A Homokháti őszibarack pálinka csak a Duna-Tisza közi Homokhátság déli részén, Szegedtől nyugatra elhelyezkedő meghatározott települések kereskedelmi pálinkafőzdéiben készülhet, és csak akkor hívhatják így, ha kizárólag az erről a területről származó őszibarackból főzik.
Az Európai Bizottság március 7-i döntése szerint a Homokháti őszibarack pálinka elnevezés uniós oltalomban részesült. Így pedig 79-re emelkedett az uniós oltalom alatt álló földrajzi árujelzők száma: 28 élelmiszer, 38 bor és 13 pálinka elnevezése védett mostantól az EU területén - közölte az agrártárca az MTI-vel.
A pálinka földrajzi területtel való szoros kapcsolata a térség csillámokban gazdag homokos talajának és éghajlatának köszönhető. A Homokhátságra jellemző forró, száraz, aszályos nyarak, a napsütéses órák magas száma és a nagy napi hőingadozás, valamint a talaj adottságainak következtében az ott termesztett őszibarack édessé, zamatossá válik. A végeredmény pedig az lesz, hogy a kisüsti lepárlási technológia hatására a pálinkában ezek az érett őszibarackból származó gazdag aromák karakteresen megjelennek - ismertették a gi.gov.hu honlapon.
A földrajzi árujelző oltalom a jogi védelmen túl növeli a termék megkülönböztethetőségét a kereskedelemben, segíti a vásárlási döntés meghozatalában, és a főzdét a terméke népszerűsítésében. Ez történt a fogassüllő és a ponty esetében, melyek nemrég szintén uniós oltalom alá kerültek, mint balatoni halak, illetve a Jászság különleges nyári gombája esetében is.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.