elképzelés teret nyer, a döntés ránk is vonatkozik. Az érintett dolgozók és családjuk örülnének, a vásárlók kevésbé.

Októberben hoz döntést arról az Európai Néppárt, elfogadja-e a szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom javaslatát, amely az unióban a vasárnapot tényleges munkaszüneti nappá nyilvánítaná. Magyarországon már az is nagy vitát keltett, hogy az ünnepnapokon megtiltották az üzletek nyitva tartását, hiszen sokan a szabadnapjaikra időzítik a bevásárlást. A döntés új szokások kialakítására kényszerítené az embereket, ugyanakkor valóban hozzájárulna ahhoz, hogy a kereskedelemben dolgozók is a családjukkal tölthessenek hetente legalább egy napot.

Vannak olyan munkahelyek, ahol szóba sem jöhet a hét végi szünnap, mint például a mentőknél, a tűzoltóknál. – A hét minden napján, napi 24 órában 230 kolléga áll készenlétben, az állomány tagjai hármas műszakban váltják egymást – érvel Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelem szóvivője. – A 24 órás munkára 48 óra pihenés jut. Az embe-rekre viszont jó hatással lehet a vasárnapi pihenő, ha tekintetbe vesszük, hogy a balesetek meghatározó részénél a tragédia oka a fáradtságból fakadó figyelmetlenség.

Vásárolni azonban nem muszáj hét végén, a budapesti Bodroghelyi Móni azonban mégis ekkorra időzíti a családi beszerzést. – Sokkal kényelmesebb vasárnap vásárolni, mert nincs az a rohanás, mint hétköznap. Ugyanakkor megértem az eladókat is, hogy nekik jól jönne a biztosan kalkulálható szabadnap. Nehéz ebben kiegyezni.

Irhási Gyöngyvérnek van javaslata a köztes megoldásra: – A szolgáltatásban dolgozók is emberek, úgyhogy én megszavaznám nekik a vasárnapi munkaszünetet, de csak akkor, ha cserébe szombaton sokáig nyitva tartanának.

Katalin a pult másik oldalán áll, de örül a hét végi műszaknak. – Mivel órabérben dolgozom, nekem pluszbevétel a vasárnapi munkanap. Őszintén megmondom, inkább bejövök dolgozni, mert arra a jövedelemre is szükségem van, hogy ki tudjam fizetni a számláimat.

Budai Erzsébet szintén eladó, szerinte nem éri meg a vasárnapi nyitva tartás. – Nyáron legalábbis semmiképpen nem éri meg. Olyankor mindenki nyaral, aki meg nem, annak vásárlásra sincs elég pénze. Ha rajtam múlna, én szünnapot rendelnék el.

Darányi István is a vasárnapi szünnapot támogatja. – Most az emberek ahelyett, hogy pihennének, szatyrokkal rohangálnak. Végre lenne egy igazi pihenőnap, amikor mindenki a családjával lehetne, mint régen.

Az egyház természetesen a vasárnapi pihenőnap mellett van, s nemcsak azért, hogy a hívők eljussanak a misére, hanem azért is, mert ebben látják a családi élet zálogát. – Már a IV. századi Rómában is munkaszüneti nap volt a vasárnap, aminek fontosságát többek közt II. János Pál pápa is hangsúlyozta – emlékeztet Nyúl Viktor katolikus pap.

– Ezen a napon nemcsak a test, de a lélek is megpihen, ennek jelentőségét nem csak a hívők tapasztalhatják. A vasárnapi pihenőnap család- és közösségépítő, a döntéshozóknak érdemes volna végre belátniuk: a köz javát szolgálja, ha a vasárnapot munkaszüneti nappá nyilvánítják.

Arra a felvetésünkre, hogy a pap is vasárnap dolgozik a legtöbbet, hiszen akkor vannak a misék, kész válasza van. – Aki Istennek szentelt életet él, az nem munkaként, hanem szolgálatként tekint a misére. A szentmise számomra mindig is ünnep, s volt rá példa, hogy egy vasárnap háromszor is ott álltam az oltárnál.

Szlobodnyik Csaba klinikai szakpszichológus szerint az, akinek fontos a család, eddig is megtalálta a módját az együttlétnek. Az emberek bátrabbak, amíg csak gondolatban kell valamit támogatni, ám a gyakorlatban gyakran más a helyzet. – Én abban látom a megoldást, hogy a vasárnapi szolgáltatásokért kérjenek felárat a kereskedők, ahogy ez például a patikákban működik. Így a vásárló és az értékesítő is eldöntheti, szüksége van-e a hét végi a nyitva tartásra – javasolja.

Az informatikai fejlődés adhat választ a dilemmára, véli Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Nô az internetes kereskedelem, s ahogy a zenei és videotartalmak tekintetében vágyják a szabadságot a fogyasztók, úgy a vásárlási szokások is hasonló irányba fordulhatnak. Talán nincsen már távol az az idő, amikor a kirakatból okostelefonunk fényképezőjével választjuk ki a megvásárolni kívánt árut, amit egyetlen gombnyomással megrendelhetünk, s eldönthetjük, mikor tudunk a számunkra összekészített csomagért elmenni vagy hány órára szállítsák házhoz azt.

További cikkek

Világűr

Veszélyben vagyunk? Januárban még nyolc aszteroida közelíti meg a Földet

Ez is érdekelhet

mandiner.hu

Bár Jakab még soha nem nyert választást, a fáradtság jeleit látja Orbánon

borsonline.hu

Mécsesek, kerítésre akasztott plüssmackó: szívszorító tragédia történt az újpesti iskolában

origo.hu

Sztárok, akik már vásároltak jegyet az űrbe - galéria

boon.hu

Félrehúzta a köntösét a nagymellű szőke szépség

origo.hu

Nem vált dizájnt a következő Apple iPad

vg.hu

Síbalesetben elhunyt a César-díjas francia színész

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 20.: a Szűz fontos tanulságokat kap a sorstól, a Bika szerencsés valamiben

magyarnemzet.hu

Több külföldi vevőnek is próbálták eladni a Városházát

origo.hu

Leállt egy baba légzése a kocsiban, az anyja berohant vele a tűzoltókhoz, és megtörtént a csoda

origo.hu

Fontos hír érkezett a horvátországi autópályákról, ez érintheti a magyar pénztárcákat