Olyat együnk, amiben sok a víz
A hőség időszakában mindenkinek ismerős lehet az érzés: nehezen csúsznak le a falatok, vagy főként olyasmit ennénk, ami hideg. Szervezetünknek ilyenkor is szüksége van kiegyensúlyozott táplálkozásra – de miből álljon ilyenkor az evés?
Bár testünknek mindig fontos a kiegyensúlyozott étkezés, nyáron kicsit más a helyzet, mint a téli hónapokban, mást igényel a szervezet.
Érdemes olyan élelmiszerekre voksolni, amelyek a fárasztó hőség idején feltöltenek, kellő folyadékmennyiséggel látnak el bennünket. Lássuk a tippeket.
Talán mondani sem kell, hogy a nagy víztartalmú, lédús, tápanyagokat bőven tartalmazó zöldségekkel és gyümölcsökkel jól járunk. Ezekkel az ételekkel hidratált marad a szervezetünk, sok rostot juttat testünkbe az evés, de vitaminokat, ásványi anyagokat is. A vízben gazdag ételek az emésztést is pozitívan befolyásolják.
Együk a zöldségek közül az uborkát, paprikát, paradicsomot, zellert, karfiolt, fejes káposztát, kiváló döntés a tök is. Gyümölcsök közül kitűnő a sárga és a görögdinnye, őszibarack, grapefruit, narancs; remek választás az áfonya, málna, cseresznye és más, bogyós társaik szintén kimondottan ajánlottak hőség idején. Utóbbiakban magas mennyiségben találhatók antioxidánsok is, melyeknek híres a gyulladáscsökkentő hatása.
A hőségben nagyon jól esnek ezek az ételek, s nemcsak magukban, hanem turmixba, smoothie-ba keverve is fogyaszthatók!
Adjunk étkezéseinkhez mindig salátát, mert ezekben a zöldségekben sok a víz, könnyűek a gyomornak. Egy finom öntettel köretként is kiválóak, de érdemes kerülni az olajos és cukorral készült változatokat.
A nyári hőség befolyásolja az ételek elkészítési módját. Ösztönösen kerüljük a meleg tűzhelyet, a zsíros, bő olajban sült finomságokat.
Nem csoda, hogy ebben az évszakban a legnépszerűbb a grillezés. Valóban érdemes rántás helyett grillen sütni húst, zöldséget, vagy csupán megpirítani egy kevés olajon a serpenyőben.
Ahhoz, hogy jól essen az evés, amit lehet, együnk nyersen nyáron! Leves helyett legyen gyümölcsökből is inkább saláta, hűsítő turmix, s a forró főzelékeket is helyettesíthetjük ilyenkor nyárias salátákkal egy könnyed öntettel, magvakkal kiegészítve. Ne feledjük nyáron a gyümölcsleveseket sem, amelyek hidegen kiválóak.
Kánikula és extrém UV-sugárzás: tanácsok, szabályok, hogyan vészeljük át a forró napokat.
Plusz tipp, hogy bár a fűszeres ételeket első gondolatunk alapján kerülnénk nyáron, érdemes egy keveset beiktatnunk étrendünkbe. Ennek oka, hogy mivel izzadást generálnak, beindul a szervezet természetes hűtése. Bors, csípős paprika nyugodtan mehet az evéshez, sőt gyömbérrel is megbolondíthatóak az ételek. Vigyázzunk azonban arra, hogy ha sokat izzadunk, a folyadékot mindenképpen pótoljuk!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.