
Te is mindig kidobod a konyhai maradékot, mert úgy gondolod, hogy már semmi hasznod sem származhat belőle? Akkor ez a cikk neked szól, ugyanis feltárjuk, mire jók a konyhai hulladékok!

Amikor a zöldséghéjakat, kávézaccot vagy tojáshéjat a szemetesbe dobod, talán nem is sejted, hogy ezzel olyan tápláló elemeket dobsz ki, amik a növényeid kedvenc „nasi”-jai lehetnének. A konyhai hulladék komposztálása nemcsak környezetbarát megoldás, de pénzt is spórolsz vele, és növényeid szó szerint kivirágoznak tőle.
Ráadásul nincs szükséged hozzá kertre vagy komolyabb felszerelésre sem – akár egy panellakásban, az erkélyen is elkezdheted a komposztálást. Ne aggódj, nem lesz büdös – ha jól csinálod, inkább a virágok és a friss föld illatát fogod érezni, mintsem a rothadó maradékot.
A komposztálható konyhai maradékok listája sokkal hosszabb, mint gondolnád. Íme néhány meglepő, de annál hatásosabb hozzávaló:

Sokan hiszik, hogy a komposztálás csak a kerttel rendelkezők kiváltsága. De a beltéri komposztálás ma már egyre népszerűbb – köszönhetően a benti komposztládáknak és bokashiknak, amik kompaktak, higiénikusak és bármelyik konyhasarokban elférnek.
Komposztálás kezdőknek: ha nincs kedved külön edényt beszerezni, egy jól szellőző, zárható fedelű műanyagdoboz vagy vödör is megteszi. Egy kis szellőzés, némi föld, a helyes arányban adagolt konyhai hulladék, és már be is indul az átalakulás.
A komposztálásnak is megvannak a maga szabályai. Az egyik legfontosabb a zöld és barna hulladék aránya. Előbbi a friss, nedves, nitrogénben gazdag anyag (mint a zöldséghéj), utóbbi pedig a száraz, szénben gazdag anyag (mint a tojástartó vagy falevél).
Kerüld a hús- és tejtermékek, olajos ételek és erősen feldolgozott élelmiszerek komposztálását – ezek nemcsak büdösek lehetnek, de a lebomlásuk is lassú és kockázatos.
Miután néhány hét (beltéri bokashinál) vagy pár hónap után (klasszikus komposztálás esetén) kész a komposztod, jöhet a legjobb rész: a felhasználás! A komposzt nemcsak trágyaként, de talajjavítóként is működik. A növények szó szerint meghálálják: egészségesebbek, ellenállóbbak lesznek, a virágzás látványosabb, a termés pedig bőségesebb lesz.
A konyhai maradék komposztálása nemcsak a fenntarthatóság egyik legegyszerűbb lépése, de igazi win-win megoldás is, te csökkented a háztartási szemetet, a növényeid pedig hozzájutnak a számukra legértékesebb tápanyagokhoz, és virágozhatnak!
Az alábbi videóból megtudhatod, hogy komposztálj kezdőként:



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.