A grillsütő megvásárlása még nem jelenti azt, hogy tudjuk is használni az eszközt. A kezdőknek a legfontosabb, hogy megismerjék és bánni is tudjanak vele.
Vaslapot tegyünk a rácsra!
– Ha kezdők vagyunk, akkor először az egyszerű ételekkel kezdjük, mivel meg kell ismernünk a grillsütőnket, amihez gyakorlás kell – kezdte a Borsnak Kakukk Szabolcs, a Kemencemánia cégvezetője.
– A saslik, virsli, csirke, hal és a zöldség a legjobb választás egy újonc sütögetőnek. Fontos a megfelelő a hőmérséklet. Ha túl meleg a grill, akkor kívülről odaég a hús, belül viszont nyers marad, de ha túl hideg, a hosszú sütésidő miatt kiszárad az étel. A legjobb, ha vásárolunk egy maghőmérőt, ezzel pedig le tudjuk mérni a hús belsejét, ami ha eléri a 70-75 Celsius-fokot, már biztonságosan fogyasztható. Innentől már csak az egyéni ízlés számít – adta a tippet a szakértő, majd hozzátette: kezdetben ne közvetlenül a rácson süssünk, erre tegyünk egy vaslapot.
– Így is nagyon finom ízt fog kapni az étel, de kisebb eséllyel égetjük oda, és az átsülés is garantáltabb. Sütés előtt magát a grillt mindig elő kell melegíteni, ugyanis a megfelelő hőmérséklet nélkül biztosan nem lesz tökéletes a hús.
Hűtés után jöhet a melegítés
Már a boltokban is lehet kapni jó minőségű, előre pácolt húsokat, de ezeknél számolnunk kell azzal is, hogy ízfokozókat, aromákat tartalmazhat. Ha fűszerkeveréket vásárolunk, mindig olvassuk el a használati útmutatót, és ezt szigorúan tartsuk is be, hogy finom legyen az elkészült étel. A grill szerelmesei általában jobban szeretik a saját, friss füszerekből és alapanyagokból készített pácot. Ízlés szerint bármilyen pácot elkészíthetünk. Az olívaolaj mellett mehet bele hagyma, fokhagyma, oregánó, bazsalikom, bors és só. Az ínyencebbek a gyömbért, mustárt vagy akár egy deci pálinkát is adhatnak a finom páchoz. Ezután a hús mehet a hűtőbe pihenni.
– Az apróbbra felszeletelt csirkének elég csak néhány óra hűtés, viszont egy nagyobb szelet sertéshúsnak akár egy napra is szüksége van, hogy felvegye a pác ízét – magyarázta Kakukk Szabolcs.
– Fontos, hogy mindig szoba-hőmérsékletű húst tegyünk a grillre, tehát a sütögetés előtt pár órával vegyük ki a hűtőből a húst, és hagyjuk állni! Ha ezt nem tartjuk be, akkor a külső kéreg sokkal gyorsabban meg fog sülni, mint a belső, tehát kívül túlsült, belül pedig még éppen nyers húst kapunk majd.
Egész napra
A faszenes és a gázgrillt sokan egymással szembe állítják, pedig a szakértő szerint nincs nagy különbség a kettő között: ugyanolyan finom ételt lehet készíteni az egyiken és a másikon is.
– A gázosnál is füst íze lesz az ételnek, mivel nem a faszén adja ezt, hanem a lecsöpögő zsír – kezdte Seres István, a Spatrend értékesítési vezetője a Borsnak. – A faszenes azoknak éri meg igazán, akik egy egész napos sütögetésre terveznek, ugyanis ennek sokkal több idő kell a felmelegedéshez, és közben az ehhez szükséges alapanyagokat is használjuk. Ezzel szemben a gázüzemű pillanatok alatt készen áll a használatra, akár csak egy-két hús megsütésére is – magyarázta Seres.
Az árakat tekintve a kínálat hatalmas: a pár tízezer forintos mellett akár a millióst is megtalálhatjuk. A szakértő szerint ez is olyan mint az autóvásárlás: minél drágább, annál jobb, és könnyebb használni.
Tilos a villa!
A húst mindig csipesszel fordítsuk meg, soha ne szurkáljuk, mivel így túl sok lé folyik ki belőle, így könnyebben kiszárad. A hőmérővel is már csak a végén, egyszer, maximum kétszer szúrjuk meg az ételt.
Kézzel mérje meg a hőfokot!
Ha nincs hőmérőnk, akkor is könnyedén meg tudjuk állapítani, hogy a grill készen áll-e a sütésre. Tegye a tűz fölé a kezét, és kezdjen el ezeregyszáztól felfelé számolni. Figyelje meg, hogy mennyi ideig bírja ott tartani a kezét, ez megmutatja, hogy körülbelül hány fokos a grill.
Öt másodperc: körülbelül 250 Celsius-fokos
Négy másodperc: körülbelül 300 Celsius-fokos
Három másodperc: körülbelül 350 Celsius-fokos
Két másodperc: körülbelül 375 Celsius-fokos
Figyeljünk az anyagra!
A gyártók 90 százaléka lemezgrillt csinál, aminek a hátránya, hogy egy idő után hamar átég, ami miatt tönkremegy az egész szerkezet. Minden grillnél fontos a hőtartás, mivel ez befolyásolja azt is, hogy az anyag mennyire hatékony. Figyeljünk arra, hogy a grillház vastag anyagú legyen, öntött alumínium vagy öntött vas. A dupla falú sütőterek is jó megoldást nyújthatnak, ugyanis így kisebb a hőveszteség. Az alsó része mindenképpen zárt legyen!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.