Egész napos grillezéshez a faszenes sütő az igazi

Egész napos grillezéshez a faszenes sütő az igazi

grillparty
PUBLIKÁLÁS: 2019. április 27. 11:30
Tavaly nyáron, két hónap alatt összesen három és fél milliárd forintot költöttünk különböző grilltermékekre. Ha már ennyi pénzt kiadunk a kerti sütögetésre, akkor érdemes jól is csinálni.
Zs.V. 

A grillsütő megvásárlása még nem jelenti azt, hogy tudjuk is használni az eszközt. A kez­dőknek a legfontosabb, hogy megismerjék és bánni is tudja­nak vele. 

Vaslapot tegyünk a rácsra!

– Ha kezdők vagyunk, akkor először az egyszerű ételekkel kezdjük, mivel meg kell ismernünk a grillsütőnket, amihez gyakorlás kell – kezdte a Borsnak Kakukk Szabolcs, a Kemencemánia cégvezetője.

– A saslik, virsli, csirke, hal és a zöldség a legjobb választás egy újonc sütögetőnek. Fontos a megfelelő a hőmérséklet. Ha túl meleg a grill, akkor kívülről odaég a hús, belül viszont nyers marad, de ha túl hideg, a hosszú sütésidő miatt kiszárad az étel. A legjobb, ha vásárolunk egy maghőmérőt, ezzel pedig le tudjuk mérni a hús belsejét, ami ha eléri a 70-75 Celsius-fokot, már biztonságosan fogyasztható. Innentől már csak az egyéni ízlés számít – adta a tippet a szakértő, majd hozzátette: kezdetben ne közvetlenül a rácson süssünk, erre tegyünk egy vaslapot.

– Így is nagyon finom ízt fog kapni az étel, de kisebb eséllyel égetjük oda, és az átsülés is garantáltabb. Sütés előtt magát a grillt mindig elő kell melegíteni, ugyanis a megfelelő hőmérséklet nélkül biztosan nem lesz tökéletes a hús.

Hűtés után jöhet a melegítés 

Már a boltokban is lehet kapni jó minőségű, előre pácolt húsokat, de ezeknél számolnunk kell azzal is, hogy ízfokozókat, aromákat tartalmazhat. Ha fűszerkeveréket vásárolunk, mindig olvassuk el a használati útmutatót, és ezt szigorúan tartsuk is be, hogy finom legyen az elkészült étel. A grill szerelmesei általában jobban szeretik a saját, friss füszerekből és alapanyagokból készített pá­cot. Ízlés szerint bármilyen pácot elkészíthetünk. Az olívaolaj mellett mehet bele hagyma, fokhagyma, oregánó, bazsalikom, bors és só. Az ínyencebbek a gyömbért, mustárt vagy akár egy deci pálinkát is adhatnak a finom páchoz. Ezután a hús mehet a hűtőbe pihenni.

– Az apróbbra felszeletelt csirkének elég csak néhány óra hűtés, viszont egy nagyobb szelet sertéshúsnak akár egy napra is szüksége van, hogy felvegye a pác ízét – magyarázta Kakukk Szabolcs. 

– Fontos, hogy mindig szoba-hőmérsékletű húst tegyünk a grillre, tehát a sütögetés előtt pár órával vegyük ki a hűtőből a húst, és hagyjuk állni! Ha ezt nem tartjuk be, akkor a külső kéreg sokkal gyorsabban meg fog sülni, mint a belső, tehát kívül túlsült, belül pedig még éppen nyers húst kapunk majd.

Egész napra 

A faszenes és a gázgrillt sokan egymással szembe állítják, pedig a szakértő szerint nincs nagy különbség a kettő között: ugyanolyan finom ételt lehet készíteni az egyiken és a másikon is. 

– A gázosnál is füst íze lesz az ételnek, mivel nem a faszén adja ezt, hanem a lecsöpögő zsír – kezdte Seres István, a Spatrend értékesítési vezetője a Borsnak. – A faszenes azoknak éri meg igazán, akik egy egész napos sütögetésre terveznek, ugyanis ennek sokkal több idő kell a felmelegedéshez, és közben az ehhez szükséges alapanyagokat is használjuk. Ezzel szemben a gázüzemű pillanatok alatt készen áll a használatra, akár csak egy-két hús megsütésére is – magyarázta Seres.

Az árakat tekintve a kínálat hatalmas: a pár tízezer forintos mellett akár a millióst is megtalálhatjuk. A szakértő szerint ez is olyan mint az autóvásárlás: minél drágább, annál jobb, és könnyebb használni.

Tilos a villa! 

A húst mindig csipesszel fordítsuk meg, soha ne szurkáljuk, mivel így túl sok lé folyik ki belőle, így könnyebben kiszárad. A hőmérővel is már csak a végén, egyszer, maximum kétszer szúrjuk meg az ételt.

Kézzel mérje meg a hőfokot!

Ha nincs hőmérőnk, akkor is könnyedén meg tudjuk állapítani, hogy a grill készen áll-e a sütésre. Tegye a tűz fölé a kezét, és kezdjen el ezeregyszáztól felfelé számolni. Figyelje meg, hogy mennyi ideig bírja ott tartani a kezét, ez megmutatja, hogy körülbelül hány fokos a grill.

Öt másodperc: körülbelül 250 Celsius-fokos

Négy másodperc: körülbelül 300 Celsius-fokos

Három másodperc: körülbelül 350 Celsius-fokos

Két másodperc: körülbelül 375 Celsius-fokos


Figyeljünk az anyagra!

A gyártók 90 százaléka lemezgrillt csinál, aminek a hátránya, hogy egy idő után hamar átég, ami miatt tönkremegy az egész szerkezet. Minden grillnél fontos a hőtartás, mivel ez befolyásolja azt is, hogy az anyag mennyire hatékony. Figyeljünk arra, hogy a grillház vastag anyagú legyen, öntött alumínium vagy öntött vas. A dupla falú sütőterek is jó megoldást nyújthatnak, ugyanis így kisebb a hőveszteség. Az alsó része mindenképpen zárt legyen!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.