Matcha tea fogyasztása 50 felett

50 év felett kötelező ez a tea: világszerte rajonganak érte

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2025. november 19. 07:15
Van egy zöld por, amely nemcsak a közösségi médiát hódította meg, hanem a kutatók figyelmét is felkeltette. A matcha tea íze bár megosztó, egyre több bizonyíték szól amellett, hogy komoly előnyei lehetnek 50 éves kor fölött.

A japán teaszertartásokból ismerős ital mára ugyanúgy megtalálható a kávézók kínálatában, mint a cappuccino vagy a jeges latte. A matcha tea feltűnően élénk színű és van benne valami, ami az első korty után megragad. Na de hogy kerül egy ilyen egzotikus ital a mindennapokba, és miért beszélnek róla annyit? Ennek jártunk utána.

Matcha tea
A matcha tea porított tealevelek leforrázásával készül.
Fotó: 123RF

Mi pontosan a matcha tea?

A matcha tulajdonképpen porrá őrölt zöld tealevél, amely nem akármilyen módszerrel készül. A teacserjéket árnyékban termesztik, így a levelekben több marad a hatóanyag, intenzívebb lesz az ízük, és mélyebb zöld árnyalatot kapnak. A legtöbben teaként isszák, de már smoothie italokban, süteményekben, sőt jégkrémben is találkozhatunk vele. A matcha tea egyik legnagyobb erőssége a rendkívül magas polifenol-tartalma. Ezek miatt az erős antioxidánsok miatt a kutatók hosszú ideje külön figyelmet szentelnek neki. 

Ezért rajonganak érte az 50 felettiek

  1. Támogathatja a szellemi frissességet. Ahogy telnek az évek, sokan tapasztalják, hogy egy-egy név vagy apró részlet előhívása nehezebbé válik. Egy japán kutatás szerint a matcha rendszeres fogyasztásával – főleg idősebb nők esetében – javul az epizodikus memória, vagyis azoknak a mindennapi apróságoknak a felidézése, amelyek hajlamosak kicsúszni a fejünkből. A férfiaknál ez a hatás kevésbé látványos, de több vizsgálat is azt bizonyítja, hogy a matcha kollektíven erősítheti a koncentrációs képességet és szellemi éberséget. 
  2. Jót tesz a bélrendszernek. A matchában található EGCG nevű vegyület kedvező hatással van a bélflórára, ugyanis támogatja a hasznos baktériumokat. Két hét rendszeres fogyasztás után a matcha tea mérhető változásokat hozhat.
  3. Csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. A polifenolok gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatása miatt a matcha tea a szív- és érrendszer egyik természetes támogatója lehet. Állatkísérletek során már korábban megfigyelték, hogy a zöld tea bizonyos összetevői lassítják az érelmeszesedés folyamatát. Embereknél még további kutatásokra van szükség, de az összefüggés ígéretes.
  4. Szelídebb hatás, kevesebb idegesség. Sokan azért cserélik le a kávét matchára, mert az nem terheli meg úgy a szervezetet. A benne található L-theanin nevű aminosav finomítja a koffein hatását: nincsenek hirtelen felpörgések vagy későbbi bezuhanások. Aki érzékenyebb a kávéra, gyakran érzi úgy, hogy a matcha egyenletesebb lendületet ad. 
  5. Támogathatja az immunrendszert és a sejtek védelmét. A bélflóra egyensúlya szorosan összefügg az immunrendszer működésével, így ha a matcha jót tesz az emésztőrendszernek, az közvetve a szervezet védekezőképességét is támogathatja. Magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően pedig lassíthatja a sejtek öregedését az agyban, valamint a test más területein is. 

Mire kell vigyázni?

Jóból is megárt a sok: a matcha teában több koffein van, mint egy átlagos zöld teában. Aki érzékeny rá, intenzívebb szívdobogást vagy alvászavart tapasztalhat, ezért este már nem ajánlott inni. A kutatók néhány esetben magas fluoridtartalomról is beszámoltak, de ez leginkább nagy mennyiségek rendszeres fogyasztásánál lehet gond.

Hogyan érdemes fogyasztani?

A teaszakértők szerint a matcha akkor a legjobb, ha egyszerűen, vízzel felhabosítva isszuk. Főleg kezdőknek éri meg ceremoniális minőségű matchát választani, mert ennek a legletisztultabb az íze, és ebben van a legtöbb értékes hatóanyag. Ha viszont valaki a selymesebb, kicsit édesebb italokat kedveli, otthon is könnyedén készíthet belőle matcha lattét, de egy smoothie-ba keverve is remekül működik.

Íme egy szuper matcha smoothie recept:

  1. tegyél 1 teáskanál matchát egy tálkába;
  2. önts hozzá kb. 200 ml meleg, de nem forró vizet vagy növényi tejet;
  3. ízesítheted egy kevés mézzel vagy pár karika banánnal;
  4. habosítsd fel és már ihatod is.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.