Régóta ismert, hogy a túlzott sófogyasztás fokozza a magas vérnyomás kockázatát.
A BMJ legfrissebb számából azonban az is kiderült, hogy a sok só a szív- és érrendszeri betegségek, valamint az agyi érkatasztrófák rizikóját is növeli. Napi mindössze öt grammnyi különbség a sófogyasztásban 23 százaléknyi különbséget eredményez az agyi érkatasztrófák és 17 százaléknyit a szív- és érrendszeri betegségek gyakorisága között. Az áttekintő tanulmány szerint az Egészségügyi Világszervezet egy teáskanálnyinak megfelelő öt grammban húzza meg a még egészséges napi sóbevitel felső határát. A nyugati világban ennek dupláját, a kelet-európaiak még ennél is többet fogyasztanak azonban naponta.
A tanulmány készítői összesen több mint 170 000 résztvevőt bevonó 13 vizsgálat elemzése után vonták le következtetéseiket. Becsléseik alapján napi öt grammos sóbevitel-csökkentés egymillió agyérkatasztrófa miatti, valamint hárommillió szív- és érrendszeri betegség miatt bekövetkezett halálesetet előzhetne meg világszerte. Mivel azonban a sófogyasztást nehéz pontosan becsülni, a kutatók talán alá is becsülték az arányokat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.