Mitől jó egy csokimikulás? Mi alapján érdemes választani közülük? Mutatjuk!

csokimikulás
PUBLIKÁLÁS: 2025. december 03. 12:00
Miklós napja alkalmából már roskadoznak a boltok polcai a különböző édességektől. Mi alapján érdemes választani közülük? Mitől lesz jó például egy csokimikulás azon kívül, hogy jó áron van?

A mikuláscsomagok egyik fő eleme hagyományosan a csokimikulás. Az üzletekben számos fajtát lehet ezekből kapni, már csak az a kérdés, melyek közülük a jó minőségűek és melyek akarnak csak annak kinézni? Itt egy kis segítség a vásárláshoz!

Mitől lesz jó minőségű egy csokimikulás.
Mutatjuk mi alapján érdemes csokimikulást választani! / Fotó: Karnok Csaba / Délmagyarország

Ez a legfontosabb szempont, ha csokimikulásról van szó

Egy csokimikulás készülhet valódi csokoládéból és bevonómasszából is. Az első lépés tehát vásárláskor az, hogy kiderítsük: valódi csokiból készült-e a csokimikulás vagy az olcsó alternatívájából, bevonóból. Az élelmiszeripar ugyanis gyakran használ bevonómasszát különböző édességek gyártásához, ami első ránézésre hasonlít a csokoládéra, de valójában csak egy pálmazsírral készített olcsó alternatíva. A különbség nemcsak az ízélményben, de az összetételben is jelentős. Például a valódi csokoládé a kakaóbab feldolgozásából származó kakaómasszát és kakaóvajat tartalmaz, ami sokkal finomabb, mint egy bevonóból készült édesség-olvasható a fogyasztóvédelem blogján, a juzermanuel.blog.hu-n.

Így ellenőrizhetjük, miből is készült a csokimikulás

  • Olvassuk el figyelmesen mi szerepel a címkén! Étcsokoládé vagy tejcsokoládé megnevezés csak akkor szerepelhet a figurán, ha valódi csokoládéból készült.
  • Nézzük meg, szerepel-e a csokoládé megnevezés közelében a növényi zsírok hozzáadására utaló mondat. A valódi csokoládé ugyanis csak 5%-ban tartalmazhat a kakaóvajtól eltérő növényi zsiradékot, amit jelezni is kell a feliratban.
  • Nézzük meg az összetevőket! Ha a csomagoláson a „kakaóvaj” és „kakaómassza” szerepel, valódi csokimikulásról van szó. Ha csak „növényi zsír” vagy „pálmazsír”, kakaómassza vagy kakaóvaj, akkor bevonómasszából készült a termék.
  • A kakaótartalom sem mindegy! Minél magasabb a százalék, annál intenzívebb és minőségibb az íz.

Az össztömeg sem mindegy

A méret nem mindig arányos a beltartalommal: a könnyű, üreges figurák látványosak, de sokszor csalódást kelthetnek, ha felbontva alig akad fogás rajtuk. Ezért fontos megnézni a súlyt is a csomagoláson: egy kisebb, de tömör Mikulás valószínűleg nagyobb élvezetet nyújt, mint egy hatalmas, de üreges alternatíva.

20231116_fogyastovedelem_02454_MW_bulvar_MK
Ne csak a csomagolását és az árát nézzük meg egy csokimikulásnak, hanem a címkéjét is! / Fotó: Mate Krisztian / Mediaworks Archívum

Ne csak a csomagolás alapján döntsünk

A csillogó, ünnepi csomagolás könnyen elterelheti a figyelmet a lényeges szempontokról. A legjobb döntést azonban úgy lehet meghozni, ha megnézzük a csokoládé színét is. Ezt a legegyszerűbben úgy tudjuk megtenni, ha a kiválasztott csokimikulásnak megvesszük egy kisebb verzióját amolyan próbaképp, és kicsomagoljuk. A valódi csokoládé felülete sima és fényes, míg a bevonómassza gyakran mattabb és kevésbé egyenletes.

Fontos tehát, hogy a valódi, jóízű étcsokoládé például

  • legalább 35% összes kakaó szárazanyagot tartalmaz,
  • amiből legalább 18% kakaóvaj,
  • és legalább 14% zsírmentes kakaó szárazanyag van benne,
  • valamint nem tartalmaz 5%-nál több, egyéb növényi zsírokat.

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.