
Az egészséges életmódra és az öregedés lassítására való törekvés egyre nagyobb méreteket ölt, amihez hozzátartozik, hogy sokan kevesebb húst, illetve több zöldséget fogyasztanak, a kellő fehérjebevitelt pedig inkább növényi alapú forrásokból fedezik. Ma már szinte minden élelmiszerüzletben szembejönnek velünk a húshelyettesítő termékek, például a vegán kolbász és társai, amelyekről a legtöbben azt gondolják, mivel növényi, biztosan egészséges. De valóban ez a helyzet?
A növényi alapú húshelyettesítők, a gluténmentes snackek és egyéb egészségesnek hitt élelmiszerek népszerűségükkel az egész világon tarolnak. A feldolgozott húsok, a glutén és a finomított szénhidrátok fogyasztásának kockázatairól ugyanis már rengeteg tanulmány született, erre reagálva tömték tele a cégek a boltok polcait mindenféle növényi alapú hússal, valamint magvakkal dúsított müzlikkel. Azonban egy egészségügyi tanácsadó, Tracy Campoli szerint ezeknek az ételeknek a fogyasztása gyorsíthatja az öregedést.
A szakértő úgy véli, hogy a népszerű növényi alapú húshelyettesítők némelyikéből hiányoznak bizonyos kulcsfontosságú tápanyagok, mint például a fehérje, helyette pedig rengeteg adalékanyagot, magolajat és sót tartalmaznak. Tracy Campoli a YouTube-csatornájára feltöltött videóban elemzett néhány ilyen, erősen feldolgozott élelmiszert és arra a következtetésre jutott, hogy a hamis hús borzalmas hatással van az egészségünkre.
Ezek közül az úgynevezett „egészséges” választások közül néhány titokban károsíthatja a bőrt, és akár felgyorsíthatja az öregedés látható jeleit, például a ráncok kialakulását
– magyarázta a szakember és hozzátette, hogy a húshelyettesítők nagy része gyulladást kiváltó olajokat tartalmaz, amik hozzájárulnak a bőr öregedéséhez.
Egyes szakértők emellett azt állítják, hogy azok az olajok, amelyek az étrendünk kalóriatartalmának 25 százalékát teszik ki, elhízáshoz, 2-es típusú cukorbetegséghez, depresszióhoz és migrénhez vezethetnek.
Ha túl sok omega-6 van a szervezetünkben, az több oxidatív stresszt okoz, károsítja a bőrsejteket és ráncokhoz vezethet
– emelte ki Tracy Campoli, valamint kiemelte, hogy ezeknek a termékeknek magasabb a sótartalma, mint az állati eredetű élelmiszereké, ugyanis a gyártók igyekeznek utánozni a valódi hús ízét és állagát. Ez pedig a bőrnek sem jó, mivel dehidratációt okozhat.
Ha a cikk felkeltette az érdeklődésedet, az alábbi videó segítségével jobban is elmerülhetsz a témában:
Ezek a cikkek is érdekelhetnek:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.