Vélemény

Vélemény: Csapás

Balajti Péter

2014. április 9. szerda 10:00

Fájó közhely, hogy a gyermeknek illik eltemetni a szülőt, nem fordítva. Márpedig Gyűrűfűn olyan tragédia történt, amivel elképzelhetetlenül nehéz lesz a szülőknek megbirkózniuk. A hétvégi falunapon a nagyobb testvérekre bízták a kétéves Kevét, ám a programok kavalkádja szó szerint magával ragadta a gyerkőcöket.

A felügyelet nélkül maradt csöppségnek csak a holtteste került elő a közeli kacsaúsztatóból este. A gyermekhalál egy kívülállót is megrendít, nemhogy a szülőt! Bár a rendőrség vizsgálja az ügyet, a nyomozás végén a várható büntetés a dráma legkisebb tétele...

Létezhet annál nagyobb csapás egy gondviselő (milyen beszédes szó!) számára, mint beismerni, hogy a vére miatta halt meg? Hogyan képes egy szülő ezzel szembenézni? Képes önmagának bevallani? Vagy másokat vádol, tetézi a bajt?

Vállalni a felelősséget, tudni, hogy a tetteink következménye az egyéni sikerünk vagy éppen kudarcunk – a felelős gyermeknevelésnek, példamutatásnak ez is része. Milyen próbatételek elé állítható egy kamasz? Mennyire engedhetjük el, s mennyire kell, hogy elengedjük csemeténk „pórázát”? Tisztában vagyunk-e a valódi képességeivel, félelmeivel, komolyságával, önmagának vagy éppen másoknak megfelelni vágyásával?

Mi akarjuk, vagy inkább ő szorgalmazza, hogy egyedül mehessen iskolába, bevásárolni, netán vendégségbe egy osztálytársához? S ha már önmagára képes vigyázni, vajon másra is tud, akar? S az a másik bízik benne, jól kijön vele? Vagy csak nekünk jön jól az el­várt segítség? Felkészítjük-e őt az esetleges vészhelyzetekre? S mindannyian eléggé szem előtt tartjuk-e, hogy bármi is történik velük vagy általuk, az a mi felelősségünk?

További cikkek

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szenzáció a kézi Eb-n: kiesett a világbajnok

borsonline.hu

Madonna ismét elfelejtette, hogy 63 éves: csipkebugyiban mutatta meg formás fenekét

life.hu

Megdöbbentő: Nagymama lett a szexszimbólum színésznőből, simán elsétálnánk mellette

vg.hu

Elmondta a magyar virológus: ez kell a teljes Covid-védelemhez

delmagyar.hu

Évtizedes probléma oldódik meg Csongrádon az áruháznál

nemzetisport.hu

Videó: „Nézz rám, hozzád beszélek!” Medvegyev ordított a bíróval

vg.hu

Ezt a kávét ne fogyassza, visszahívta a gyártó

life.hu

Young G Béci elszólta magát Kulcsár Edina válásáról: ő másképp tudja a történetet

nemzetisport.hu

Liverpool: a Porto szélsője érkezhet, de két csatár távozhat – sajtóhír

borsonline.hu

Meztelenül mutatta meg a világ egyik legszebb fenekét Alena - 18+

origo.hu

Zalatnay Sarolta: külföldi szexkalandoktól a meztelen képekig - fotók