Ez lehet Kapu Tibor menüje az űrben - az édesszájú asztronautákra is gondoltak

evés
PUBLIKÁLÁS: 2025. június 28. 07:30
Az űrhajósok étkezése kicsit olyan, mintha piknikeznének egy ugrálóvárban – csak közben még minden lebeg is! Morzsálni közben tilos, mert a morzsa bizony veszélyes űrszemét. Ezért az étel zacskóból vagy konzervből jön, a víz pedig egy furcsa tasakból, szívószállal. Egy kanál leves itt nem csak kihívás, hanem akciófilmbe illő jelenet is: lebegő cseppek, lassított üldözés és mindez ráadásul még végzetes is lehet. Így esznek az űrben Kapu Tiborék.

Az űrhajósok ma már nemcsak tubusból nyomják a pürét, hanem evőeszközzel, sőt, asztalnál is ehetnek – igaz, a villa mellé gyakran olló is kell a zacskók kinyitásához. Mivel minden falat számít, az adagokat precízen megtervezik, a pazarlás pedig szigorúan tilos. A menü meglepően változatos: van meleg ravioli, szárított marhahús, sőt, néha még friss gyümölcs is érkezik külön űrjárattal. Vajon mit lehet tenni, hogy ne ússzon a leves a levegőben? Minden ital szívószálas tasakban van, az ételt pedig mágnesek és ragasztószalag tartja kordában. Alábbi cikkünkben megmutatjuk: így esznek az űrben Kapu Tiborék.

így esznek az űrben
Olasz ravioli, sajtos spagetti és paradicsomos csirke konzervekbe zárva: így esznek az űrben
Fotó: picture alliance /  GettyImages

Az űrhajósok étrendje rengeteget változott az űrkutatás fejlődésével. Kezdetben, a Mercury-program idején az ételek még ízetlenek és porózusok voltak. A Gemini- és az Apolló-program során aztán már valamivel jobbak lettek a körülmények: ekkor már nagyobb volt az ételválaszték, de végül csak a Skylab-expedíció során került először az asztronauták kezébe evőeszköz a '70-es években. Ekkor tudtak először asztalnál étkezni, illetve ekkor már 72 étel közül lehetett választani írja a NASA.

Az asztronautáknak a földi átlagnál többet, napi körülbelül 3000 kalóriát kell elfogyasztaniuk, hogy fedezni tudják az extrém körülmények miatti energiaigényt.

Különösen akkor kell pótolni a leadott kalóriákat, amikor az űrállomást elhagyva külső expedícióra indul a kutató csapat, hiszen olyankor még szélsőségesebb körülményeknek vannak kitéve az űrhajósok.

Az űrhajósok napi háromszor étkeznek, illetve a főétkezések között rágcsálnivalókból is bőven válogathatnak.

Mivel nagyon fontos, hogy olyan ételt fogyasszanak, ami nem morzsál és ami nem ömlik ki, ezért kenyeret például nem fogyaszthatnak az űrben, de inni is csak szívószállal lehet.

Ragasztószalag és mágnes - így esznek az űrben

Az űrhajósok étele általában műanyag csomagolásban vagy konzervdobozban kerül forgalomba és annak érdekében, hogy ne vándoroljon el asztalról, a csomagoláson még ragasztószalag és mágnes is található, amivel az étel az asztalhoz rögzíthető. Ezen kívül a világűrben még szükség van egy olyan eszközre is, amit a Földön nem használunk evés közben: ez pedig az olló! A vákuumcsomagolt zacskók máshogy ugyanis nem lehet kinyitni.

Na és hogyan isznak?

A világűrben a folyadék a felületi feszültség miatt a csomagoláson, illetve az evőeszközön marad, ezért a folyadék elfogyasztásához egy speciális szívószál áll rendelkezésükre. A szívószálas tasakból való ivásnak más oka is van: meg kell akadályozni, hogy a folyadékcseppek szétfröcskölődjenek az űrállomáson, károsítva ezáltal az elektronikát. Mosogatásra sincs lehetőség, egy fertőtlenítő törlőkendővel tudják tisztán tartani a tányérokat és az evőeszközöket.

Tilos a pazarlás!

Az adagokat az űrdietetikusok és az orvosok komoly előzetes tervezés után állítják össze, figyelembe véve, hogy egyénenként mennyi kalóriára, vitaminra és elektrolitra van szüksége az űrhajósoknak. 

Éppen ezért, ha valamit megbontanak, azt meg is kell enni, nem landolhat semmi a szemétben!

Annál is inkább, mert nem keletkezhet ételhulladék. Ha ugyanis elkezd rothadni, akkor az űrhajón elszaporodhatnak a baktériumok és a kórokozók, ami halálos is lehet.

Sierra Nevada Corporation's new Lunar Gateway proto-type an inflatable lunar space habitat.
Banán és jégkrém szendvics. Nem olyan rossz a választék.
Fotó: Helen H. Richardson/MediaNews Group/The Denver Post via Getty Images 

Most pedig jöjjön a lényeg: ez a menü az űrben

Az űrételek esetében az elsődleges cél magától értetődően a praktikus, kis méretre csomagolható kiszerelés és a tartósság. Alapvetően négy ételkategória közül választhatnak az űrhajósok, amikor megéheznek.

  1.  Hőkezelt konzervek
    A Nemzetközi Űrállomáson arra is van lehetőség, hogy az ételeket, italokat megmelegítsék. Nincs is jobb egy gőzölgő teánál, vagy egy forró raviolinál, tekintettel arra, hogy az űrállomáson kívül akár -157 Celsius fok is lehet a kőmérséklet. A konzervválasztékok között szerepel például a curry, grillezett csirkeszárny, a fasírt, a ravioli, a puding vagy épp a halkonzerv.

2. Száraz ételek

A Nemzetközi Űrállomás konyhájában az űrhajósok főzhetnek ki tésztát és rizst is, de tudnak készíteni maguknak zabkását, teát és kávét is. Mindössze forró vízre van ehhez szükség.

3. Rágcsálnivalók

Ha valami harapnivalóra vágynak Kapu Tiborék, akkor több finomság közül is válogathatnak az űrállomáson. Az édesszájúak ehetnek kekszet, cukorkákat, zselatinos desszerteket, vagy épp szárított gyümölcsöket. Akik pedig inkább a sós rágcsákat szeretik, ők ehetnek például tortilla chipset vagy szárított marhahúst is.

4. Fűszerek és a szószok, de minden csak folyékony formában!

Az ISS konyhája igen jól felszerelt. A Ripost írt arról a napokban, hogy az űrben megváltozik a ízérzékelés és a szaglás is, tompulnak az ízek és a szagok. Ennek ellenére az űrhajósok számtalan fűszer közül választhatnak. A bors minden bizonnyal jobban ízlik, ha nem a szembe kerül, úgyhogy a hasonló balesetek elkerülése végett a fűszerek folyékony formában találhatóak meg a polcokon a szója szósz, majonéz és ketchup mellett. Kapu Tibor azért biztosra ment, és vitt magával egy üveg Erős Pistát is.

Houston Chronicle
Keksz, rakott krumpli, és grillzöldség. Nem is olyan rossz a választék.
 Fotó: Houston Chronicle/Hearst Newspapers /  GettyImages

Vajon hogy bírják az űrhajósok friss gyümölcs és zöldség nélkül?

Jó hír a jövő asztronautáinak: az űrutazás során nem kell mellőzni azt az élményt, amikor beleharapunk egy friss, lédús almába! Azt gondolnánk, hogy az űrben csak olyan ételek találhatóak, amik hosszú ideig, adott esetben évekig is eltarthatóak, pedig a valóság az, hogy az asztronautáknak már számtalan opció közül lehet választaniuk. Manapság ugyanis már arra is van lehetőség, hogy friss gyümölcsöt és zöldséget egyenek az asztronauták. Mivel azonban az űrhajón, amin az űrkutatók tartózkodnak, a hely nagyon limitált, ezért a gyümölcsök és a zöldségek más úton jutnak fel a világegyetembe. Külön transzfer űrhajókkal szállítják a friss termékeket a Nemzetközi Űrállomásra. Gyümölcsöket például már a JAXA japán űrügynökség is többször szállított transzferekkel az ISS-re. A szállítmányban volt narancs, citrom, alma, szőlő és kivi is.

 

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.