Őszi piaci sétát tartottunk! Felfedeztük a legfinomabb gyümölcsöket

gyümölcsök
PUBLIKÁLÁS: 2022. október 22. 09:26
Már volt korábban téli piacozós sétánk, akkor a hideg hónapok adta zöldségekre koncentráltunk, most viszont olyan szépen mosolygott a fura formájú birs, a szép alma és az aranyszínű körte, hogy egy őszi gyümölcsparádét is összekészítettünk, és fotóztunk is!

Nem tagadjuk, néha kényelmesebb a boltba berohanni, és a polcokról lekapkodni a reggelihez vagy az uzsonnához való gyümölcsöt. De ha csak egy kicsit is belegondolunk, hogy azok mennyit utaztak és mennyi héjon keresztül is felszívódó tartósítószert kaptak, mire a mi kosarunkba kerülnek, szépen és csillogón, a piaci, őstermelői változatra érdemesebb várni! Még akkor is, ha a környékünkön lévő piac csak szombatonként nyit ki.

Forrás: Gerencsér / Travelo.hu

Mi most almát, birset, többféle szilvát és körtéket, illetve a kihagyhatatlan szőlőfajtákat fedeztük fel. Október elején pedig már írtunk arról, hogy merre lehet Szedd magad! akciók keretében almát szedni, hiszen az almaszezon már késő nyáron elkezdődött, de a legtöbb fajta még csak most ősszel érik.

Az alma előnye, amellett, hogy finom és egészséges, könnyen szállítható, ráadásul rendkívül sok fajtáját megtaláljuk a piacon, az édestől a kesernyésig, az egészen puhától a keményebb fajtákig. Szinte pillanatok alatt készíthetünk belőle kompótot, ami mindenféle tartósítás nélkül, a hűtőben tárolva napokra elláthatja a családot fűszeres, fahéjas édességgel.

Az almában rendkívül sok C-vitamin van, emellett viszont alacsony a kalóriatartalma: 150 gramm almában általában csupán 75 kalória van, viszont napi C-vitamin szükségletünknek ez a mennyiség 30 százalékát fedezi.

Az aranyalma ókori megfelelője lehetett Forrás: Gerencsér / Travelo.hu

Birsalmát is találtunk a piacon; ami bizony ugyanaz, mint a birskörte - ez nem két különböző gyümölcs. A Mindmegette.hu oldalán egy nagyon részletes leírást találni a birsalma legendáiról, az ókorban betöltött szerepéről és modern kori felhasználási lehetőségeiről is. De azt azért itt is elmondjuk, hogy a birset gyakran még zöld állapotban szüretelik, de felhasználni csak akkor tanácsos, amikor viaszos héja sárga színűre változik, pont mint a fenti képen, és a gyümölcs összetéveszthetetlen illatot áraszt. Ha száraz, hűvös helyen tároljuk, akár kora tavaszig is elthető.

A porhanyós körte

A körte rendkívül egészséges, és szintén ahány féle igény, körülbelül annyi féle körte létezik. Az egészen apróktól a hatalams fajtákig, a hamvas sárga színűektől a barnásabb, vastagabb héjú változatokig. És talán még a kilos áruk is megfizethető egyelőre.

Forrás: Gerencsér / Travelo.hu

A körte az egyik legalacsonyabb kalóriatartalmú gyümölcs, ráadásul csökkenti a különböző zsírok felszívódását is, így aki fogyni szeretne, annak ajánlott sok körtét ennie. De mi főként azért szeretjük, mert összehasonlíthatatlanul más a textúrája. Az a porhanyós, puha, de zizgő gyümölcshús egyszerűen magávalragadó. Pont ezeknek a rostoknak köszönhetően a körte javítja az emésztést, jó székrekedés ellen, ráadásul a benne található gyümölcscukor a cukorbetegek számára is fogyasztható.

A görgő szőlő

A piacokon jelenleg annyi féle szőlőt találni, hogy megszámolni sem tudtuk. A szőlő az évszak egyik legkedveltebb gyümölcse, és mindenkinek meg van a saját kedvence. Mikor még a nagyszüleim éltek, nálunk az észak-amerikai eredetű, kék bogyójú Othello szőlőfajta volt a kedvenc, azzal a számunkra akkor még meghatározhatatlan illatos mellékízzel (vitis labrusca).

Forrás: Gerencsér / Travelo.hu

Ma már inkább a fehér szőlőket kedveljük, de azokból sem sokat, mert bizony a szőlőben sok cukor található, viszont gazdag rostokban és C-vitaminban is. A szőlő másik jó tulajdonsága, hogy tele van antioxidánsokkal, jót tesz a szív- és érrendszernek, valamint a rák kialakulásának esélyét is csökkenti.

Szilva, te édes!

A szilva egy különleges őszi csemege, ami rendkívül gazdag ún. polifenol-antioxidánsokban, ilyet találni még a barackban és a nektarinban, de egyes források szerint a szilvában kétszer annyi van belőle, mint ezekben.

Forrás: Gerencsér / Travelo.hu

A szilvában az a jó még, hogy nagyon sok módon fel lehet hasznáni. El lehet rakni befőttnek, mondanunk sem kell, hogy a mesteremberek micsoda lekvárokat készítenek belőle, lehet belőle izgalmas szilva chutney, bele süthetjük süteménybe, készülhet belőle pálinka és szilva bor is.

Sütőtök az őstermelőtől

A gyümölcsök között íme a kakukktojás, vagyis a sütőtök, ami nálunk is egyre inkább egyé válik az őszi időszakkal, ugyan úgy, mint az Amerikai Egyesült Államokban, ahol az ősz és a sütőtökös pite szinte elválaszthatatlanok. Nálunk viszont nem pite, hanem édes-mézes, vagy fűszeres változatban elkészített, roppant egyszerű sült sütőtök formájában, vagy krémlevesként kerül az asztalra.

A kép egy Inárcsról érkező ősteremelő engedélyével készült Forrás: Gerencsér / Travelo.hu

Desszertekhez, főételekhez, köretekhez, de még a kávé ízesítésére is tökéletes. Gondoljunk csak a pumpkin spice latte kávékra; ezeket a jobb helyeken nem aromákkal, hanem valódi fűszeres sütőtökpasztával ízesítik. És, ha jól van elkészítve tényleg mennyeien átmelegítő ital, amivel még egy kis B-vitamint is beviszünk a szervezetünkbe.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.