Test és lélek

Tévhit, hogy nyolc órát kell végigaludnunk

Bors

Létrehozva: 2013.04.14.

Gyakran aggódunk, ha álmatlanul forgolódunk az ágyunkban az éjszaka közepén, mondván, nem tudjuk kialudni magunkat. Ám egy tanulmány állítja: a nyolc óra alvás természetellenes is lehet.

A korai kilencvenes években Thomas Wher pszichiáter végzett egy kísérletet: egy maroknyi embert tizennégy órára bezárt egy sötét szobába, s tette ezt mindennap egy egész hónapon át. Beletelt egy kis időbe, míg az alvásuk szabályozottá vált, de végül kialakult, hogy az első négy órát átalusszák, majd felkelnek egy-két órára, mielőtt a következő négy órára álomba zuhannának.

A tudósokat lenyűgözte az erről szóló tanulmány, de a közvélemény továbbra is abban a hitben élt, hogy muszáj nyolc órát végigaludnunk. – Sok ember felébred éjjel, majd pánikba esik – mondta Russel Foster brit professzor.

– Azt mondom nekik, hogy amit tapasztalnak, az teljesen normális dolog – tette hozzá. Gregg Jacobs pszichológus pedig úgy véli, éppen az a baj, ha az illető szorongani kezd amiatt, hogy felébredt.

Ők tehát azt tanácsolják, hogy ne fogja fel sen­ki tragédiának, hogy az éjszaka közepén egyszer csak felriad, hanem élvezze az ébrenlétet, és lazítson, tudván, hogy a szervezete tel­-jesen hatékonyan működik.

Egyébként az éjszakai baglyok között olyan hírességek vannak, mint Barack Oba­ma, Charles Darwin, Winston Churchill, Keith Richards és Elvis Presley. Mint a névsor is mutatja, a kevés alvás, az éjszakai ébrenlét egyáltalán nincs rossz hatással a szellemi teljesítményünkre. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek