Razziáznak az adventi vásárokban

karácsonyi vásár
PUBLIKÁLÁS: 2025. november 21. 10:09
Az adventi időszak egyik legizgalmasabb része a karácsonyi vásárok, és az ott elfogyasztható ételek, italok. az NKHF élelmiszer-biztonsági ellenőrzéseket folytat.

Az élelmiszer-biztonság az adventi időszakban sem lankad, különösen a karácsonyi vásárok vendéglátóhelyeik és árusítókat figyeli meg a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKHF).

Az élelmiszer-biztonságra figyel az NKHF az adventi időszakban
Az élelmiszer-biztonságra figyel az NKHF az adventi időszakban 
Fotó: d3sign /  GettyImages

Az élelmiszer-biztonságra kiemelt figyelmet fordít az NKHF

Teljes körű adventi élelmiszer-biztonsági vizsgálatot rendelt el a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) a karácsonyi vásárokban, piacokon, boltokban és ideiglenes árusítóhelyeken. Az NKFH azt közölte pénteken az MTI-vel, hogy a szakmai irányítása alatt álló kormányhivatalok vendéglátóhelyeket, valamint aszalt gyümölcsöket, olajos magvakat, szaloncukrokat és héjas gyümölcsöket árusító karácsonyi vásárokat, piacokat, vásárcsarnokokat és boltokat ellenőriznek az adventi időszakban. A vizsgálatok célja, hogy az ünnepi készülődés során az élelmiszer-biztonsági és higiéniai szabályok maradéktalanul érvényesüljenek - írták.

Kifejtették, hogy az ünnepi időszakban megnövekszik a kitelepült vendéglátóhelyek száma és az élelmiszerek forgalma, ami fokozott élelmiszer-biztonsági kockázatot jelent. Az NKFH által elrendelt ellenőrzés célja a karácsonyi vásárokba kitelepült vendéglátóegységek élelmiszer-biztonsági és higiéniai előírásoknak való megfelelésének vizsgálata, de az ellenőrök kiemelt figyelmet fordítanak a hőkezelésre, a tárolási körülményekre, a nyomonkövethetőségre és a hulladék kezelésére is.

Megjegyezték, az ellenőrzések indoka, hogy a lédig (ömlesztett) termékek esetében magas a keresztszennyeződés és a nyomonkövethetetlenség kockázata, a szezonális kitelepüléseken gyakori a nem megfelelő higiéniai feltétel és a nem dokumentált eredet. Az olajos magvaknál továbbá gyakori az aflatoxin-szennyezés, aszalt gyümölcsöknél a kén-dioxid-tartalom és a penészesedés, szaloncukornál pedig a keveredés, a csomagolás leválása a termékről és a hiányzó allergénjelölés jelent kockázatot - tették hozzá.

Közölték azt is, hogy a vizsgálatok kiterjednek továbbá a csomagolás nélkül, ömlesztve árusított, hazai és import héjas gyümölcsök (dió, mogyoró, mandula, gesztenye, földimogyoró, pisztácia) tételeinek ellenőrzésére is, mivel a szezonális megnövekedett forgalom során fokozott a kockázata a nem megfelelő minőségű termékek forgalmazásának, a hibás jelöléseknek, valamint a származási hely esetleges meghamisításának. - olvasható az MTI-n közzétett közleményben. 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.