Gulliték elkérték a magyarok mezeit

Ötvennyolc éve Andrusch József egy utcai focimeccsen hárított egy olyan lövést, ami védhetetlennek tűnt. Ekkor dőlt el, hogy kapus lesz.

Andrusch József jelenleg az edzőképzés vezetője © Török Attila/NS

Az nem is játszott közre a döntésében, hogy az édesapja NB II-es kapuvédő volt?

De, az is – mondta a 64 éves diósgyőri kapusedző. – Viszont a döntő momentum az volt, amikor lehettem vagy hatéves, és az utcán egy 12 éves forma srác bombáját sikerült kivédenem. Igaz, majdnem bevitt a hálóba, de hárítottam.

Kinek köszönheti a legtöbbet a pályafutása alakulásában?

A formajavulásomért Bene Ferencnek lehettem hálás. Az újpesti olimpiai bajnok edzés végén mindig kapura lövöldözött nekem, így része volt abban, hogy később élvonalbeli játékos lettem a Bp. Honvédban és a Vasasban.

Elárulja, ki nevezte el önt Csufinak?

Esterházy Marci. Egyszer azt mutattam az öltözőben, hogy a teve az alsó ajkát miként húzza a felsőre, Marci pedig felkiáltott: „Hú, be ronda!”, és azonnal rám ragasztotta a Csufit.

Pályafutása csúcséve 1984 volt, amikor három vb-selejtezőn is önnek köszönhettük, hogy végül kijutottunk az 1986-os mexikói világbajnokságra.

Ez azért túlzás, elvégre a siker csapatérdem volt. Emlékszem, szeptemberben az osztrákok ellen idehaza 0-1-re álltunk, amikor a szünetben dr. Mezey György kapitány kifakadt, mert nem értette a félelmünk okát, majd utasított bennünket, toljuk feljebb 15 méterrel a védekezést. Megtettük, és nyertünk 3-1-re.

Ruud Gullit (balra) és Frank Rijkaard is Andruschék mezét akarta © AFP

Szenzációnak számított, amikor Rotterdamban 2-1-re verték a Frank Rijkaarddal, Ruud Gullittal, Marco van Bastennel büszkélkedő Hollandiát úgy, hogy Varga Józsi kihagyott egy 11-est is. Hogyan ünnepeltek?

A meccs végén a három holland klasszis kopogott az öltözőajtónkon, és esdekeltek a mezcseréért. Egyébként nekem különösen jól sikerült az ünneplés, mert öltönyben hajítottak be a szállónk medencéjébe, mivel azt ígértem, ha ikszelünk, ruhástul megfürdök.

Csak ötször volt válogatott, de a Ciprussal szembeni idegenbeli vb-selejtezőn is parádézott.

Álmomban se jöjjön vissza az a 90 perc! Sáros, göröngyös talaj, ráadásul a rossz világítás miatt alig láttam valamit.

1989-ben a Vasas kapusaként hárítja a Fradi támadását © MTI

Bármekkora hős volt, az 1986-os vb-n mégsem védett. Miért?

Mert 1985 végén, edzésen az egyik bokám valamennyi szalagja elszakadt. Örültem, hogy egyáltalán kivittek Mexikóba.

Cserekapusként hogy látta: miért kaptunk ki 6-0-ra a Szovjetuniótól az első csoportmeccsen?

A vb előtt kinevezett Valerij Lobanovszkij szovjet kapitány rájött, mi a középpályánkon vagyunk veszélyesek, ezért azt a pályaszakaszt átíveltette a játékosaival, az elöl hagyott Belanov pedig kibabrált a lassú védőinkkel. A Mezey-féle játékszisztéma forradalmi volt, de nem 2000 méterrel a tengerszint felett, déli 12 órakor, 40 fokos kánikulában.

Idehaza ön az UEFA-rendszerű edzőképzés vezetője. Kit tart a világ legjobbjának?

A német Marc-André ter Stegen kapust, mert mindig bemutat 3-4 bravúrt, amelyek hiányában az FC Barcelona nem nyerne.

Mi az, amire leginkább büszke?

Annak ellenére, hogy egyik diósgyőri női kapustanítványomat, Schildkraut Fruzsinát a válogatott környékére sem hívták, az NB I-es játékosok őt választották az idény legjobbjának. Na és az is varázslatos, hogy a Jenei Imre vezette, 1986-ban BEK-et nyert Steaua Bukarest ellen idehaza 1-1-et értünk el a Honvéddal – akkor ment a legjobban a védés.

Lazac, töltött káposzta, pulykasült? Segítünk, hogy mi kerüljön karácsonykor az asztalra

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors