Aktuális

Már egyetlen barátnak is örülünk

mkr

2012. május 7. hétfő 09:00

Bár a közösségi oldalakon a többség ezrével gyűjti az ismerősöket, egyetlen igaz barát elég egy embernek – vallja a magyarok többsége.

 

Az egyre kevesebb szabadidőnek és az egyéni érvényesülés megnövekedett fontosságának tudják be a szakemberek, hogy hazánkban az emberek egyre kevesebb igaz baráttal büszkélkedhetnek. – Az internetes közösségi oldalak csalóka képet mutatnak, mert sokan száz-, sőt ezerszámra gyűjtik az ismerősöket, miközben gyakran egy, vagy egyetlen emberre sem számíthatnak igazán – magyarázta a Bors kérdésére válaszolva Fekete Zoltán szociológus.

A szakember szerint ez az oka annak, hogy egy friss Ipsos-felmérés szerint a magyarok 84 százaléka úgy véli, jobb egy-két igaz barát, mintha valaki nagy ismerősi körrel tart fent kapcsolatot. Ugyanakkor egy korábbi, tíz éven át folytatott Tárki-felmérés arra is rávilágított, hogy ez a folyamat egyáltalán nem újkeletű. Míg 1993-ban a megkérdezettek 37 százalék vallott 1–4 személyt lelki társának, addig 2004-ben már csak 30 százalékuk állította ugyanezt.

Ugyanakkor ötnél, vagy tíznél is több barátot akkoriban a magyarok 42 százaléka tudhatott maga mellett, míg a 2000-es évek közepén 23 százalék tartott ekkora baráti társaságot. – Az emberek egymással szembeni bizalma is csökkent. A többség úgy gondolja, a mai kiélezett, versenyhelyzetekkel teli világban főként a családjára számíthat mindenki – szögezte le a társadalomkutató. A kapcsolatrendszer felmérését az internet segítségével az Ipsos 24 országban végezte el. Ebbôl kiderült, hogy messze az argentinok tartják a legkevesebb barátot: a felnőtt lakosság 91 százaléka véli úgy, hogy a kevesebb több.

Ezzel szemben Indonéziában az emberek 69 százaléka tartja fontosnak a nagy ismerettségi kört, ôk így érzik magukat jobban. – Sok helyütt megfordultam a világban modellkarrierem során, rengeteg ismerősöm van, de valódi barátom elég kevés – vallja be Kis Hegedűs Réka, aki nem tagadja: szívében a legfontosabbak között van a csivavája is. – A barátságban fontos szempont az egymással szembeni önzetlenség, s bár nyilván az sem utolsó szempont, hogy tőlem kapja az ételt, de Joey valóban érdek nélkül képes szeretni – szögezi le az egykori modell.
 

További cikkek

Tragédia

Most kaptuk: Megöltek egy embert a 16. kerületi Centenáriumi lakótelepen

LikeFight

LikeFight: Orbán látványosan lekörözte Márki-Zayt

Ez is érdekelhet

borsonline.hu

Komor figyelmeztetést adott ki a NASA: veszély fenyegeti a Földet

ripost.hu

Azt hitték, a Dunában van Zoltán holtteste, de aztán megcsörrent a telefon...

origo.hu

Ezeknek az országoknak már idén nemzeti digitális pénzük lehet

bama.hu

Péterffy: a környéken lakók fogyasztanak alkoholt közterületen

origo.hu

Készül a következő Samsung okoshangszóró

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: a montenegrói szélső az északmacedón szurkolókra köpött – videó

vg.hu

Bejelentést tett Hosszú Katinka

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: győzött Izland – így juthatnak tovább a mieink

borsonline.hu

Most kaptuk: Megöltek egy embert a 16. kerületi Centenáriumi lakótelepen

hirtv.hu

Elmeorvos vizsgálja a kisfiát halálra késelő magyar pornósztárt

origo.hu

Szégyentelenül lemásolták a BMW-t, mégis híres lett ez a szovjet motor