Aktuális

Pánikszerűen vásárolják a mentődobozokat

S. D., D. Á.

2012. április 26. csütörtök 08:25

Megrohamozták a patikákat és autósboltokat az autósok, miután e-mailben és közösségi oldalakon figyelmeztették őket: büntetik a lejárt szavatosságú ládák gazdáit. A rendőrség tagad.

 

Az új szabálysértési törvény április közepi hatályba lépése óta a rendőrség fokozottan ellenőrzi az autósok elsősegélydobozát – hallani mostanság úton, útfélen. A járőrök – így a híresztelés – arra utaz­nak, nem járt-e le az egész doboz, avagy az abban található eszközök valamelyikének szavatossági ideje, s ha hiányosságot tapasztalnak. A Class FM tegnap reggeli műsorában többen betelefonáltak, hogy emiatt 30–50 ezer forintra büntették meg őket a zsaruk. – Az új szabálysértési törvény értelmében 15 és 30 ezer forint között kell bírságolni azt, aki a KRESZ 3. paragrafusát megsérti, tehát például azt is, aki olyan járművel közlekedik a forgalomban, amely nem felel meg a jogszabályokban előírtaknak – mondta el dr. Kovács Kázmér ügyvéd, a Magyar Autóklub jogi bizottságának elnöke.

A mentőláda pillanatok alatt országos hiánycikk lett. – Április 21-én adtuk el az utolsó elsősegélydobozt. Azóta is állandóan keresik, de hiába próbáljuk beszerezni, a szállítók semmi jóval nem biztatnak – mondja Fridl Andrea budapesti gyógyszerész.

Sárváron sem jobb a helyzet. – Néhány évvel ezelőtt volt már ilyen őrület, akkor is átmeneti hiány alakult ki a mentőládákból – közölte Sinka Péter sárvári gyógyszerész. – Az effajta hisztériakeltésnek egyébként legfeljebb annyi értelme van, hogy hatásukra az emberek leellenőrzik a szavatosságot. A héten például bejött hozzánk egy sofőr egy 1982-ben lejárt szavatosságú ládával, hogy cseréljük ki a tartalmát.

Az Auchan áruházban, a Norauto szakboltban és egy Shell benzinkútnál is próbáltunk tegnap elsősegélydobozt beszerezni, de sehol nem lehetett kapni. Az Árukeresô.hu szerint két nap alatt 25-szörösére nôtt a kereslet. A doboz ára egyébként 2300–4000 forint.

Kiss Csilla, egy magyarországi kötszer- és autós mentőláda gyártó kereskedelmi asszisztense cáfolja, hogy a nagyobb forgalom reményében tőlük indult volna az interneten keringő, névtelen körlevél. – Bennünket is váratlanul ért a helyzet, a mi raktárunk is villámgyorsan kiürült. Hétfőn újraindul a gyártás, ami azt jelenti, hogy a május 7-i héten újra lehet majd kapni az autós mentőládákat.

Az Országos Rendőr-főkapitányság a következő közleményt adta ki: „Az elmúlt egy hét alatt több ezer rendőri intézkedés történt országosan, amelyekből hozzávetőleg 80 esetben került kiszabásra helyszíni bírság az egészségügyi doboz hiánya vagy szavatossági idejének lejárta miatt. A bírság összege jellemzően a minimálisan kiszabható 5000 Ft volt.”

 

 
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nyolcmillió forintot költött tetoválásra, most megmutatta magát meztelenül - fotó

vg.hu

Törölte a Wizz Air a járatukat, ezer euró ráfizetéssel jutott haza egy magyar házaspár

borsonline.hu

Kiadták a riasztást: brutális vihar közelít hazánk felé

vg.hu

Megijedtek a hazai ingatlanosok: megérezték a válság előszelét

ripost.hu

Igazi csoda: Így van most a terézvárosi házomlásban megsérült táncosnő

mandiner.hu

Nógrádi György: Ha Zelenszkij nem kapna nyugati támogatást, akkor 24 óráig sem tudná tartani magát

mandiner.hu

Itt támadhatja meg Putyin a NATO-t, ha kitör a világháború

mindmegette.hu

11 könnyű tészta, ami 30 perc alatt elkészíthető a kánikulában

travelo.hu

HORVÁTORSZÁG TELE VAN TERMÉSZETTEL…(x)

borsonline.hu

Megszólalt a kivitelező cég, ez okozhatta az épületomlást a Jókai utcában

borsonline.hu

Nincs megegyezés: Jolly szerint Suzy miatt kell albérletben élnie

borsonline.hu

Együtt erőszakolt meg egy 17 éves lányt az ismert színész és zenész

További cikkek

Utazás

Exkluzív interjú Károly herceggel: „Erdély szeretete a vérében van”

NÉBIH

Gyomorforgató helyen készítették a békési kolbászt: Patkányok, penész és kosz