A következő három múzeum nem is lehetne különbözőbb. A lengyelben Krakkó nemzeti finomságát, a bagel és a perec szerelemgyerekét ünneplik és sütik, az németben a krumpligombóc története áll a középpontban és egy gyár, ami még ma is ellátja az ország egy részét gombócokkal. Az osztrák múzeum pedig vándorol, és városról városra viszi a különböző korok főzőtudományát. Íme a részletek.
Krakkó a bölcsője a perec és bagel szerelemgyerekének, vagyis az obwarzanek karikáknak, amiket mind a mai napig városszerte kapni lehet. Megtaláljuk őket pékségekben, nagyobb élelmiszetboltok kínálatában, de a legautentikusabb, ha egy olyan kis kocsiból veszünk egyet, amit az alábbi képen is látni. Viszont ha nem csak megkóstolnánk, de a történetét is megismernénk ennek a nemzeti utcai pékárúnak, akkor látogassunk el a neki létesített múzeumba, ahol a saját kelttészta fonatunkat is elkészíthetjük.
A Zywe Muzeum Obwarzanka egy olyan hely, amit élő múzeumnak mondanak, mivel amellett, hogy megismerhetjük az étel történetét, a kiállítási útvonal egyik pontján el is készíthetjük azt, és mire a végére érünk az interaktív múzeumi tárlatnak, a nevünkkel megjelölt, frissen kisült fonatot meg is kóstolhatjuk, haza is vihetjük.
Az obwarzanka története több mint 600 évre nyúlik vissza. Ahogy a múzeum oldalán írták, ezt az egyszerű, de finom főtt-sült tésztát szívből szeretik a helyiek, a turisták és bizony a krakkói galambok is. Már a középkor óta része a város életének - ették ezt királyok, lovagok és még a Wawel sárkánya is megkóstolta.
A múzeumi séta során mindenki kap egy kis darab begyúrt tésztát és elkészítheti a saját krakkói bagel-perecét, de közben azt is megtudhatja, mi az obwarzanka és a bagel közötti különbség, és hogyan kapcsolódik a története annyira szorosan a városéhoz. A múzeum pár száz méterre van a főtértől, nem nehéz megtalálni. Arra számítsunk csak a legutóbbi hírek szerint, hogy a workshopokat egyelőre csak lengyel nyelven tartják, de a kísérő videókon van angol felirat.
Akiket tényleg mélyebben is érdekelnek a különböző ételek kultúrtörténeti hátterei, és éppen Németországban járnak, azoknak ajánlott felkeresni a Thüringer Klos-Welt interaktív múzeumot és gyárat, amit Heichelheim településén találni.
A történet szerint, a thüringiai burgonyafeldolgozás 1739-ben indult el, mikor I. Ernest Augustus, Sachsen-Weimar hercege a heichelheimi gazdasági birtokán először burgonyát termesztetett. A településen 1968 óta ipari mennyiségben pucolták a burgonyát, 1974-től kezdve pedig a nyers, lereszelt majd kicentrifugázott burgonyamasszát az Eredeti Thüringiai Burgonyagombóc alaphozzávalójaként használják fel.
Kicsiknek és nagyoknak pont ezt a folyamatot mutatják be a Thüringer Klos-Welt interaktív múzeumban, de közben persze a gyár bejárható részeit, a korábban használt munkaeszközöket is megnézhetjük. Láthatjuk azt is, hogy 1974 óta miként változott az Eredeti Thüringiai Burgonyagombóc arculata, reklámjai, mennyi féle és milyen ízesítésben kínálják - a vákumozott gombócoktól az instant (adj hozzá tejet, vizet) változatig.
Pár éve mi is ellátogattunk a múzeumba. A fenti képek is ezt igazolják, de hát krumpli reszelés és paszírozás közben nehéz volt jó fotókat készíteni. A workshopon egyébként kétféle gombócot készíthetnek el a látogatók. Egyet nyers burgonyával - amit le kell reszelni, majd egy ipari centrifuga kisebb változatával ki kell centrifugázni, hogy ne maradjon benne nedvesség - egyet pedig főtt burgonyával. Így a workshop végére mindkét változatot megkóstolhatjuk. Persze a gyerekeknek a főtt burgonyás változat elkészítése sokkal egyszerűbb és mókásabb is.
A Thüringer Klos-Welt 3000 négyzetméteren terül el, és megannyi érdekességet hozott egy tető alá. A workshopokon és a múzeumon kívül retro autó kiállítása is van, illetve gyerekvilága gombócpiramissal.
Bevalljuk ilyen projekttel eddig még nem találkoztunk.
Az osztrák KochKulturMuseum 2020 őszén indult útjára, és az alapítók szerint az elkötelezett tagok a főzési kultúra minden aspketusát, a feldolgozást, az elkészítést a tálalást és a fogyasztást is kutatják - arra koncentrálva, hogy ezek miként alakultak és változtak az elmúlt évszázadok alatt. A lényeg tehát, hogy a KochKulturMuseum nem egy állandó hellyel és témával bíró, tradicionális múzeum, hanem egy vándor esemény, amit kiegészítenek a workshopok.
Amint az oldalukon is írják, a KochKulturMuseum a főzés minden részletét kutatja és a kutatási eredményeket be is mutatja, sőt kóstolót is ad belőle azoknak, akik ellátogatnak az oldalukon megadott helyszínekre és eseményekre. Ezeken a történelmi főzőtanfolyamokon megelevenedik többek között Jane Austen kora, a 19. századi Regency stílusban, a késő középkor konyhai kultúrája, Hildegard von Bingen kora, illetve karácsonykor, több időpontban a viktoriánus kor karácsonya is.
A helyszín a legtöbb esetben Eggenburg, de lesz előadás és kurzus Eisenstadt-ban, Burg Clamban, Ebenthalban és Maria Enzersdorf-ban is. A kurzusok díja 94 euró körüliek, amikben benne vannak a minőségi alapanyagok, alkoholmentes és alkoholos italok, az adott kornak megfelelően beöltözött segítők, a kötények és receptek.