Aktuális

A vásárlók többsége úgy érzi, túlnőtt rajtuk a technika

Balajti Péter

Létrehozva: 2012.09.08.

Okostévé, okostelefon, tablet és netbook – olvasható a szórakoztatóelektronikai gyártók csodagépei alatt. A vásárlók többsége nem érti, miről is van szó. Úgy érzik, túlnőtt rajtuk a technika.

A számtalan fejlesztés az újdonság varázsával hat Lőrincz Gyöngyire. Más kérdés, hogy az újítások alapos fejtörést okoznak neki.

– Ijesztő ez a villámgyors fejlődés, nem beszélve a sok speciális kifejezésről, rövidítésről. Úgyhogy inkább a jól látható dolgokra figyelek, mint a 3D-s szemüveg. Azt ugyan nem értem, hogy az egyik mitől aktív, a másik mitől passzív, de nem is akarok benne elmélyülni. Nálam már ott megdől ez az egész, hogy szemüvegben kelljen tévéznem. A HD-ről már hallottam, ami nagy felbontást jelent, de hogy abból is kétféle létezik, az meglepetés számomra. A tévébe épített mozgásérzékelős játék sem az én világom, de a mikrofonos távirányító, amit a hangommal kezelhetek, azért tetszik.

Legyen kéznél egy programozó!

Lukács Fanni barátjával, Nagy Ádámmal nézelődik a számítástechnikai eszközök között.

– Netbook, notebook, e-book és tablet, hasonlón néznek ki, de nem csekély a különbség. Nem csak a tudásukkal, a nevükkel és a köztük lévő különbségekkel sem árt tisztában lenni. Szerencsére Ádám sokat segít nekem, úgyhogy igyekszem lépést tartani a fejlődéssel. – Programozást tanulok, de amúgy is ez az én világom, képben vagyok, és szívesen segítek – mondja a fiú.

Kéri Gábor csak nevet az érintőképernyős mobilok gyűrűjében: – Nem szégyellem, az okostelefonok okosabbak nálam. Lassan már kávét is lehet velük főzni, más kérdés, hogy a régebbi modellekkel sokkal könnyebb volt telefonálni, az újabbak tudásának nyolcvan százalékát úgysem használja ki az ember. Nemrég telefont kellett cserélnem, de még mindig nem szoktam meg a frissebb modell menüjét és logikáját A kolléganőmtől szoktam segítséget kérni, ha valamit el akarok érni vele – vallja be a férfi.

– Szinte teljesen ugyanúgy néz ki ez a két készülék, ugyanaz a márka is, csak az egyik háromszor többe kerül. Naná, ez DVD-, az meg Blu- Ray-lejátszó. Tudom, mi a különbség, csak nem értem – neveti el magát Teleki Ferenc.

*

Szánthó Balázs, az egyik műszaki áruház vezető munkatársa is úgy gondolja, hogy robbanásszerű a fejlődés a szórakoztatóelektronikában: – Az emberek szép számmal érdeklődnek az új technológiák iránt, ugyanakkor nem várható el, és nem is feltétlenül szükséges, hogy a vevők naprakészek legyenek. Akciós újságjainkban is igyekszünk a technikai újdonságokról rövid, ám áttekinthető összeállításokat közzétenni, s a polcainkon is találni prospektusokat. Ám a szaktanácsadás fontosabb.

Kisszótár a gépekhez

HD READY 1280x720 soros videofelbontást jelöl.

FULLHD 1920x1080 soros videofelbontást jelöl.

OKOSTÉVÉ Internetezésre képes, létezik teljes és részleges is, utóbbival csak bizonyos internetes oldalak, tartalmak érhetők el.

OKOSTELEFON Internetezésre, közösségi oldalak elérésére alkalmas készülék, a vele rögzített fényképek és videók pillanatok alatt feltehetők a világhálóra, megoszthatók ismerősökkel, barátokkal.

TABLET Táblagép, egy okostelefonhoz hasonló készülék, ám annál nagyobb méretű és képernyőjű, viszont hagyományos mobiltelefonálásra nem alkalmas.

E-BOOK Digitális könyvolvasó, mellyel speciális, elektronikus formátumú könyvek olvashatók, egyes modellek zenelejátszó és hangoskönyv-hallgató funkcióval is rendelkeznek.

WI-FI Vezeték nélküli internet, egyes tévék, okostelefonok, BD-lejátszók beépített vevőegységgel, mások külön megvásárolható vevőegységhez illeszkedő csatlakozóval rendelkeznek.

NETBOOK Internetezésre alkalmas, CD/DVD-meghajtó nélküli, a notebookoknál (laptopoknál) kevesebb memóriával és kisebb képernyővel rendelkező, hordozható számítógép.

3D KÉP Térhatású képélmény, melyet – technológiától függően – aktív, illetve passzív szemüveggel lehet látni. Előbbinél akkumulátor épült a szemüvegbe, amit tölteni kell, viszont FullHD képet biztosít, utóbbi könnyebb modell, de alacsonyabb minőségű látványt nyújt

BLU-RAY (BD) Speciális technológia, mely kék lézert használ, így egy DVD méretű Blu-Ray korongon közel ötször több adat tárolható, olvasható. Előnye a nagy felbontású, nagy képernyős tévéken érvényesül igazán. A Blu-Ray lejátszók a BD mellett DVD-t és CD-t is képesek lejátszani 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek