Rénszarvas-agy is szerepel a világ legjobb éttermének menüjében

Oscar-díj
PUBLIKÁLÁS: 2021. október 09. 13:29

A The World's 50 Best Restaurants elnevezésű ranglista összeállítását a brit Restaurant magazin kezdte el 2002-ben promóciós céllal. Kezdetben a lap szerkesztői a vendéglátóiparban dolgozó barátaikat hívták a körbe, de hamarosan globális jelentőséget kapott a rangsor, és komoly díjátadó ünnepség is szerveződött köré. A díjat a gasztronómia Oscarjának is nevezik, az idei rendezványt kedd este rendezték Antwerpenben - adja hírül az MTI.

Sertéspofa burgonyatortával és céklamázzal, valamint feketegyökér póréhagyma-porral az új skandináv konyha jegyében Forrás: Aynia Brennan/shutterstock.com

Az elismerésekről több mint ezer séf, ételkritikus és az iparág más szereplői döntenek. 2020-ban elmaradt a rendezvény, 2019-ben pedig a szervezők új szabályt hirdettek meg, amely értelmében nem választhatók meg a ranglistára azok az éttermek, amelyek az előző években nyerték el a világ 50 legjobb éttermének járó címet. Nekik létrehozták a Best of the Best kategóriát.

Idén a lista első helyére René Redzepi séf étterme, a koppenhágai Noma került, melyről legutóbb annak kapcsán írtunk, hogy 18 év után kapta meg harmadik Michelin-csillagát, korábban pedig hamburgereiről ejtettünk szót. Az étterem már négy alkalommal szerepelt az élen (2010-ben, 2011-ben, 2012-ben és 2014-ben 2019-ben pedig második lett. 2016-ban bezárt, majd két év múlva új helyen nyílt meg a dán fővárosban.

Mint a Guardian cikkéből kiderül, a Noma elsősorban fermentálási technikáiról híres, és arról, hogy több alapanyaguk, mint például néhány fűszernövény illetve az áfonya gyűjtögetésből származik. Itt láthatjuk egy korábbi őszi menüjüket:

Az étterem 2004-ben tűzte zászlajára a skandináv konyha hagyományőrző megújítását, amikor Redzepi és Claus Meyer társalapító 10 másik szakáccsal 10 pontos kiáltványt tett közzé, amely a „tisztaságot, az egyszerűséget és a frissességet" állította a középpontba, a szezonális és helyi ételek túlsúlyát szorgalmazta, valamint a hagyományos északi hal- és húsreceptek továbbfejlszetésére ösztönözte az éttermeket a hagyományos technikák, például a pácolás, a füstölés és a sózás beépítésével.

A helyi összetevőket olyan egzotikus adalékokkal kombinálták, mint a rénszarvasvér, de olyan, bátor alapanyagokkal is lehetett találkozni, mint a hangya vagy a szöcske. Ez az innovatív hozzáállás nem sokkal később olyan éttermek megnyitását is inspirálta, mint a 2007-ben született, szintén koppenhágai Geranium, mely ezúttal a második helyet szerezte meg a listán. Jelenlegi 16 fogásos, Rasmus Kofoed által készített és Őszi univerzum névre kereszelt menüjükben többek között articsóka-levelek és pácolt diót, tintahal, olvasztott füstölt sertészsír, élesztőesszencia, burgonya fürjjel és kakukkfűmaggal, bogyókkal és pácolt fenyővel szerepel.

Mint a Guardian írja, a Noma aktuális, vadász- és erdőszezonra készült menüje nyers szömörcét, medvét és rénszarvas-agyat is tartalmaz. A menü 2800 dán koronába (135 ezer forintba) kerül, a hozzá tartozó borok pedig 1800 koronába (87 ezer forintba) kerülnek. Az étterem Facebook-oldala szerint ez az egyetlen szezon, amiben a hús kerül a főszerepbe.

A lista harmadik helyére a spanyolországi Asador Etxebarri került, amelynek séfje, Victor Arguinzoniz a legjobb séfnek járó díjat is megkapta pályatársaitól.

A negyedik helyen a limai Centralt találjuk, amely a legjobb dél-amerikai étterem lett. Pía León, az étterem egyik séfje nyerte el a világ legjobb női séfjének járó díjat. A ranglistán az első tíz között van még egy spanyol étterem, a barcelonai Disfrutar, mely az ötödik helyen végzett, a hatodik helyre pedig a stockholmi Frantzén került. A perui főváros egy másik étterme a Maido lett a hetedik, míg a szingapúri Odette a nyolcadik. A kilencedik helyen a mexikóvárosi Pujol áll, amely Észak-Amerika legjobb étterme lett. A tizedik helyen a hongkongi Chairman végzett.

A Vendégszeretet Művészete elismerést a bécsi Steirereck kapta, amely a ranglista 12. helyére került. A chilei Boragó, a ranglista 38. helyezettje kapta a fenntartható étterem díjat, mivel kizárólag saját biofarmjának terményeivel és helyi termékekkel dolgozik. Afrika legjobb étterme a dél-afrikai Woflgat lett.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.