Az esős napok után sokan indulnak a közeli erdőkbe, mezőkre gombászni. A Bors Köbli Rita gombaszakellenőrnél, a Lehel Csarnok vezető piacfelügyelőjénél érdeklődött a gomba gyűjtésének, ellenőriztetésének és feldolgozásának – szó szerint – életbe vágóan fontos szabályairól.
1. A magunk szedett gombát mindig mutassuk meg hivatásos gombaszakellenőrnek, ne próbáljuk beazonosítani könyvekből, internetről! Az ismert „babonákban” sem tanácsos bízni. Ilyen például: ha az állat megeszi és nincs tőle baja, akkor ehető – ez azonban nem így van. Több olyan emberre veszélyes fajta van, ami az állatok egészségét nem károsítja. Tévedés az is, hogy az ezüst kanál megfeketedik a mérgező gombától. Az ezüst a romlott, nem a mérgező gombától veszíti el a színét.
2. Zugárustól, házalótól soha ne vásároljunk gombát, még akkor sem, ha igazolást mutat a gombáról. Miért? Mert a gombaárusításhoz szükséges engedélyt mindig csak az adott napon, az adott mennyiségre, az adott piacon vagy csarnokban használhatja fel a gombaárus. Az árusítóhelyen kívül az engedély nem érvényes.
3. A vadon termő erdei gombákat fonott kosárba, kartondobozba vagy papírzacskóba gyűjtsük, mert nejlonban befülled, bomlásnak indul. Gyűjtéskor tönkkel együtt szedjük a gombát – ez sokat segít a gombaszakellenőrnek –, még jobb, ha azt is megfigyeljük, milyen növényzet közelében találtuk.
4. A különböző fajú gombákat külön kosárba gyűjtsük, mert ha mérgező keveredik a kupacba, szinte biztos, hogy az egészet ki kell majd dobni.
5. Az ellenőrzött gombát otthon a lehető legrövidebb időn belül dolgozzuk fel – egy-két napnál tovább semmiképp se tároljuk. Mindez vonatkozik a már elkészült ételre is, amit tanácsos 24, legfeljebb 48 órán belül elfogyasztani. Egyes gombákat legalább húsz percig kell hőkezelni – főzni –, ennyi idő szükséges, hogy bizonyos hőre bomló méreganyagok távozzanak belőle. Ilyenek például a kucsmagombák vagy gyűrűs tuskógomba. Az árusítási engedélyen szerepel, hogy melyiknek a feldolgozásához szükséges ez, ám ha nem, kérdezze meg az árust, a csarnok gombaszakértőjét vagy a piacfelügyelőt.
6. S hogy miért keresse fel mindig a gyűjtött gombával az ellenőrt? Mert például a gyilkos galóca mérgezésének lappangási ideje 24 óra is lehet, s részben emiatt nagyon gyakori a halálesetek száma ennél a típusú mérgezésnél. De még az időben felismert és kezelt mérgezéseket követően is életen át tartó kezelés válhat szükségessé, mert a gyilkos galóca olyan méreganyagokat tartalmaz, amelyek elölik az emberi sejteket. Tanácsosabb tehát nem kockáztatni, hanem minden esetben megvizsgáltatni a magunk szedte gombát.