Első pezsgőjével jelentkezik a pécsi egyetemi borbirtok

pezsgő
PUBLIKÁLÁS: 2020. augusztus 28. 13:07

Elkészült a nemzetközi szinten és országosan is elismeréseket nyert borokat alkotó PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet első pezsgője. Az oktatás és kutatás eredményeit is bemutató borokat ősztől a Pécsi Egyetemi Borbirtok néven kell keresni a polcokon és a webshopban - adja hírül az univpecs.com.

Forrás: Csortos Szabolcs/csortosszabolcs.hu/univpecs.hu

A Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet a Pécsi Tudományegyetem része, a Pécsi Borvidék középpontja. A kutatóintézet 1949-ben több évszázados egyházi birtokra alapozva jött létre, fő feladata a kutatás, az oktatás és a szaktanácsadás. Ennek szolgálatában mintegy 30 hektár szőlőültetvénnyel, 300 éves 1600 m2 alapterületű pincével és akkreditált laboratóriummal rendelkezik.

A szőlőfajta gyűjtemény - mely mára több mint 1800 tételből áll - a világ hatodik legnagyobb szőlőgénbankja. A kutatóintézetben szőlőnemesítési, genetikai, szőlőtermesztés-technológiai és borászati kutatások zajlanak.

Három év munkájának gyümölcseként idén - először a kutatóintézet történetében - pezsgő is készült! Az alapanyagául szolgáló szőlő a Zenit (a szó jelentése: a szemlélő feletti égbolt teteje) volt, amely a kutatóintézet Szentmiklós-hegyi birtokáról származik. Az intézet pincéjében alakult át a szőlő borrá, a bor pedig pezsgővé, vagyis a Zenit Nadírrá (a nadír a zenittel átellenes pont az éggömbön). Az ültetvény és a pince közötti tengerszintkülönbség 63 méter, ezért lett a pezsgő neve Nadír 63.

Maga a Nadír 63 pezsgő zöldes-sárga színű. Finom buborékokkal rendelkezik, gyöngyözése folyamatos és kitartó, a pezsgő felszínén tartós fátyol keletkezik. Illatában az érett körte, az őszibarack és a zenit fajtára jellemző egzotikus gyümölcsök, így például a mangó és az ananász fedezhetők fel. Ezek mellé társul a tradicionális eljárással készült pezsgők vajas, tósztos aromatikája. Ízében a korty könnyed, játékos savakkal, az illatot kiegészítő lime-os és citrusos ízekkel. Lecsengése hosszú, krémes, vajas.

Forrás: Csortos Szabolcs/csortosszabolcs.hu/univpecs.hu

A Pécsi Egyetemi Borbirtok válogatott borait – és a Nadír 63 pezsgőt – ősztől külön a tételekhez megálmodott ételekkel együtt is meg lehet kóstolni. A kezdeményezéshez a Főtér Borbár, a Kikelet Étterem, a Tenkes Csárda és a Zsolnay Étterem csatlakoztak. A Rose Novum 2019, a Zenit 2019, a Kadarka 2019, a Cirfandli 2017 és a csúcsbor Summa Merlot 2017 játékos recepteket ihlettek. A gasztronómia szerelmesei maguk is megalkothatják a fogásokat, ugyanis a receptek az UnivPécs weboldalán is olvashatók lesznek.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.