Kiadóssá teszi és különleges ízvilágot kölcsönöz a sült húsoknak, ha gyümölcsös vagy fűszeres tölteléket kapnak. A szárazabb húsokhoz érdemes szaftosabb töltőanyagot használni, így sokkal élvezhetőbb lesz végül a sültünk. Ráadásul minden maradék eltüntethető a módszerrel.
Hozzávalók 4 személy részére:
- 60 dkg csontozott karajhús
- 20 dkg sóska
- 1-2 kelkáposztalevél
- 1 kisebb vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 csokor snidling
- 2 evőkanál olívaolaj
- kakukkfű
- só
- fehér bors
- kevés almalekvár
Körethez:
- 1/2 kg alma
- 1/2 kg
- burgonya
Elkészítés:
1.A hústömbből feltekerhető szeletet vágunk, klopfolóval kissé kiverjük, kiigazítjuk, megsózzuk, megborsozzuk, és megkenjük olívaolajjal. Félórát pihentetjük.
2.A sóskából 4-5 levelet félreteszünk, a többit a csíkok-ra vágott kelkáposztával együtt forró olajon párolt hagymára tesszük, néhány perc alatt átsütjük, sózzuk, hozzáteszünk a zúzott fokhagymát és az apróra vágott snidlinget.
3.A hússzeleteket kiterítjük, az egyik szélére halmozzuk a sóskás tölteléket, meghintjük kakukkfűvel, feltekerjük, összefogjuk hústűvel, majd meghintjük sóval és őrölt fehér borssal. A serpenyőben olajat forrósítunk, s a húst átsütjük. Almalekvárba mártjuk a sóskaleveleket, rátapasztjuk a tekercsre, majd kötözőcérnával rögzítjük.
4. Aláöntünk 1 deci vizet, csipet sót, 2 gerezd szeletelt fokhagymát és kakukkfüvet szórunk a tepsibe. Befedjük alufóliával, és 190 fokon kb. félóráig sütjük.
5.Levesszük a fóliát a húsról, körbehalmozzuk cikkekre szeletelt almával, burgonyával, és újabb félóráig sütjük. Mire megsül a köret, a hús is szép piros lesz, a tetején pedig megbarnul a sós-
kalevél.
Elkészítési idő: 60 perc