Aktuális

Egész napos grillezéshez a faszenes sütő az igazi

Zs.V. 

Létrehozva: 2019.04.27.

Tavaly nyáron, két hónap alatt összesen három és fél milliárd forintot költöttünk különböző grilltermékekre. Ha már ennyi pénzt kiadunk a kerti sütögetésre, akkor érdemes jól is csinálni.

Forrás: iStock (képünk illusztráció)

A grillsütő megvásárlása még nem jelenti azt, hogy tudjuk is használni az eszközt. A kez­dőknek a legfontosabb, hogy megismerjék és bánni is tudja­nak vele. 

Vaslapot tegyünk a rácsra!

– Ha kezdők vagyunk, akkor először az egyszerű ételekkel kezdjük, mivel meg kell ismernünk a grillsütőnket, amihez gyakorlás kell – kezdte a Borsnak Kakukk Szabolcs, a Kemencemánia cégvezetője.

– A saslik, virsli, csirke, hal és a zöldség a legjobb választás egy újonc sütögetőnek. Fontos a megfelelő a hőmérséklet. Ha túl meleg a grill, akkor kívülről odaég a hús, belül viszont nyers marad, de ha túl hideg, a hosszú sütésidő miatt kiszárad az étel. A legjobb, ha vásárolunk egy maghőmérőt, ezzel pedig le tudjuk mérni a hús belsejét, ami ha eléri a 70-75 Celsius-fokot, már biztonságosan fogyasztható. Innentől már csak az egyéni ízlés számít – adta a tippet a szakértő, majd hozzátette: kezdetben ne közvetlenül a rácson süssünk, erre tegyünk egy vaslapot.

– Így is nagyon finom ízt fog kapni az étel, de kisebb eséllyel égetjük oda, és az átsülés is garantáltabb. Sütés előtt magát a grillt mindig elő kell melegíteni, ugyanis a megfelelő hőmérséklet nélkül biztosan nem lesz tökéletes a hús.

Hűtés után jöhet a melegítés 

Már a boltokban is lehet kapni jó minőségű, előre pácolt húsokat, de ezeknél számolnunk kell azzal is, hogy ízfokozókat, aromákat tartalmazhat. Ha fűszerkeveréket vásárolunk, mindig olvassuk el a használati útmutatót, és ezt szigorúan tartsuk is be, hogy finom legyen az elkészült étel. A grill szerelmesei általában jobban szeretik a saját, friss füszerekből és alapanyagokból készített pá­cot. Ízlés szerint bármilyen pácot elkészíthetünk. Az olívaolaj mellett mehet bele hagyma, fokhagyma, oregánó, bazsalikom, bors és só. Az ínyencebbek a gyömbért, mustárt vagy akár egy deci pálinkát is adhatnak a finom páchoz. Ezután a hús mehet a hűtőbe pihenni.

– Az apróbbra felszeletelt csirkének elég csak néhány óra hűtés, viszont egy nagyobb szelet sertéshúsnak akár egy napra is szüksége van, hogy felvegye a pác ízét – magyarázta Kakukk Szabolcs. 

– Fontos, hogy mindig szoba-hőmérsékletű húst tegyünk a grillre, tehát a sütögetés előtt pár órával vegyük ki a hűtőből a húst, és hagyjuk állni! Ha ezt nem tartjuk be, akkor a külső kéreg sokkal gyorsabban meg fog sülni, mint a belső, tehát kívül túlsült, belül pedig még éppen nyers húst kapunk majd.

Egész napra 

A faszenes és a gázgrillt sokan egymással szembe állítják, pedig a szakértő szerint nincs nagy különbség a kettő között: ugyanolyan finom ételt lehet készíteni az egyiken és a másikon is. 

– A gázosnál is füst íze lesz az ételnek, mivel nem a faszén adja ezt, hanem a lecsöpögő zsír – kezdte Seres István, a Spatrend értékesítési vezetője a Borsnak. – A faszenes azoknak éri meg igazán, akik egy egész napos sütögetésre terveznek, ugyanis ennek sokkal több idő kell a felmelegedéshez, és közben az ehhez szükséges alapanyagokat is használjuk. Ezzel szemben a gázüzemű pillanatok alatt készen áll a használatra, akár csak egy-két hús megsütésére is – magyarázta Seres.

Az árakat tekintve a kínálat hatalmas: a pár tízezer forintos mellett akár a millióst is megtalálhatjuk. A szakértő szerint ez is olyan mint az autóvásárlás: minél drágább, annál jobb, és könnyebb használni.

Tilos a villa! 

A húst mindig csipesszel fordítsuk meg, soha ne szurkáljuk, mivel így túl sok lé folyik ki belőle, így könnyebben kiszárad. A hőmérővel is már csak a végén, egyszer, maximum kétszer szúrjuk meg az ételt.

Kézzel mérje meg a hőfokot!

Ha nincs hőmérőnk, akkor is könnyedén meg tudjuk állapítani, hogy a grill készen áll-e a sütésre. Tegye a tűz fölé a kezét, és kezdjen el ezeregyszáztól felfelé számolni. Figyelje meg, hogy mennyi ideig bírja ott tartani a kezét, ez megmutatja, hogy körülbelül hány fokos a grill.

Öt másodperc: körülbelül 250 Celsius-fokos

Négy másodperc: körülbelül 300 Celsius-fokos

Három másodperc: körülbelül 350 Celsius-fokos

Két másodperc: körülbelül 375 Celsius-fokos


Figyeljünk az anyagra!

A gyártók 90 százaléka lemezgrillt csinál, aminek a hátránya, hogy egy idő után hamar átég, ami miatt tönkremegy az egész szerkezet. Minden grillnél fontos a hőtartás, mivel ez befolyásolja azt is, hogy az anyag mennyire hatékony. Figyeljünk arra, hogy a grillház vastag anyagú legyen, öntött alumínium vagy öntött vas. A dupla falú sütőterek is jó megoldást nyújthatnak, ugyanis így kisebb a hőveszteség. Az alsó része mindenképpen zárt legyen!

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180159_auto_resized.jpg
origo.hu

Borzalmas csapás érte a Real Madrid világsztárját

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27689_resized.jpg?avcount=1714682709
origo.hu

A TV2 a legnézettebb csatorna, óriási siker volt a Házasság első látásra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183668_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Szakított a vőlegényével! Megszólalt Marics Peti állítólagos barátnője - Exkluzív

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17181944_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Liverpool: váratlan reggeli bejelentés, Szoboszlai fotója is a hírben + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174011_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17176068_auto_resized.jpg
vg.hu

Olajat talált a Mol Magyarországon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27688_resized.jpg?avcount=1714682709
origo.hu

Szijjártó Péter: Józan észre alapozott együttműködésre van szükség

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17178554_auto_resized.jpg
astronet.hu

Május havi horoszkóp 2024: nagy fordulatok jönnek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17179726_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Bálint Antónia kihátrált az eljegyzéséből: "Letettem az asztalra a jegygyűrűmet, és eljöttem"

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175721_auto_resized.jpg
borsonline.hu

(rém)Álommeló az RTL-en, kiborítja a a stábtagokat Balogh Levente

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714682709
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27681_resized.jpg?avcount=1714682709
travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/H8M-qQQGOEUvW1fqdXmG1QOk0xzAA6qogp15FuNSYZk/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzI2MmNhMzFmZGQwMTQ4MGJiMWMwNGQ2OTkzZTBiNGFl.jpg
BÉKE

Menczer Tamás: Magyarország békéje csak a magyar emberek támogatásával védhető meg – videó

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/mTsvwgars5UNzThmlKhYnKThe01xSveZuUrzMI3pixQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2RhMjU4ZDZjNmJjMDRlMzY5MWRiOTU5OGNjZDMwY2Uz.jpg
Gólyahír

Öröm és bánat egyszerre: megszülettek a két gyermekét eltemető nagymama ikerunokái, de egyikük már az angyalok közt van