Nem csak legenda, valóban létezik a „desszert gyomor”, a tudósok elmondják, hogyan lehetséges

gyomor
PUBLIKÁLÁS: 2025. február 19. 15:00
Ismered az érzést, amikor degeszre tömöd a gyomrodat, és már úgy érzed egy falat sem fér beléd, sőt, ha ételre gondolsz, a rosszullét kerülget? Nos igen, ezt mind ismerjük. Ahogy azt is, hogy mindezek után azért egy kis édességnek még mindig találunk helyet a pocakunkban. A tudomány szerint pedig ez nem véletlen, valóban létezik a desszert gyomor. 
A legnagyobb lakomák után is előfordul, hogy egy kis édeset még megkívánunk. Vajon miért van ez, létezik a desszertgyomor? - illusztráció Forrás: MTI/Mészáros János

Hogy működik a „desszert gyomor"?

A németországi Max Planck Metabolizmuskutató Intézet kutatói rájöttek, miért érezzük úgy egy hatalmas evés után, hogy valami desszertnek még mindig lenne hegye a gyomrunkban, és mindez a cukorral és az agyunkkal kapcsolatos. Mutatjuk, mi is az a desszertgyomor.

Szóval, ugyanazok az idegsejtek, amelyek az mondják, hogy jól laktunk, felelősek azért is, hogy valami édesre vágyjunk.

A kutatók az egerek cukorra adott reakcióját tanulmányozták, és azt találták, hogy „a teljesen jóllakott egerek még mindig képesek voltak édeset enni" – áll a szakértői tanulmányban.

Ez az idegsejtek egy csoportjának, az úgynevezett POMC neuronoknak köszönhető, amelyek azonnal aktivizálódtak, amint az egerek hozzáfértek a cukorhoz, és újraindították az étvágyukat. Cukor elfogyasztása során a szervezet saját, ß-endorfinként ismert opiátja aktiválódott.

Kísérleti egereken vizsgálták az állatok cukorra adott reakcióját - illusztráció Forrás: commons.wikimedia.org

- magyarázza a jelentés.

Érdekes módon azonban az agynak ez az opioid útvonala specifikusan csak akkor aktiválódott, amikor az egerek több cukrot ettek, akkor viszont nem, amikor normál, vagy zsíros ételt.

Éhes egerekben azonban a ß-endorfin felszabadulás gátlása nem lépett működésbe. És amikor a kutatók blokkolták ezt az utat, az egerek egyáltalán nem ettek további cukrot.

Ugyanez működik az emberek esetében is?

E kutatási projekthez embereket is vizsgáltak. A tudósok önkénteseken végeztek agyvizsgálatot, akik egy csövön keresztül cukoroldatot kaptak – nyilván kevésbé csábító, mint egy óriási, cukros fánk...

Mindenesetre azt találták, hogy az agynak ugyanaz a régiója – amely „sok, a jóllakottság neuronjaihoz közel álló opiátreceptort" tartalmaz – reagál a cukorra az emberekben.

Henning Fenselau, a Max Planck Metabolizmuskutató Intézet kutatócsoportjának vezetője és a tanulmány szerzője kifejtette: "Evolúciós szempontból ennek van is értelme: a cukor ritka a természetben, ugyanakkor gyors energiát biztosít.

Az agy úgy van programozva, hogy amikor a cukor elérhető, szabályozza annak bevitelét - illusztráció Forrás: Shutterstock

"Az agy úgy van programozva, hogy amikor a cukor elérhető, szabályozza annak bevitelét."

Ezek az eredmények nemcsak vágyainkat támasztják alá tudományosan, de segíthetnek az elhízás kezelésében is.

Fenselau elmondta: „Már vannak olyan gyógyszerek, amelyek blokkolják az opiátreceptorokat az agyban, de a fogyás egyelőre kisebb mértékű, mint az étvágycsökkentő injekciók esetén.

"Úgy gondoljuk, hogy a velük vagy más terápiákkal való kombináció nagyon hasznos lehet. Ezt azonban tovább kell vizsgálnunk."

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.