Két szabályt kell betartani: így nem durran ki a hurka sütés közben

durranás
PUBLIKÁLÁS: 2023. október 09. 12:00
A hurka hajlamos sülés közben szétrepedni, kidurranni. Pedig csak két fő szabályt kell hozzá betartanunk, hogy tökéletes legyen.

Egyesek szerint meg kell szurkálni a hurkát és bekenni zsírral, hogy sütés közben ne durranjon szét. Azonban ha megszurkáljuk, pont a szúrások helyén fog szétrepedni.

A hurka hajlamos sülés közben szétrepedni, kidurranni Fotó: Kiss János

A Mindmegette most lerántotta a leplet a hurkasütés két igazi titkáról:

  • Sütés előtt a hurkát hideg vízbe kell áztatni.
  • Alacsony hőfokon kell sütni.

A hurkát ugyanis általában nem a betöltés után, hanem később sütjük ki. Ezidő alatt pedig a külseje vizet veszít, és rugalmatlanná válik. A belseje a sütés közben kitágul, és szétfeszíti a megkeményedett belet. A bél viszont képes a víz felvételével ismét rugalmassá válni, és alacsony hőfokon történő sütés közben ki tud nyúlni annyira, amennyire a töltelék megduzzad. Ezért nem szabad a hurkát magas hőmérsékleten sütni. 140 fokon 35-40 perc alatt bőven megsül.

Lépésről lépésre:

  1. A hurkát 30 percre hideg vízbe áztatjuk, majd letörölgetjük.
  2. A hurkát tepsibe tesszük úgy, hogy semmiképp ne érjenek egymáshoz a darabok, ugyanis ettől is kiszakadhatnak.
  3. A hurka alá öntünk 1 dl vizet.
  4. A hurkát hideg sütőbe tesszük, és 140 fokon 25-30 percig sütjük.
  5. Ezután két fakanál segítségével óvatosan megfordítjuk, meglocsoljuk a kifolyt zsírral és további 10 perc alatt készre sütjük. Ha piros és ropogós a bőre, tálalhatjuk!
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.