5 másodperces szabály szerint a földről muffint felszedő nő

Te ismered az 5 másodperces szabályt? Szakértő árulta el az igazságot a leesett ételekről

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2025. december 04. 13:15
Egy kapkodós reggelen vagy fáradt estén nem nehéz ügyetlennek lenni. Ilyenkor könnyen kieshetnek a kezünkből a dolgok, például a reggelihez és vacsorához szükséges élelmiszerek, amelyek a jól ismert mondás, vagyis az 5 másodperces szabály szerint még elfogyaszthatók, ha gyorsan felkapjuk azokat a földről. Vajon mit mond erről a tudomány?

Az 5 másodperces szabály egy népszerű, generációk óta ismert és alkalmazott szokás, ám tudományos tekintetben meglehetősen vitatott. Valószínűleg azért alakult ki, mert senki sem szerette volna az értékes élelmiszereket a szemetesbe dobni, főleg ha már megvette, és időt szánt arra, hogy elkészítse azokat. Az 5 másodperces szabály szerint ha egy étel leesik a földre, de ennyi időn belül felkapjuk azt, akkor még biztonságosan elfogyasztható. Az évekig tartó kutatások ugyanakkor bebizonyították: a baktériumok szinte azonnal átkerülhetnek az ételre, amint az hozzáér a szennyezett felülethez, vagyis az idő, amíg az ennivaló a földön van, nem releváns tényező.

5 másodperces szabály szerint földről felkapott ételdarabok
Az 5 másodperces szabály ellenére a földre esett étel szinte azonnal szennyeződik a padlón lévő baktériumokkal.
Fotó: NOWRA photography /  Shutterstock 
  • A szakértők szerint az 5 másodperces szabály mítosz, a baktériumok azonnal átkerülnek a leesett ételre.
  • A szennyeződés mértéke az étel állagától és a padló felületének típusától függ.
  • A mikroorganizmusok akár hetekig túlélnek a padlón, ezért a földre esett ételt nem biztonságos elfogyasztani.

Mit mond az 5 másodperces szabályról a szakértő?

Dr. Bryan Quoc Le élelmiszertudós szerint az étel azonnal ki van téve a baktériumoknak, amint a földdel érintkezik. Ebből kifolyólag valójában mindegy, hogy hány másodpercig, vagy éppen percig van a padlón, a szalmonella szinte azonnal átkerülhet az ételre, amelyen gyorsan elszaporodhatnak a kórokozók. További tanulmányok azt is megerősítik, hogy a földön található baktériumok akár 35 napig is életképesek maradhatnak, még akkor is, ha egyébként a padló tisztának tűnik és megfelelően is tisztítjuk azt. Ezek a felületek ugyanis telis-tele vannak mikroorganizmusokkal.

Ettől függ a szennyeződés mértéke:

  • Felület típusa: a sima, lapos felületek, mint amilyen a csempe, nagyobb érintkezési felületet jelentenek, ezért ezekről több baktérium kerülhet az ételre. A résekkel és repedésekkel ellátott burkolatokról ugyan kevesebb kórokozó kerülhet át, de így sem mentesek a kockázattól, és az ételek ugyanúgy pár másodperc alatt képesek szennyeződni.
  • Étel típusa: ha egy élelmiszer sok vizet tartalmaz vagy ragacsosabb az állaga, nagyobb mennyiségben halmozódhatnak fel benne a baktériumok szemben a szárazabb harapnivalókkal. Az amerikai Rutgers Egyetem 2016-os kutatása szerint a görögdinnye veszi fel a legtöbb szennyeződést, de hasonlóan viselkednek a felvágottak és a nyers húsok is.

Mindezek fényében jobb, ha a legbiztonságosabb megoldást választjuk, vagyis nem fogyasztjuk el a földre leesett ételt.

Videó az 5 másodperces szabály létjogosultságáról:

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.