

A japán teaszertartásokból ismerős ital mára ugyanúgy megtalálható a kávézók kínálatában, mint a cappuccino vagy a jeges latte. A matcha tea feltűnően élénk színű és van benne valami, ami az első korty után megragad. Na de hogy kerül egy ilyen egzotikus ital a mindennapokba, és miért beszélnek róla annyit? Ennek jártunk utána.

A matcha tulajdonképpen porrá őrölt zöld tealevél, amely nem akármilyen módszerrel készül. A teacserjéket árnyékban termesztik, így a levelekben több marad a hatóanyag, intenzívebb lesz az ízük, és mélyebb zöld árnyalatot kapnak. A legtöbben teaként isszák, de már smoothie italokban, süteményekben, sőt jégkrémben is találkozhatunk vele. A matcha tea egyik legnagyobb erőssége a rendkívül magas polifenol-tartalma. Ezek miatt az erős antioxidánsok miatt a kutatók hosszú ideje külön figyelmet szentelnek neki.
Jóból is megárt a sok: a matcha teában több koffein van, mint egy átlagos zöld teában. Aki érzékeny rá, intenzívebb szívdobogást vagy alvászavart tapasztalhat, ezért este már nem ajánlott inni. A kutatók néhány esetben magas fluoridtartalomról is beszámoltak, de ez leginkább nagy mennyiségek rendszeres fogyasztásánál lehet gond.
A teaszakértők szerint a matcha akkor a legjobb, ha egyszerűen, vízzel felhabosítva isszuk. Főleg kezdőknek éri meg ceremoniális minőségű matchát választani, mert ennek a legletisztultabb az íze, és ebben van a legtöbb értékes hatóanyag. Ha viszont valaki a selymesebb, kicsit édesebb italokat kedveli, otthon is könnyedén készíthet belőle matcha lattét, de egy smoothie-ba keverve is remekül működik.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek:


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.