Ölhet az ellenőrizetlen gomba

veszély
PUBLIKÁLÁS: 2012. június 06. 22:00
Az esős napok után sokan indulnak a közeli erdőkbe, mezőkre gombászni. A Bors Köbli Rita gombaszakellenőrnél, a Lehel Csarnok vezető piacfelügyelőjénél érdeklődött a gomba gyűjtésének, ellenőriztetésének és feldolgozásának – szó szerint – életbe vágóan fontos szabályairól.
Bors

1. A magunk szedett gombát mindig mutassuk meg hivatásos gombaszakellenőrnek, ne próbáljuk beazonosítani könyvekből, internetről! Az ismert „babonákban” sem tanácsos bízni. Ilyen például: ha az állat megeszi és nincs tőle baja, akkor ehető – ez azonban nem így van. Több olyan emberre veszélyes fajta van, ami az állatok egészségét nem károsítja. Tévedés az is, hogy az ezüst kanál megfeketedik a mérgező gombától. Az ezüst a romlott, nem a mérgező gombától veszíti el a színét.

2. Zugárustól, házalótól soha ne vásároljunk gombát, még akkor sem, ha igazolást mutat a gombáról. Miért? Mert a gombaárusításhoz szükséges engedélyt mindig csak az adott napon, az adott mennyiségre, az adott piacon vagy csarnokban használhatja fel a gombaárus. Az árusítóhelyen kívül az engedély nem érvényes.

3. A vadon termő erdei gombákat fonott kosárba, kartondobozba vagy papírzacskóba gyűjtsük, mert nejlonban befülled, bomlásnak indul. Gyűjtéskor tönkkel együtt szedjük a gombát – ez sokat segít a gombaszakellenőrnek –, még jobb, ha azt is megfigyeljük, milyen növényzet közelében találtuk.

4. A különböző fajú gombákat külön kosárba gyűjtsük, mert ha mérgező keveredik a kupacba, szinte biztos, hogy az egészet ki kell majd dobni.

5. Az ellenőrzött gombát otthon a lehető legrövidebb időn belül dolgozzuk fel – egy-két napnál tovább semmiképp se tároljuk. Mindez vonatkozik a már elkészült ételre is, amit tanácsos 24, legfeljebb 48 órán belül elfogyasztani. Egyes gombákat legalább húsz percig kell hőkezelni – főzni –, ennyi idő szükséges, hogy bizonyos hőre bomló méreganyagok távozzanak belőle. Ilyenek például a kucsmagombák vagy gyűrűs tuskógomba. Az árusítási engedélyen szerepel, hogy melyiknek a feldolgozásához szükséges ez, ám ha nem, kérdezze meg az árust, a csarnok gombaszakértőjét vagy a piacfelügyelőt.

6. S hogy miért keresse fel mindig a gyűjtött gombával az ellenőrt? Mert például a gyilkos galóca mérgezésének lappangási ideje 24 óra is lehet, s részben emiatt nagyon gyakori a halálesetek száma ennél a típusú mérgezésnél. De még az időben felismert és kezelt mérgezéseket követően is életen át tartó kezelés válhat szükségessé, mert a gyilkos galóca olyan méreganyagokat tartalmaz, amelyek elölik az emberi sejteket. Tanácsosabb tehát nem kockáztatni, hanem minden esetben megvizsgáltatni a magunk szedte gombát.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.