Igazi tápanyagbomba a rántotta
Aligha létezik hétköznapibb élelmiszer a tojásnál. Mégis, ez a fehérjedús étel rendkívül hasznos szervezetünk számára és finom is. Lássuk, milyen egészségügyi előnyök köthetők a tojásfogyasztáshoz!
Ha egyszerű, de telítő és értékes élelmiszert keresünk, a tojás tökéletes választás. Főzve, sütve vagy lágy formában önmagában is finom, de számtalan ételt készíthetünk el a segítségével. Emellett rengeteg értékes tápanyaghoz, vitaminhoz jutunk általa.
Lássuk, mi mindenért érdemes fogyasztani a tojást.
1.Teljes értékű fehérjével szolgál: egy tojásban 6 gramm fehérje van, mind a kilenc esszenciális aminosavval - a fehérje építőköveivel. Szervezetünk magától nem képes előállítani ezeket, ezért komoly előnyünk származik a tojásfogyasztásból.
A tojásfehérje a 6 gramm fehérje nagyjából felét tartalmazza, a zsírból és koleszterinből csak egy kevéske részt rejt.
2.Tápanyagban gazdag: a tojás nagy mennyiségű tápanyagot tartalmaz. Vitaminokkal, ásványi anyagokkal, aminosavakkal van tele, ráadásul több tápanyag van benne kalóriánként, mint más élelmiszerekben. A tojás előnye, hogy kiváló minőségű fehérjéhez jutunk a fogyasztásával, miközben szelénnel, foszforral, kolinnal, B12 vitaminnal és számos antioxidánssal is ellát bennünket – utóbbiak egészségesen tartják a sejtjeinket.
3.Jó koleszterinnel lát el: a jó koleszterin vagy HDL (nagy sűrűségű lipoprotein) szintje a kutatók tapasztalatai alapján megemelkedik a napi 3-4 tojást megevő embereknél. Természetesen nő az LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein) szintje is. Az egyes darabok azonban egyre nagyobbá válnak. Ez megnehezíti, hogy a rossz koleszterin kifejtse ártó hatását, a jó pedig könnyebben eltávolítja azt.
4.Csökkenti a triglicerid-szintet: az orvos általában ezt a szintet teszteli a HDL és az LDL mellett. Az alacsonyabb trigliceridszint jobb egészséggel jár.
Nos, a tojásfogyasztás előnye, hogy a jelek szerint mérsékeli a trigliceridszintet, különösen, ha bizonyos zsírsavakkal (például Omega-3-al) is dúsítva van.
5.Csökkenti az agyvérzés (stroke) esélyét: noha a tanulmányok eredményei eltérnek, úgy tűnik, napi 1 tojás nagyon is előnyös ebben a tekintetben, mert mérsékelheti a kockázatot.
Egy közelmúltban végzett kínai tanulmány rámutatott: akik napi 1 tojást megettek, csaknem 30 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg vérzéses stroke-ban, mint azok, akik a tojást nemigen fogyasztották.
6.A tojás segíthet az ételadag kontrollálásában: egy tojás nagyjából 70 kalória, tehát tisztában vagyunk vele, mennyit eszünk. Ráadásul utaztatni is könnyű: főzzünk keményre párat és tegyük félre a hűtőbe. Egy kis salátával és kenyérrel párosítva a tojással gyors, egészséges ebédhez jutunk.
7.A tojás megfizethető: ez a jó minőségű fehérje nem egy drága dolog, ráadásul rengeteg ételhez felhasználható. Teljes kiőrlésű pirítóshoz, egy kis szósszal, vagy akár omlettként, rántottaként önmagában. Nem kell aggódni a cukor- vagy szénhidráttartalma miatt – mivel egyik sincs benne.
8.Szívbarát étel: a tojás előnyös a szívre nézve. Kutatások alapján azoknál, akik több tojást esznek, nem nő a szívbetegségek esélye. Még a prediabéteszes, illetve a 2-es típusú cukorbetegséggel küzdő emberek szíve is ugyanolyan egészséges volt egy tanulmány eredményei alapján, a tojásban gazdag (fogyásra tervezett) étrendet követően. Egy közelmúltbeli kínai tanulmány arra is rámutatott, hogy azoknál, akik naponta nagyjából 2 tojást ettek, csaknem 20 százalékkal kisebb eséllyel alakult ki szívbetegség, mint a tojást nem evők körében.
9.A tojás kielégítő: ha reggelire fogyasztjuk, hosszabb ideg jóllakottnak érezhetjük magunkat. Így nagyobb valószínűséggel kevesebbet eszünk majd a nap folyamán. Azok a tizenévesek, akik reggel megesznek egy tojást, átlagosan 130 kalóriával fogyasztanak ebédre kevesebbet – derült ki egy tanulmányból.
10.Segítséget jelent a szemnek: a tojás fogyasztása azért is előnyös, mert hasznos a szem egészségére nézve. Az orvosok tisztában vannak azzal, hogy az antioxidánsok, a lutein és a zeaxantin segítenek megóvni az embereket olyan szembetegségektől, mint a szürkehályog vagy az időskori makuladegeneráció.
Ezek az antioxidánsok megtalálhatók a zöld, leveles zöldségekben, például a spenótban és a kelkáposztában is, de a tojás jobb forrás náluk. A benne levő zsír ugyanis megkönnyíti a szervezet számára a tápanyagok felhasználását.
11.Az agyat is élesíti: meglepő lehet, de mivel a tojásban van D-vitamin, jót tesz az agy szürkeállományának – ez a vitamin egyébként nehezen jut be a szervezetünkbe élelmiszerekből. A tojás kolint is tartalmaz, ami segíti az idegsejtek (neuronok) kommunikációját. A kolin a várandós és szoptató nők számára is fontos, mivel nagy szerepet játszik az agy fejlődésében.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.