A galagonyasajt titkos receptje, amit csak a nagyid ismert – Ezzel a módszerrel most te is pofonegyszerűen elkészítheted

A galagonyasajt titkos receptje, amit csak a nagyid ismert – Ezzel a módszerrel most te is pofonegyszerűen elkészítheted

tipp
PUBLIKÁLÁS: 2025. október 24. 13:15
A szív desszertje ez a mennyei finomság, amelyet könnyen elkészíthetsz. A galagonyasajt az őszi konyha egyik titkos kincse. Az apró, piros bogyó rengeteg pektint tartalmaz, így tökéletes alapanyaga a házi gyümölcssajtnak.

A galagonyasajt egy illatos finomság, amit akár sajttálhoz, süteményekhez vagy önálló desszertként is tálalhatsz. Elkészítése pofonegyszerű, csak galagonya, cukor vagy méz, citrom és egy kis türelem kell hozzá. A galagonyasajt természetes módon besűrűsödik, mint a birsalmasajt nincs szükség hozzá sem zselatinra, sem mesterséges adalékokra. Az íze fanyar-édes, az állaga pedig kellemesen ruganyos. És ami a legjobb: ez a házi csemege nemcsak finom, hanem a szívednek is jót tesz.

galagonyasajt jót tesz a szívnek
Galagonyasajt, a szíved desszertje
Fotó: ZCOOL HelloRF

Galagonyasajt készítése lépésről lépésre:

Hozzávalók:

  • 1 kg érett galagonya (csak a bogyók, szár nélkül)
  • kb. 2 dl víz
  • 50 dkg cukor vagy méz
  • fél citrom leve és reszelt héja
galagonya bogyó és levél
A galagonya vadon terem, ha meglátod az erdő szélén, szedj belőle egy kosárkával
Fotó: Sergei Mishchenko

Elkészítés:

  • A galagonyabogyókat mosd meg, majd tedd egy lábasba a vízzel, és főzd 20-25 percig, amíg teljesen megpuhulnak.
  • A főtt gyümölcsöt szűrd le, majd passzírozd át egy szűrő segítségével, hogy a magok és héjak ne kerüljenek a masszába
  • A pürét mérd le, majd minden 50 dkg püréhez adj 30–40 dkg cukrot vagy mézet és a citromlevet.
  • Főzd kis lángon, gyakran kevergetve, amíg jól besűrűsödik, ez nagyjából 30–40 perc.
  • Öntsd a masszát sütőpapírral bélelt formába vagy tepsibe, simítsd el a tetejét, és hagyd hűvös helyen száradni 2–3 napig, amíg megszilárdul.
  • Ha teljesen megkötött, szeleteld, és csomagold sütőpapírba. Hűvös, száraz helyen sokáig eláll.

A galagonya ezt teszi a testeddel

A galagonya igazi szíverősítő gyógynövény: javítja a szívizom vérellátását, csökkenti a vérnyomást, és segíti a nyugodt alvást. Antioxidánsai védenek a sejtkárosodás ellen, miközben támogatják a keringési rendszert. Rendszeres, de mértékletes fogyasztása hozzájárulhat a stressz hatásának csökkentéséhez.

Bors tipp: Így turbózhatod fel a galagonyasajtot

  • Egy csipet fahéj, szegfűszeg vagy gyömbér meleg, karácsonyi ízvilágot varázsol neki, így az ünnepi asztalon is megállja a helyét vagy akár ajándékba is adhatod ezt a saját készítésű finomságot.
  • Keverhetsz bele reszelt almát, körtét, narancshéjat áfonyát vagy csipkebogyót főzéskor, ettől különlegesebb íz lesz a végeredmény.
  • Egy kevés rozmaring vagy levendula különleges, felnőttes aromát kölcsönöz neki, de ne vidd túlzásba, mert akkor kesernyés lesz az íze.
  • Főzés után, amikor a formába öntöd, megszórhatod pirított magvakkal, dióval, mandulával vagy kesuval.
  • A szárítás idejét lerövidítheted, ha beteszed a sütőbe és alacsony hőfokon – 50-60 fokon szárítod 2-3 órán át.

Ha teát is készítenél galagonyából, nézd meg a videót!

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.