Készítettek már szójababpasztát vagy kimchit? Ezen a tárlaton megtanulhatják, hogyan kell

Koreai Kulturális Központ
PUBLIKÁLÁS: 2018. augusztus 28. 15:59
A fermentált ételek történetét mutatja be a Koreai Kulturális Központ szeptember 4-én nyíló kiállítása, amelyen kiemelt szerepet kapnak a koreai kerámiaművesség egyik legnagyobb kulturális jelentőséggel bíró ágának termékei, az onggi edények.
MTI

Aki már látott koreai történelmi filmsorozatot a tévében, vagy fotókat hagyományörző koreai falvakról, az találkozot már az onggi edényekkel is. Ezek a gyönyörű, földre állítható és tetővel lezárható, nagy pocakú, barna edények elhagyhatatlan részei a koreai mindennapoknak és konyha kultúrának. Talán még a leggazdagabb, modern körülmények között élő családoknál is van még egy-két ősi edény.

Onggi edények a Gyeongbok kastély kertjében Forrás: Pixabay.com / Hong_Kim

A Koreai Kulturális Központ új tárlata betekintést nyújt a tradicionális koreai erjesztett ételek készítésébe, kialakulásuk történetébe, és bemutatja az elkészítéshez szükséges művészi kerámiákat is, melyek egyike az onggi edény is. A koreai konyha híres a fermentált ételeiről. A több mint háromszáz variációban létező kimchi például nemzeti ételnek számít, a koreai étkezések elengedhetetlen része.

Erjesztett csípős kínai kel (kimchi) Forrás: Pixabay.com / 709K

A Koreai-félsziget éghajlatát és ezen keresztül mezőgazdaságát meghatározza a jól elkülönülő négy évszak, és a többi távol-keleti országhoz hasonlóan a rizstermesztés hagyománya. Az élelemforrásban szűkös téli és tavaszi hónapok a húsok, zöldségek tartósítására ösztönözték a félsziget lakóit, magas szintre fejlődtek a régiónként kisebb-nagyobb mértékben különböző fermentálási eljárások - írja az MTI.

A fermentált ételek titka a megfelelő tárolás, amelyhez a világon egyedülálló onggi agyagedényeket használják. Ezek készítésének lényege, hogy az edényekben égetés közben apró lyukak alakulnak ki az alapanyag különböző nagyságú részecskéi miatt, és később ezeken a réseken keresztül áramlik a levegő. Ezért hívják lélegző edényeknek, amelyben az ételek sokáig nem romlanak meg.

Kimchire várva Forrás: Pixabay.com / Hong_Kim

Az oxigén ugyanakkor segíti az onggiban tárolt paszták, a csípős kínai kel, a kimchi és a tengeri termékek erjedését is. Az erjesztés, más néven fermentálás folyamata alatt a mikroorganizmusok a bennük lévő enzimek révén szerves anyagot bontanak le. Az ilyen ételek íze és illata a természet reakcióját kihasználva természetesen alakul ki, és a tápértékük is kiemelkedő.

Az onggi mai alakja leginkább a három királyság korszakából, az 5-6. századbeli kogurjói kerámiára hasonlít. A kiállításon az Ulsan Oigosan manufaktúra kézműves termékein keresztül ismerkedhetnek meg a látogatók ezekkel a rendkívüli precizitással készülő tárolóedényekkel, valamint megtanulhatják azt is, hogyan kell szójababpasztát és egyéb fermentált alapanyagokat készíteni.

Teli edények Forrás: Pixabay.com/ Whoop005

A kiállítás megnyitójának vendége lesz Heo Dzsing Ju, az ulsani onggi kerámia hagyományőrző kézműves mestere, aki az ünnepségen bemutatót tart a fermentált ételek és az onggi kerámia kapcsolatáról. A kiállítás ingyenesen látogatható szeptember 4-től október 31-ig a Koreai Kulturális Központban.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.