Rendezd az anyagcseréd a nyaralásra!

Rendezd az anyagcseréd a nyaralásra!

hízás
PUBLIKÁLÁS: 2020. június 19. 11:07
A bezártság hosszú időszaka után többet mutat a mérleg, mint 3 hónapja? A nassolás és az unalomevés hónapjai után hiába tértél vissza a korábbi étkezési szokásaidhoz, nem mozdulnak a plusz kilók és az igazán makacs zsírpárnák?

Most gyorsulj fel, hogy utána nyugodtan lazíthass

A bezártság hosszú időszaka után többet mutat a mérleg, mint 3 hónapja? A nassolás és az unalomevés hónapjai után hiába tértél vissza a korábbi étkezési szokásaidhoz, nem mozdulnak a plusz kilók és az igazán makacs zsírpárnák?

Ha a nyaralás közeledtével változtatni szeretnél ezen, akkor rendezni kell az anyagcserédet a következő hetekben. Már két hét alatt jelentős eredményt érhetsz el, hogy ne a kilók miatti szorongás jegyében teljen majd a pihenés és ne a vakáció alatt kelljen sanyargatnod magad.

Senki se a nyaralás alatt szeretne szorongani és diétázni, így, ha híztunk az utóbbi hónapokban, most még sokat tehetünk azért, hogy ne rontsuk ezt tovább a nyaralás alatt és kopogó szemmel se kelljen szomorkodni. Ha nem szeretnénk a nyaralás alatt diétázni, akkor előtte kell tréningezni az anyagcserefolyamatainkat.

Alapvető különbség van a „hízásra beállt” és a „fogyásra beállt anyagcsere” között" – mondja el Dr. Farkas Kitti, az Alakorvoslás Program szakorvosa – "Ha valaki nyaralás előtt diétázik és jól működő anyagcserével megy nyaralni, akkor hiába eszik többet a pihenés idején, nem fog számottevően hízni. Ha viszont nem kezdi el rendezni az anyagcseréjét a vakáció előtt, akkor többet fog felszedni alatta, utána pedig nehezebb lesz megszabadulni a súlyfeleslegtől.

A „hízásra állt” anyagcserét magas inzulinszint és a sejtek alacsony inzulinérzékenysége jellemzi, ezek kiváltója pedig a napi sokszori, szénhidrátdús étkezés. Ha magas a testünkben az inzulinszint, akkor az köti a zsírt, ez azt eredményezi, hogy amilyen táplálékot beviszünk, azt nagy arányban zsírként raktározza el. Ha sokat magas az inzulinszint, akkor a sejtek inzulinérzékenysége romlik és egyre több és több inzulin kell ahhoz, hogy fel tudják szívni a tápanyagokat. (Ez a test általános működése, tehát ez nem azokra igaz, akik inzulinrezisztensek, vagy cukorbetegek. Az már ennek a folyamatnak a kóros fázisa.) Olyan ez, mint amikor sokszor rákiabálnak a gyerekre, egy idő után már nem rezzen össze egy hangos szótól. A testünk sem „rezzen össze”, azaz nem kezd el dolgozni a tápanyagokkal, inkább elraktározza azokat, méghozzá zsír formájában. Ezt az állapotot kell megszüntetni.

A „fogyásra állt” anyagcsere azt jelenti, hogy inzulinszintünk alacsonyabb szintre állt be, sejtjeink pedig az étkezések után jobban reagálnak az inzulinra, tehát nincs lehetőség a zsírraktározásra. Ha sikerül ezt az állapotot elérni, akkor kevesebbet szedünk fel nyaralás alatt és könnyebben leadjuk azt nyaralás után, mint akkor, ha hízásra állva vágnánk neki a vakációnak.

A szakszerű diétával, mely napi háromszori, az inzulinszinthez igazodó összetételű étkezésen alapul, már az első 2-5 napban csökkentheted az inzulinszinted és javíthatod a sejtjeid inzulinérzékenységét. Mert a kulcs az inzulin, amelynek termelődését korábban a sok túlevéssel folyamatosan fokoztuk, illetve magas szinten tartottuk. El kell érni, hogy ne termeljen olyan sok inzulint, és amit termel, arra a sejtek érzékenyen reagáljanak. Ezért kell a fogyókúrát egy rövid, de szigorú szakasszal kezdeni, mert azzal fogjuk ezt elérni, mielőtt még belevágnánk a nyaralásba" – szögezi le Dr. Farkas Kitti, az Alakorvoslás Program szakorvosa. - "A hízás, azaz a zsírraktárak felépülése magas inzulinszint mellett megy végbe, a fogyás alacsony, kiegyensúlyozott inzulinszint mellett lesz elérhető. Az inzulin olyan, mint egy színész, aki egyszerre tud szuperhőst és főgonoszt is játszani. Ha azt szeretnénk, hogy átálljon a sötét oldalról a jó fiúkhoz, el kell érni, hogy minél kevesebb termelődjön.”

És milyen a szakszerű diéta? Nem koplalós, nem helyettesítős és nem manipulál csodaszerekkel. A fő szabály, hogy vezessük be a napi háromszori étkezést. Ha ötször vagy még többször eszünk egy nap, akkor végig magasan tartjuk az inzulinszintünket. Az inzulin köti a zsírt. Az eredmény? Nem hagyjuk a testünket zsírt égetni, a zsír marad. A kevesebb energiabevitel miatt, valamennyit fogyhatunk, de annak nagy része nem a zsírból megy le. Együnk egy nap háromszor!

Két étkezés között minimum 4, maximum 6 óra teljen el és ekkor semmilyen kalóriát ne vigyünk be. Így tud a szervezetünk a leghatékonyabban zsírt égetni. Hiszen gyakori étkezéssel vagy nassolással újra és újra feltoljuk az inzulinszintet, akkor a szervezetnek nem marad ideje a zsírégetésre, viszont a 4-6 órás étkezési szünet biztosítja a zsírraktárak kiürítését. Egyszerű, de döntő szempontról van szó.

Figyelnünk kell a menük összetételére is, mert annak követnie kell az inzulinszint természetes, napon belüli ingadozását, melynek lényege, hogy a hormon szintje délben alacsony, míg reggel és este magasabb. Ez az adottság lehetőséget teremt arra, hogy az ebédünk legyen szénhidrátban gazdag, akár desszerttel zárva: ez legyen a legkiadósabb étkezés.

„Vacsorára fogyasszunk könnyű, zöldséges ételeket, sok hozzávalónak most van szezonja, ami megkönnyíti a dolgunkat. Népszerűek a zöldségtészták ilyenkor, valamint a fehérjében gazdag tojásos-túrós fogások, ajánlom a cukkinitésztát és a zöldséges omletteket is erre a nyaralásra felkészülős időszakra” – javasolja Dr. Farkas Kitti, az Alakorvoslás Program szakorvosa.

Dr. Farkas Kitti egy rövid videóban foglalja össze, mi a kulcsa annak, hogy a nyaralás alatt se induljunk el a hízás útján:

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.