Napvilágot látott az első máltai Michelin Guide a legfinomabb fogásokkal

étterem
PUBLIKÁLÁS: 2020. március 12. 14:45
Az első máltai Michelin Guide február 26-án látott napvilágot, de a három szigetből álló ország gasztronómiai sikereinek a híre még nem járta be a világot. Pedig a megjelenés mellett Michelin-csillagokat is osztottak a szigetországban, méghozzá mérföldkőnek számítókat. A kitüntetéseket három étterem nyerte el.

A Földközi-tenger szívében elhelyezkedő Málta ezzel az elismeréssel a gasztronómiai úti célok rangos táborába lépett – olvasható a guide.michelin.com oldalon. Málta konyhája egyébként nem határozható meg egyetlen jellemzővel, mivel a szigetek történelme során megannyi civilizáció itt hagyta rajta a kéznyomát, kultúrájának egy darabkáját, ízvilágának a hatásait, amit végül a máltaiak magukévá tettek és egybe olvasztottak.

Forrás: Brian Grech
Forrás: Brian Grech
Forrás: Michelin_Guide_Malta
Forrás: Michelin-Guide-Malta
Forrás: Marsaxlokk
Forrás: Michelin-Guide-Malta
Forrás: Michelin-Guide-Malta

A Michelin Guide szerint a De Mondion nevű étterem érdemelt ki egy csillagot, Kevin Bonello séf vezetésével, valamint a Noni, melynek konyháját Jonathan Brincat séf irányítja, a harmadik Michelin-csillagos étterem pedig az Under Grain lett, ahol Victor Borg álmodja tányérra az ízeket.

A Guide értékelése szerint a máltai kulináris élet számos olyan tehetséggel rendelkezik, akiket érdemes felfedezni. A Földközi-tenger közepén Málta nagyon vonzó kulturális célpont, egyedi konyhával, amely szépen ötvözi az európai hatásokat és a helyi hagyományokat.

Mézek, gesztenyék és halak kavalkádja

Mivel Málta szigetország, az étlapon gyakran szerepelnek tengeri ételek – töltött tintahal, kalmár, amelyet gyakran fehérborral készítenek. Abszolút kedvencek a lampuki, a dorádó vagy mahi-mahi, amelyet készíthetnek liszttel és tojással, vagy hagyományosan al cartocchio, vagyis fóliába csomagolva, saját lében sütve és citromlével, salátával tálalva.

Forrás: Brian Grech
Forrás: Brian Grech
Forrás: Michelin_Guide_Malta
Forrás: Michelin-Guide-Malta
Forrás: Marsaxlokk
Forrás: Michelin-Guide-Malta
Forrás: Michelin-Guide-Malta

Érdekes módon a vadhús még mindig előkelő helyet tölt be a hagyományos máltai gasztronómiában. A nyúl a nem hivatalos máltai nemzeti étel, amelyet spagettivel és markáns ízű szósszal tálalnak: ez egyaránt kedvence fiataloknak és időseknek.

Az édesség soha nem okoz gondot Máltán. A friss gyümölcssaláta, a szicíliai sütemények, az olasz fagylaltok, valamint a brit torták és krémek mellett olyan hagyományos kedvencekkel is büszkélkedhetnek mint a qaghaq ta' l-gnasel – mézzel és melasszal készült mézgyűrű, a pastizi és a torti tal-lewz – mandulás sütemények és torták, vagy az ízletes karácsonyi imbuljuta – forró csokoládés és konyakos koktélba áztatott, szerecsendióval és szegfűszeggel ízesített sült gesztenye.

Tipikus sült datolyás tésztabatyuk Forrás: Michelin-Guide-Malta

Akár zöldséges, akár szénhidrátdús fogásról van szó, a legkedveltebb máltai ételek készítéséhez sokszor hozzátartozik az evés utáni szunyókálás, majd a lelkiismeretfurdalás-keltette testmozgás.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.