Sport

53 °C–os pályán futott a halálba a magyar focibíró

Szabó Sándor

2017. augusztus 7. hétfő 05:00

<p>A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei futball-játékvezetők igazgatósága fittyet hányt a napok óta tartó hőségriadóra, és pénteken fizikai tesztre rendelte be a focibírókat. Az 53 éves Komlósi Lajos belehalt a tűző napon levezényelt futásba.</p>

Pénteken 11 óra 20 perckor kezdte meg a szerencsi mérnök, Komlósi Lajos a 2400 méteres táv lefutását a rekortánon, azaz a szintetikus gumiburkolaton. Az országos vörös riasztás ellenére sem volt mese, a BAZ megyei bíróknak előírták a feladatot. Derekasan igyekezett a megyei NB III-as keret közkedvelt bírója, ám sosem ért a hatkörös penzum végére. Feladta a szíve. Egy szintén tesztet teljesítő bíró elmondta a Borsnak: Komlósi a 40 fok feletti hőségben térdfájdalmaira pa­naszkodva lassított, igyekezett erőt venni magán, mindhiába, térdét masszírozva összeesett és meghalt.

– Lajos szívének kutya baja volt, de ezt a pokoli hőséget nem bírta. Láttam, amint eszméletét veszti. S bár gyorsan érkezett a rohamkocsi a defib­rillátorral, Lajoson ez sem segített. Az a csoda, hogy csak egy tragédia történt a felmérőn, mivel a futórekortán fölött 53 fokos forróságot mértünk a miskolci Egyetemváros sportlétesítményében. Valódi istenkísértés volt ez a futás – idézte fel la­punknak a neve elhallgatását kérő kolléga, aki nem véletlenül nem járult hozzá, hogy felfedjük a kilétét. – A megyei vezetők megtiltották, tilos szóba állnunk a sajtóval. Ha mégis megtesszük, rögvest kikerülünk a játékvezető-keretből. 

Sajti Viktor, a BAZ megyei játékvezetők igazgatója eddig nem reagált a megkeresésünkre. 

Olívia, Komlósi Lajos lánya az RTL Klubnak elmondta, ő abban a pokoli hőségben még a lakását sem hagyta el.

– Háromhavonta rendszeresen sportorvoshoz járt édesapám, s nem találtak nála semmi rendelleneset. Úgy tudom, kevés volt már hátra a távból neki, amikor a tragédia bekövetkezett – mondta megtörten a játékvezető gyermeke.

Hiába szóltak a veszélyről

Több bíró előzetesen jelezte, a fizikai teszthez nem ideálisak az időjárási körülmények, de a megyei vezetők azzal érveltek, hogy a meccsen is kánikula vár majd a bírókra.

A rangadó.hu idézte egy másik, a felmérőt teljesített bíró nyilatkozatát: „Reggel a mentősök nyomatékosan felhívták a megyei vezetők figyelmét arra, mivel extrém meleg várható, ezért nem ajánlják, hogy 10 óra után fizikai terhelést végezzenek. Ezt azonban semmibe vették a vezetők”.

Vizsgálódik az MLSZ

A Magyar Labdarúgó Szövetség a labdarúgó-közösség nevében részvétét fejezi ki a sportember családjának, barátainak, kollégáinak, és a BAZ megyei igazgatóság tájékoztatását kéri a tragédia körülményeinek tisztázására.

További cikkek

Gyász

Most közölték: feladta a harcot a Fradi-legenda

Úszás

Megtörtént Hosszú Katinka nagy bejelentése

Ez is érdekelhet

ripost.hu

A szerencse forgandó, de ennek a 3 jegynek idén nem lesz oka panaszra

borsonline.hu

„Mi az a derék? Rengeteget fogytál” – üzenték Horváth Gréta legújabb fotója alatt a rajongók

origo.hu

Nagyon ritka, százmilliókat érő autókincset találtak egy elhagyatott pajtában

mandiner.hu

Megtört és bevallotta tettét a Futórózsa utcai gyilkos

boon.hu

Félrehúzta a köntösét a nagymellű szőke szépség

origo.hu

Több mint 62 milliárd forintnak megfelelő eurót adnak egy Rembrandt-festményért

vg.hu

Világrekorder híd épül Sátoraljaújhelyen

borsonline.hu

Hat évvel korábban ugyanazért hagyta el vőlegényét Kulcsár Edina, mint most Csutit

life.hu

Megrázó látvány: Így néz ki Sas József sírja egy évvel a halála után