Karácsony a középkorban: ilyen bizarr ételekkel és hedonista partival ünnepelt a kor embere

karácsony
PUBLIKÁLÁS: 2025. december 11. 20:15
A karácsony ma a meghitt családi pillanatokról, fényekről és ajándékokról szól, de vajon hogyan ünnepeltek több száz évvel ezelőtt? A karácsony a középkorban egyszerre volt áhítatos vallási ünnep és fényűző, lakomákkal teli időszak. Utazz vissza velünk az időben!

A gyertyák meghitt fénye és a kandalló melege a középkor embere számára is a szeretet és az összetartozás ünnepét jelentette. Alábbi cikkünkben elmeséljük, hogyan ünnepelték Jézus születését a XIV-XV. században, milyen volt a karácsony a középkorban, bemutatjuk az egykori ünnepi asztalokat, az egyházi szertartásokat, a várak lakóinak fényűző lakomáit és a parasztházak szerény, de szívmelengető örömeit, feltárva, hogyan élte meg ezt a különleges időszakot a korabeli társadalom két különböző rétege.

Karácsony a középkorban
A karácsony a középkorban a lakomákról szólt / Fotó: Photo Beto /  GettyImages
  • A középkori karácsonyok legfontosabb szereplője az egyház volt.
  • A hosszú böjti időszak után végre eljöhetett a test örömeinek és a lakomák ideje.
  • A nemesek bőséges lakomákat tartottak, míg az egyszerű parasztemberek saját terményeiket fogyasztották, ilyenkor hús is került az asztalukra.
  • A fényűző várakban és a szerény parasztházakban is a remény, a megújulás és az újrakezdés időszaka volt a karácsony.

Karácsony a középkorban: 12 napos, lakomával és bolondozással teli ünnep

A modern karácsony villódzó fényei és a romantikus karácsonyi dallamok kavalkádja közepette nehéz elképzelni, hogyan ünnepelhettek elődeink a XIV-XV. században, egyáltalán, milyen lehetett a karácsony a középkorban? Pedig az akkori karácsonyok is a szeretet, a közösség és a remény mélyen átélt ünnepei voltak, bár a külsőségek pompája és a mindennapi élet szürkesége közötti kontraszt talán még élesebb lehetett, különösen a hatalmas várak lakói és a szerény parasztházak népe között.

Azt azonban érdemes megjegyezni, hogy a középkorban a karácsony nem a legfontosabb vallási ünnep volt; a húsvét, illetve Gyümölcsoltó Boldogasszony – Jézus fogantatása, amit március 25-én tart az egyház – jelentősebb ünnepnek számított akkoriban.

Noha közvetlen írásos források nem, vagy csak elvétve maradtak fenn a korszakból, a korabeli krónikák, egyházi dokumentumok, régészeti leletek, ikonográfiai és képzőművészeti források utalásai, részletei alapján rekonstruálni lehet, hogy milyenek lehettek a karácsonyok 500-600 esztendővel ezelőtt.

Képzeletben utazzunk most vissza a középkori Magyarországra, ahol a gyertyák lágy fénye és a kandalló barátságos melege adta a karácsony meghitt hangulatát. 

Az egyház központi szerepe az ünnepben

A középkori karácsonyok szívében, akárcsak az emberek egész akkori életében, az egyház állt. A hajnali, gyertyákkal megvilágított misék, a roráték, a mélyen zengő gregorián énekek és a bibliai történetek ünnepélyes felolvasása mélyen áthatotta az ünnep minden egyes pillanatát.

A templomok zsúfolásig megteltek áhítatos hívőkkel, akik alázattal hallgatták a pap szavait a Megváltó, Jézus Krisztus születésének csodálatos történetéről. A XIV-XV. században a karácsony még sokkal inkább a tiszta vallási áhítatra és a lelki elmélyülésre összpontosított, mint a későbbi évszázadok népi hagyományaira, vagy napjaink világi szórakozására.

A hosszú, önmegtartóztatással teli böjti időszak (advent) vége, az advent áhítatos lezárulása különös jelentőséggel bírt, hiszen a lélek megtisztulása után végre eljöhetett a test örömeinek és a bőséges lakomák ideje, amely december 25-től január 6-ig, vízkeresztig tartott, így a középkori karácsony tulajdonképpen tizenkét napos ünnep volt.

Lakomák a várak falai között

A hatalmas középkori várak, kastélyok impozáns falai között a karácsony valódi, fényűző ünnepi lakomákkal köszöntött be. Mivel a ma ismert karácsonyi dekorációk, és különösen a karácsonyfa-állítás szokása csak a XIX. század második felétől terjedtek el Magyarországon, a középkori karácsonyok még egészen más hangulatot árasztottak.

A nemesek hatalmas, faragott asztalain roskadoztak a finomabbnál finomabb, gondosan elkészített fogások. A vadászatokról származó ínyenc húsok – a roston sült, gazdagon fűszerezett vadkan, a nemes szarvas és az ízletes fácán – kiemelt, szinte ceremoniális helyet foglaltak el a menüsorban.

A friss és sózott halételek, a különféle, titkos receptek alapján készült pástétomok és a mézeskalácsok, melyek már akkor is kedvelt édességnek számítottak, sem hiányozhattak a bőséges kínálatból.

Ilyenkor előkerültek a nemesi központok hatalmas borospincéinek féltve őrzött kincsei, a testes, érlelt vörösborok és az édesebb, illatos fajták, amelyek egyaránt emelték az ünnepi hangulatot és oldották a nyelveket. Ebben az időszakban előkerültek a kártyák és a sakk is, mint időtöltés.

A pazar lakomákat gyakran élő zene, énekesek és a kor ünnepelt trubadúrjainak szórakoztató előadásai kísérték, míg a hatalmas kandallókban ropogó, meleg tűz meghitt, aranyló fényt árasztott a díszes, gobelinekkel ékesített termekben. A karácsony a nagylelkűség és a jótékonyság ideje is volt a vár urai számára; ilyenkor gyakran megajándékozták a várban szolgáló népet és a vár környékén élő szegényebbeket is valamilyen élelemmel, meleg ruhával vagy éppen némi pénzzel.

Szerény örömök a parasztházakban

Ezzel éles kontrasztban állt a szerény parasztházak karácsonya. A keményen dolgozó, paraszti sorban élő földművelők asztalára ritkábban jutott hús, az ő ünnepi lakomájuk alapját a saját termésből származó gabonából készült egyszerű, de tápláló ételek, a savanyú káposzta, a laktató bab és a tápláló lencse adták.

Ha a család szerencsés volt és tartott disznót, egy-egy disznóvágásból származó sült hús vagy hurka, kolbász is kerülhetett az asztalra, igazi ünnepi csemegének számítva. A méz és a friss vagy aszalt gyümölcsök ritka, különleges csemegének számítottak, melyekkel leginkább a gyerekeket örvendeztették meg.

Az ünnepi hangulatot itt is a szoros közösség ereje, a család összetartása és a mély vallásosság adta meg. A hosszú, sötét téli estéken a család együtt énekelt a pattogó tűz mellett, bibliai történeteket és népmeséket mondtak egymásnak, és a tűzhely melege köré gyűlve várták a karácsony fényes reggelét.

Az ajándékozás sokkal szerényebb keretek között zajlott, leginkább a kézzel készített apróságok, egy faragott játék, néhány dió vagy aszalt gyümölcs jelentette a szeretetteljes meglepetést.

A remény és az összetartozás ünnepe

Mind a fényűző várakban, mind a szerény parasztházakban a karácsony a remény, a megújulás és az újrakezdés időszaka volt. A leghosszabb, legsötétebb téli napok után a fény lassú, de biztos visszatérése, Jézus Krisztus születésének csodája mindenkiben erőt és hitet adott a következő évre.

Bár a külsőségek és a lehetőségek nagymértékben eltértek, a középkori ember szívében is a mélyen gyökerező vágy élt a szeretetre, a békére, a közösségre és a boldogságra. A gyertyák meghitt fénye és a kandalló barátságos melege a XIV-XV. században is láthatatlan szálakkal kötötte össze az embereket, emlékeztetve őket az ünnep igazi, időtlen jelentőségére.

Karácsonyi vacsora a középkorban:

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.