Test és lélek

Ha rémképeket lát, szorongásos álomzavarban szenved

EEP

2012. szeptember 4. kedd 22:00

Hatalmas szörny közeleg felém, de képtelen vagyok menekülni tőle, mert a lábaim nem akarnak engedelmeskedni. Efféle álmok sokkal több nőt kínoznak, mint férfit. De vajon mi ennek az oka, s mit lehet ellene tenni?

A nők majdnem kétszer többször látnak lidérces álmokat, mint a férfiak, ráadásul sokkal kísértetiesebbeket, érzékletesebbeket és részletgazdagabbakat, mint az erősebbik nem – állapította meg egy öt éven át tartó brit kutatás.

Grigorij Argunovics alvásszakértő értékelése szerint az eredmények mögött az állhat, hogy a nők másként fogják fel a való világot, mint a férfiak.

– Nem kell megijedni, a rémálmok önmagukban nem jeleznek valamiféle testi vagy lelki betegséget – mondta a Borsnak a neves orosz szakértő. – Jómagam azt javaslom, hogy azon hölgyek, akiket gyakorta kísértenek álmukban rémképek, minél többet jógázzanak, fussanak, meditáljanak.

– A lidérces álom az úgynevezett REM, azaz a gyors szemmozgással járó alvászavarok csoportjába tartozik – tudtuk meg dr. Terray-Horváth Attila neurológus-alvásszakértőtől. – Ilyenkor, ha az ember felébred, akár hosszú percekig valóságnak éli meg az álmát. Ez egyébként jellemzően az alvás második felében fordul elő, s jellemzően a feldolgozatlan érzelmi hatások okozzák.

Amennyiben rendszeresek a gyötrelmes álmok és éjszakánként gyakran riad fel, valószínűleg szorongásos álomzavarban szenved, amelyet stressz, kialvatlanság, de bizonyos gyógyszerek is okozhatnak.

Tóth Zsigmond természetgyógyász szerint azért léteznek lidérces álmok, mert a test sejtjeinek igen jó a memóriájuk – lényegében ezt nevezhetjük tudatalattinak.

– Azok a betegek, akik szervátültetésen estek át, sokszor az adott szervhez kapcsolódó álmokat látják, tehát megálmodják a balesetet vagy a gyilkosságot, amiben az a donor meghalt, akitől új szervet kaptak – mondja a szakértő. – A test ugyanis mindennemű sokkot képes akár hosszú ideig is tárolni. Tóth Zsigmond úgy véli, mindig ki kell deríteni a rémálmok mögött rejlő okokat.

– Ha a test nagy fizikai vagy lelki nyomás alatt áll, esetleg vitaminhiányos, akkor a szervezet leterheltsége miatt a tudattalan sokkhatások sokkal könnyebben felszínre kerülnek – hangsúlyozta. – Ám a szervezetet természetes gyógymódokkal is meg lehet tisztítani. Ilyenkor a legfontosabb a máj méregtelenítése. Jót tesz a vitaminkúra, a sport vagy legalább a rendszeres mozgás. Testünk gyógyításához használhatunk bizonyos homeopátiás gyógynövényeket . Nagyszerű sokkoldó az ignácia, ha pedig gyászunk van, akkor az ibolya illóolaja használ, míg depresszió ellen az orbáncfüvet ajánlom. Hozzá kell ugyanakkor tennem, hogy a gyógynövények csupán abban az esetben segítenek, ha valamilyen relaxációt, vagyis tudatellazító módszert is alkalmazunk. Például a kineziológiát vagy a cranio-szakrális terápiát, amelyek mélységében képesek a sokkot, a görcsöket oldani.

– Nappal az ember félelmeit, aggodalmait, gondjait képes elnyomni, de ezek valójában a tudatalattijában összegyűlnek – állítja Erdélyi Alisza neuropszichológus. – Nappal a tudat dolgozik, ám éjszaka a tudatalatti érzések és gondolatok jönnek elő. Például ha valaki külföldön él, nappal nem törődik sokat ezzel, de éjjel előjönnek azon félelmei, melyeket az idegen ország vált ki belőle – mutatott rá. Sok lélekbúvár szerint a lidérces álmok hasznosak is, hiszen felszínre hozzák az illető problémáit, amelyek vagy nem tudatosulnak benne vagy egyszerűen elnyomja őket. A rémálmokat pedig tanácsos meg- sőt feljegyezni is, majd pszichológus segítségével feltárni az okaikat, s kezelni azokat.

További cikkek

Intim

Öt mondat, amit senki sem akar hallani szex után

Ezotéria

Izgalmas napok elé néz a szerelemben ez a három csillagjegy

Ez is érdekelhet

metropol.hu

Hihetetlen dolgot fedezett fel az ufószakértő a Marson – Fotó!

kisalfold.hu

Lakástűzben meghalt egy ember Agyagosszergényben

origo.hu

Lecsapott az Europol a bűnözők VPN-jére

vg.hu

Budapest nyerte a versenyt Pozsonnyal szemben

life.hu

Détár Enikő és Rékasi Károly lánya, Gigi 33 éves lett - Így köszöntötte az édesanyja

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 24.: Ütős nap a hétfő

nemzetisport.hu

PL: Alisson bravúrjai is kellettek, de kihasználta a City botlását a Liverpool

origo.hu

Átrepült egy ember a 80-nal hajtó buszon, az utasok reakciója felülmúlhatatlan volt