Az új sörfőzde történetéről, a sőrfőzési hagyományokról és az apátság terveiről Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát beszélt az MTI-nek. Elmondása szerint a sörfőzde beleillik az apátság jövőt építő stratégiájába, mivel nem a fogyasztás öncélú növelése a cél, hanem az érték- és kultúrteremtés.
Ezt pedig jól alátámasztja, hogy a hazai sörtörténet első adatai a bencés apátságokhoz fűződnek. A sörfőzéssel kapcsolatban egy 1086-os összeírásban említik a bakonybéli monostor, egy 13. századi oklevél szerint pedig, a pannonhalmi apátság falvainak volt a feladata sört és malátát szállítani a monostorba, amely azt jelenti, hogy a vidéken akkoriban már főztek sört.
A sörfőzés a török hódoltság idején szűnt meg, majd 1701 után indult újra. A számadáskönyvek szerint 20-30 ezer litert főztek akkoriban évente. Ravazdon a 18. század közepén indult meg a sörfőzés az apátság szervezésében, majd a rend 1786-os feloszlatása után Pannonhalmán és Ravazdon is megszűnt a sörfőzés.
Az újra életre keltett főzdében a tervek szerint idén még négyféle, belga típusú sörökből álló termékcsaládot készítenek el. 2021-től pedig minden évben szezonális söröket készítenek, ha minden jól alakul, akkor a környék gyógynövényeinek felhasználásával. A forgalom az idén várhatóan 50 ezer liter lesz, 2024-ig pedig minden évben évente 500 ezer literrel nő majd.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.