Evés hőség idején – Ételek és tippek, amelyek segítenek!

Evés hőség idején – Ételek és tippek, amelyek segítenek!

evés
PUBLIKÁLÁS: 2021. július 19. 13:33
Olyat együnk, amiben sok a víz

Olyat együnk, amiben sok a víz

A hőség időszakában mindenkinek ismerős lehet az érzés: nehezen csúsznak le a falatok, vagy főként olyasmit ennénk, ami hideg. Szervezetünknek ilyenkor is szüksége van kiegyensúlyozott táplálkozásra – de miből álljon ilyenkor az evés?

Bár testünknek mindig fontos a kiegyensúlyozott étkezés, nyáron kicsit más a helyzet, mint a téli hónapokban, mást igényel a szervezet.

Érdemes olyan élelmiszerekre voksolni, amelyek a fárasztó hőség idején feltöltenek, kellő folyadékmennyiséggel látnak el bennünket. Lássuk a tippeket.

Zöldség és gyümölcs minden mennyiségben

Talán mondani sem kell, hogy a nagy víztartalmú, lédús, tápanyagokat bőven tartalmazó zöldségekkel és gyümölcsökkel jól járunk. Ezekkel az ételekkel hidratált marad a szervezetünk, sok rostot juttat testünkbe az evés, de vitaminokat, ásványi anyagokat is. A vízben gazdag ételek az emésztést is pozitívan befolyásolják.

Együk a zöldségek közül az uborkát, paprikát, paradicsomot, zellert, karfiolt, fejes káposztát, kiváló döntés a tök is. Gyümölcsök közül kitűnő a sárga és a görögdinnye, őszibarack, grapefruit, narancs; remek választás az áfonya, málna, cseresznye és más, bogyós társaik szintén kimondottan ajánlottak hőség idején. Utóbbiakban magas mennyiségben találhatók antioxidánsok is, melyeknek híres a gyulladáscsökkentő hatása.

A hőségben nagyon jól esnek ezek az ételek, s nemcsak magukban, hanem turmixba, smoothie-ba keverve is fogyaszthatók!

Adjunk étkezéseinkhez mindig salátát, mert ezekben a zöldségekben sok a víz, könnyűek a gyomornak. Egy finom öntettel köretként is kiválóak, de érdemes kerülni az olajos és cukorral készült változatokat.

Fotó: 123rf.com

Hogyan készüljenek?

A nyári hőség befolyásolja az ételek elkészítési módját. Ösztönösen kerüljük a meleg tűzhelyet, a zsíros, bő olajban sült finomságokat.

Nem csoda, hogy ebben az évszakban a legnépszerűbb a grillezés. Valóban érdemes rántás helyett grillen sütni húst, zöldséget, vagy csupán megpirítani egy kevés olajon a serpenyőben.

Fotó: 123rf.com

Ahhoz, hogy jól essen az evés, amit lehet, együnk nyersen nyáron! Leves helyett legyen gyümölcsökből is inkább saláta, hűsítő turmix, s a forró főzelékeket is helyettesíthetjük ilyenkor nyárias salátákkal egy könnyed öntettel, magvakkal kiegészítve. Ne feledjük nyáron a gyümölcsleveseket sem, amelyek hidegen kiválóak.

Kánikula és extrém UV-sugárzás: tanácsok, szabályok, hogyan vészeljük át a forró napokat.

Plusz tipp, hogy bár a fűszeres ételeket első gondolatunk alapján kerülnénk nyáron, érdemes egy keveset beiktatnunk étrendünkbe. Ennek oka, hogy mivel izzadást generálnak, beindul a szervezet természetes hűtése. Bors, csípős paprika nyugodtan mehet az evéshez, sőt gyömbérrel is megbolondíthatóak az ételek. Vigyázzunk azonban arra, hogy ha sokat izzadunk, a folyadékot mindenképpen pótoljuk!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.