Ez a házi gesztenyepüré recept minden bolti változatot lepipál – és még cukor sincs benne

desszert
PUBLIKÁLÁS: 2025. november 21. 13:15
Nem kell hozzá cukor, mégis mennyei. Ez a gesztenyepüré recept új szintre emeli az őszi desszert fogalmát. 

Ha még nem ismersz egy jó házi gesztenyepüré receptet, akkor most figyelj!

gesztenyepüré recept, desszert, gesztenye, tejszínhab, gesztenyemassza, csokireszelék
Itt a tökéletes házi gesztenyepüré recept, amit egész ősszel imádni fogsz / Fotó: Joerg Beuge / Shutterstock

Igen, a gesztenyepüré tipikusan az a desszert, amit a legtöbben boltban veszünk meg massza vagy kész termék formájában – előre csomagolva, jó adag hozzáadott cukorral és mesterséges aromákkal. Pedig a gesztenyének nincs szüksége ilyen extrákra. Az édeskés, krémes íz magában is elég ahhoz, hogy elvarázsoljon, főleg, ha egy pici kreativitással állunk neki. 

Miért jobb a házi változat? 

Először is; tudod, mi kerül bele. A sok bolti gesztenyemassza 30 – 40% cukrot is tartalmazhat. Ha te magad készíted, a természetes ízé lesz a főszerep, és a krémességet nem a cukor, hanem egy kevés tejszín, tej vagy akár kókusztej adja meg. Ráadásul így gluténmentes és laktózmentes verzióban is simán elkészíthető. 

A házi cukormentes gesztenyepüré recept nemcsak egészségesebb, de sokkal frissebb ízt is jelent – a gesztenye íze élénkebb, mélyebb, és nincs az a „mű” utóíz, amit a bolti verzióknál néha érezni lehet. 

Hogyan válassz gesztenyét? 

Ősszel a friss gesztenye a legjobb, de egész évben kapható fagyasztott, tisztított változat is. Ha frisset veszel, figyelj, hogy a héja fényes legyen, és ne legyenek rajta repedések. Otthon a héját be kell vágni, majd 20 – 25 percig sütni vagy főzni, hogy a belső barna hártya könnyen lejöjjön. Aki nem akar a pucolással bajlódni, annak a fagyasztott gesztenye való, mert az azonnal használható, és sokszor a minősége is meglepően jó tud lenni. 

Cukormentes házi gesztenyepüré recept 

Hozzávalók (4 adaghoz): 

  • 500 g főtt, tisztított gesztenye (friss vagy fagyasztott) 
  • 100 ml tej vagy növényi tej 
  • 50 ml tejszín vagy kókusztejszín 
  • 1–2 evőkanál eritrit, nyírfacukor vagy pár csepp stevia (ízlés szerint) 
  • 1 rúd vanília vagy 1 teáskanál vaníliakivonat 
  • egy csipet só 

Elkészítés:

gesztenyepüré recept, házi, gesztenye, elkészítés
Így készíthetsz cukormentes, de szuperkrémes gesztenyepürét házilag / Fotó: Karen Images / Shutterstock
  1. A gesztenyét főzd puhára (ha fagyasztott, 10 perc is elég), majd még melegen tedd aprítógépbe 
  2. Add hozzá a tejet, tejszínt, édesítőt, vaníliát és a csipet sót 
  3. Pürésítsd krémesre – ha túl sűrű, adj hozzá még egy kevés tejet 
  4. Poharakba vagy kis tálkákba kanalazd, és a tetejére tegyél cukormentes habtejszínt 

Tálalási tippek, hogy ne csak finom, de látványos is legyen 

  • Csokireszelék: egy kevés étcsoki reszelve tökéletes kontrasztot ad 
  • Gyümölcsök: friss málna vagy egy kis aszalt meggy feldobja a krém édességét 
  • Rétegezve: gesztenyepüré, tejszínhab és egy kis kakaópor rétegenként; és kész a pohárdesszert újragondolva 

A gesztenyepüré az a desszert, ami képes egyszerre adni az otthon melegét és a cukrászda élményét. Ráadásul bűntudat nélkül kanalazhatod, mert a tele van rosttal, ásványi anyagokkal és lassan felszívódó szénhidrátokkal.  

Ez a cukormentes gesztenyepüré recept bizonyítja, hogy a klasszikus desszertek is lehetnek egészségesebbek anélkül, hogy bármit veszítenének az ízükből. Sőt!

Ha imádod a gesztenyét, de idén kipróbálnál valami újat; készíts gesztenyegolyókat!

További őszi finomságok:

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.