Különös hobbikkal aratnak a magyarok

utcai táncos
PUBLIKÁLÁS: 2012. június 09. 09:00
Cukorból készül szobor, papírból kakukkos óra, és van, akinek az jelenti a kihívást, hogy a legszebben pelenkázzon be egy csecsemőt. Különös versenyek győzteseit mutatjuk be.
Bors

Meghajtogatta a Szabadság-szobrot

Villányi Balázs gyerekkorában hosszú ideig bárányhimlős volt. Amíg lábadozott, találomra levett egy könyvet a polcról, amiben papírhajtogatások rajzait látta. Pár évvel később már az Egyesült Államokban megrendezett gyermek origami versenyek díjazottja volt. Felkérésre a Gellért-hegyi Szabadság-szobrot is meghajtogatta papírból.

− Egy évig gyakoroltam, hogy a legnehezebb figurákat is elkészíthessem – emlékezett a kezdetekre Balázs. – Megállás nélkül újabb és újabb hajtogatásokon törtem a fejem.

Egyszer egy kakukkos órát is elkészítettem: levélmintával, kiugró kakukkal, trófeával és ingával együtt. Izgalmas kihívást jelent számomra az origamizás. Milyen hajtogatások sorozatával lehet egy tárgyat megalkotni? Műszaki mérnök informatikusként a munkámban is szükségem van erre a kreativitásra.

Kawasaki-rózsa

A képen látható rózsa egy kortárs japán origamiművész, Kawasaki úr találmánya. A rózsa különlegességét a visszahajtogatott rózsaszirmok cizelláltsága jelenti. Gyakorlott origamisnak tíz percre van szüksége az elkészítéséhez. Villányi Balázs gyakran készít ilyet, ami ruhadarab díszítője is lehet.

Grillázsból készül a legszebb virágcsokor

Rimóczi Lászlónak itthon nincs párja a grillázskészítésben. Baldachinos ágyat, bölcsőt, bőségszarut, kacsalábon forgó palotát vagy akár Ford T-modellt készít az olajos magvakban bővelkedő édességből. 2700 darabból készült mézeskalács házikójával a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült, a legutóbbi gasztronómiai világbajnokságon pedig bronz­éremmel jutalmazták.

– Egy idős nénitől, Kasza Péternétől tanultam el a grillázskészítés rejtelmeit, mert az édességek jobban vonzottak, mint a sportolás – mesélte a Borsnak. – Lajosmizséről származom, ahol még elevenen él ennek a hagyománya.

Mátyás király kora óta a lakodalmak nélkülözhetetlen édessége volt az Alföldön. Bőséget és boldogságot hozott az ifjú párnak a grillázsból készült ház vagy templom alakú torta. Össze kellett jól törniük, mert annyi boldog év várt rájuk, ahány darabra aprózódott a cukros finomság.

Főállásomban szakácsként dolgozom, a grillázskészítés a hobbim. A két évvel ezelőtti Gasztronómiai Világbajnokságon „Mennyei grillázs” nevű munkám bronzérmes lett. Büszke vagyok rá, hogy grillázsszobrokból nagyszabású kiállítást is rendezhettem, 2009-ben pedig megalapítottam a Magyar Grillázs Szövetséget, hogy fennmaradjon a hazai készítésének tradíciója.

Mostanában különleges bonszájokat készítek, az alkotás nyugtató hatással van rám.

Pelenkázás a hobbija

Bartha Inez 17 éves tanuló céltudatosan készül az életre. Feltett szándéka, hogy hivatásos szülésznő lesz. Ezért indult idén az Országos Csecsemőgondozási Versenyen.

− A miskolci Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakközépiskolába járok. A versenyen nem csak elméletben kellett tudni, hogyan bánunk a csecsemővel, gyakorlatban is meg kellett mutatnunk, és persze ehhez hozzátartozik, mennyi idő alatt és milyen szépen teszünk tisztába egy babát. Főleg az számít, hogy a pelenka ne legyen szoros, de ne is engedje el a belevalót.

Még egy plakátot is kellett terveznünk a helyes csecsemőgondozásról. Bába szeretnék lenni, és van a családunkban kisbaba, akinek a gondozásában időnként segíthetek. Legalább négy saját gyereket szeretnék!

Az utca táncos akrobatája

Nálunk még ritkaságnak számít, ám külföldön rendszeresen rendeznek utcatánc-világbajnokságokat. Oláh Zoltán a breaktudásával uralja az aszfaltot. 2005-ben II. helyezést ért el a világ utcatáncosai számára rendezett versenyen.

– 2001-ben Dunaújvárosba költöztem, ahol a testvéremék laknak. Általuk ismerkedtem meg a hip-hop stílussal, de végül a break mellett döntöttem. Tíz éve, 16 éves koromtól táncolok. Most már kevesebb időm van rá, mert minőségellenőr gépes operátorként dolgozom egy gumigyárban. 2005-ben kijutottunk az aszfalttánc-világbajnokságra, ahol ezüstérmesek lettünk. N

agyon szeretem a mozgást és mindenféle zenét. A tánc felszabadít, csodálatos érzés. Most a szombati székesfehérvári versenyre készülünk.

Szobrot mintáz az ételből

Takács József hét éve látott először ehető szobrot. A szakácsot annyira lenyűgözték a szépen faragott zöldségek, gyümölcsök, az ételekből komponált művek, hogy elhatározta, ezt ő is megtanulja.

– Tanács Attila többszörös olimpiai és világbaj­nok ételszobrász lett a mesterem. Kétezernégy óta huszonegy arany-, ezüst- és bronzérmet kaptam. A 2007-es prágai dinnyefesztiválon csapatommal Guinness-rekordot állítottunk fel: huszonegyen 72 óra alatt 321 dinnyét faragtunk meg. Főként zöldségből, gyümölcsből, sajtból, tésztából és kókuszzsírból készítek ehető szobrokat.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.