A méz könnyen hozzáférhető, áldásos hatású élelmiszerünk. Köztudott persze, hogy méhek állítják elő, de mit is kell tudnunk róla?
Túlnyomórészt szénhidrátból áll, ami a méhecskék által összegyűjtött nektárból származik. A nektárt pici, csíkos szárnyasaink garatváladékuk segítségével alakítják cukrokká.
Alapját a gyümölcs-, és szőlőcukor képezi, emellett tartalmaz nádcukrot, dextrint, malátát és egyéb egyszerű cukrokat, ásványi elemeket (vas, réz, mangán, szilícium, klór, mész, kálium, nátrium, foszfor, alumínium, magnézium, stb.) , és vitaminokat ( a B-komplexhez tartozóakat) és enzimeket, illetve aminosavakat, fehérjéket is.
Igazi energiabomba, ami segít vércukorszintünk szinten tartásában (tudni kell, hogy a szőlőcukor sokkal gyorsabban emeli meg a vér cukorszintjét, mint a gyümölcscukor, és gyorsabban is bomlik le. E két cukorfajta aránya határozza meg a mézünk fizikai tulajdonságait: mennyire sötét vagy világos, folyós vagy sűrűbb, hajlamos a kristályosodásra stb.)
Emellett meg kell említeni, hogy a méz tartalmazza azon növény hatóanyagait, melynek virágporából van, tehát például a hársméz nagyon jó hatással van a légúti panaszokra.
A méz javallatai, hatásai:
- erősítő, energiaadó
- ajánlott fáradtság, gyengeség esetén, mivel az egyszerű cukrokmár a száj nyálkahártyáján át kezdenek felszívódni, és átalakulás (lebontás) nélkül a vérbe kerülnek (energiát adnak). Az erejét visszanyerő ember hangulata, közérzete is javul.
- felső légúti gyulladásoknál 1 kk. méz elszopogatása hozzásegít a gyógyuláshoz
- mandulagyulladásnála méz baktériumölő, gyulladáscsökkentő, nyálkaoldó hatása érvényesül (főként akác-, gesztenye-, hárs-, hagymaméz)
- a méz baktérium- és vírusellenes is, természetes módon erősíti az immunrendszert (baktériumos hasmenés, meghűlés, influenza)
- elősegíti az emésztést, enyhe hashajtó
- gyorsan (szinte közvetlenül) hat a szívre (koszorúserek vérellátási zavarai, infarktus utókezelése, szívritmuszavarok, szívizomgyulladás, magas vérnyomás)
- májvédő szer (a máj működéséhez szőlőcukrot szolgáltat)
- vitaminok, ásványi anyagok, enzimek
- nyugtató hatása is van
A gyógyhatásokat fizikai és kémiai elemzések is alátámasztják. A gyógyteákatcukor helyett mézzel édesítsük, nem csak egészségesebb, finomabb is lesz!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.