Miso paszta és csípős-savanyú leves - Ázsiai főzőkurzusok a hidegebb hónapokra

Budapest
PUBLIKÁLÁS: 2021. október 11. 06:30
Még a nyár elején szedtük össze a legszimpatikusabb olasz főzőkurzusokat, amikkel a piknikezős, grillezős és az erkélyen gyertyafényes vacsorát rittyentős időszakra zamatos tészták, raguk, saláták és édességek receptjeit sajátíthattuk el. A hidegebb hónapokra viszont Kína, Vietnam, Japán és Korea fűszeres, csípős és lélekmelegítő fogásait, pontosabban kurzusait szedtük össze. Így az ázsiai gasztronómia szerelmeseinek is lesz mit szürcsölnie, takaróba burkulózva.
Gerencsér Dóra

A szumó esttől a dobozba zárt Japánig - Negura Cooking

A budán található japán és Srí Lanka-i főzőiskolát Gannoruwa Réka nyitotta meg 2015-ben. Réka Srí Lanka-i magyar családba születtett, így a fűszerek és izgalmas ízkombinációk iránti rajongása már kezdetektől fogva az élete része volt, de ahogy az oldalán írja, a saját ízvilágára Japánban talált rá. Ott tanulta meg a minőségi alapanyagok iránti alázatot, azt, hogy hogyan kell értékelni a letisztult ízeket, és a tradícionális konyhatechnikák értékét. A külföldön töltött évek alatt rengeteg tapasztalatot gyűjtött, és mikor hazatért, rájött arra, hogy ezt a tudást át szeretné adni azoknak az embereknek, akik hasonlóan rajonganak a japán és a Srí Lanka-i konyháért.

A cikk írója Réka korábbi, házi ramen workshopján már részt vett, így tapasztalatból mondja, hogy az órák rendkívül családiasak és informatívak. A recepteken kívül az apró fortélyokat is el lehet tanulni, az egész főzési folyamatot végig lehet követni, be lehet segíteni az aprításnál, alaplékészítésnél, pácolásnál, rizsfőzésnél és sokat-sokat lehet kérdezni. Nem csak a készülő fogásokról, hanem a japán kultúráról, a Srí Lanka-i mindennapokról, Réka utazásairól, tanulmányairól. Amikor pedig elénk kerül az étel, amit közösen megfőztünk, csendben el lehet merülni az ízekben, az asztal stílusos terítékének apró részleteiben és a finom teákban, amit a vendéglátó felszolgál.

A Negura kurzusai közül a hidegebb hónapokra ajánlanánk a Szumó estet, aminek november 3-i időpontjára még volt hely ennek a cikknek a megírásakor. De mivel az est elég népszerű, biztos később is elérhető lesz. A Szumó est egyébként rendhagyó esemény, mivel Réka terített asztallal és gőzölgő vacsorával várja a vendégeket.

Itt most nem a főzésen, hanem az együtt étkezésen és az ismeretek terjesztésén van a hangsúly. Illetve a chankón, ami a szumósok által fogyasztott hot pot típusú étel. A szumós körökön kívül is népszerű étel lényege, hogy az alaplébe húst, halat, tofut, gombát és sok zöldséget pakolnak, összerotyogtatják, és még gyöngyözőn helyezik az asztalra. A vendégek pedig rizzsel és savanyúságokkal kísérve kóstolhatják meg.

Chanko nabe, a szumósok kedvenc egytál étele Forrás: Shutterstock.com / gontabunta

Az este házigazdája Aurél, aki mindent elmond majd a szumósok hétköznapjairól, mesél arról mit esznek, hogyan öltöznek, hogyan edzenek és hogyan szórakoznak. Beszél a profi szumóról, bemutatja napjaink legsikeresebb versenyzőit, és felkészíti a résztvevőket arra is, hogyan tudják végigszurkolni a legutóbbi szumó torna néhány izgalmasabb pillanatát.

A leírás szerint szintén érdekes estének néznek elébe azok, akik a Shizen - japán konyha vegetáriánus szemmel elnevésű kurzusra jelentkeznek. A november 5-re tervezett workshop idejére Rékáék olyan, izgalmas alapanyagokat szereztek be, mint a hijiki alga, a szójabab, a kombu, a tofu, a hajdina alapú soba tészta és a konjaku, amelyekről az órán minden fontos információ elhangzik majd.

A Bento - dobozba zárt Japán elnevezésű workshop az egyik leggyorsabban betelő foglalkozása a főzőiskolának, így amint felkerül az eseménynaptárba, érdemes azonnal lecsapni rá. A jelen állás szerint a legközelebbi, november 20-i kurzusra sincs már hely sajnos. Ahogy általában a többi kurzus, úgy ez is 14 000 forintba kerül minden alapanyaggal együtt, korlátlan tea és üdítő fogyasztással, és még dobozt is kapunk a bentóinkhoz.

Dobozba zárt ízes szeretet Forrás: Shutterstock.com / irenelu

A bento dobozokról röviden azt kell tudni, hogy ez egy jellegzetes japán ebédszállítási mód. A dobozkákba egy adag ételt csomagolnak reggelente a munkába indulók, vagy az anyukák a gyerekeiknek. A bento lényege, hogy kiegyensúlyozott, tápláló és változatos ebéd kerüljön bele. De a bento sokkal több mint egy ebéd. A dobozba nem csak ételt, hanem sok-sok gondoskodást, odafigyelést, szeretetet lehet rejteni egy–két trükkel - írták az iskola oldalán. Réka ezeket a trükköket, a rizsgombóc-macik és tojás-kiscsibék megformálását is bemutatja majd az órán.

Dan dan tészta és egy kis nyári tekercs - Chefparade Főzőiskola

A Chefparade Főzőiskolát már nem kell bemutatnunk, előző anyagunkban is ajánlottunk tőluk pár olasz kurzust, és írtunk róluk még a pandémia kellős közepén is, amikor elindították az online tanfolyamaikat. Most három nagyon különböző ázsiai kurzust válogattunk ki a repertoárjukból.

Az első a Regionális kínai konyha: Szecsuán névre hallgat, és a november 4-i időpont már meg is telt. Ahogy az oldalon is írják, a szecsuáni régió konyhájának ízei gazdagok és mélyek, az alapanyaghasználat intenzív: sok fokhagymát és újhagymát, uborkát, zöldbabot, mogyorót, friss chilit és chili pasztát használnak, illetve szecsuáni borsot vagy kínai ötfűszerkeveréket. A kurzus folyamán a jelentkezők öt ismert és újszerű fogást készítenek el ezen alapanyagok felhasználásával is.

Mapo tofu - csípős, lágy, de nem húsmentes Forrás: Shutterstock.com / gontabunta

Az asztalra kerül majd friss dan dan tészta fűszeres olajjal és marinált hússal, erős-savanyú uborkasaláta, pirított rázott bab, karfiol és káposzta szecsuáni stílusban, grillezett tofu szecsuáni módra, vagyis mapo tofu, illetve Gong Bao csirke.

A Wok wok wok alapok kurzuson, ahogy a címe is sejteti, a jelentkezők megtanulhatják az alapvető technikákat, például milyen a hirtelen sütés, a stir-fry (keverés-pirítás), miért fontos a precíz vágás az előkészület során, milyen lángot állítsunk be a sütéshez, és mihez kezdjünk, ha nincs otthon wokunk. A Wok wok wok kurzusok kínai változatban is elérhetők az oldalon.

Friss nyári tekercs garnélarákkal Forrás: Shutterstock.com / pada smith

A harmadik óra a vietnami konyha legfinomabb ételeit mutatja be november 21-én, mi pedig készíthetünk majd egy tradicionális tavaszi tekercset vietnami módra, marhahúsos rizstésztát édes-savanyú szószban és egy currys halas fogást laskagombával. A menüt egy különleges desszert, a mangó, kókusztej és tápiókagyöngy hármasa zárja majd.

Ízek, imák, India - 108.hu Főzőiskola Budapest

Ennek a főzőiskolának az óráin az indiai vegetáriánus konyha világába nyerhetünk betekintést. De nem csak főzési tippeket kapunk, hanem elméleti tudást is a régiók konyhájáról, kultúrájáról. Az egyes órákon megismerhetjük az autentikus recepteket, a valódi indiai főzőkultúra titkait, tanulhatunk az ájurvédikus életmódról, beleértve a jógát és a meditációt is.

Színek és fűszerek bűvöletében Forrás: Shutterstock.com / Natalia Lisovskaya

Az Ízek, imák, India 7. órája, amit október 16-án tartanak, az Indiai vegán konyhát mutatja be. A következő órák pedig november 6-tól indulnak. Lesz street foodról és indiai kenyérfélékről szóló kurzus, beleáshatjuk magunkat a főzési lapok és fűszerek használatában, valamint a főételek és sabjik készítésébe, decemberben pedig megismerkedhetünk a gyógyító ájurvéda konyhával. A tanfolyamokra a főzőiskola oldalán, illetve e-mailen keresztül lehet jelentkezni.

Címlapkép forrása: Shutterstock.com / shellygraphy

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.