Nagyon úgy tűnik, hogy a mediterrán étrenddel csökkenhet a stroke egyik típusának kockázata – állapította meg egy új kutatás. Az iszkémiás stroke-ot a jelek szerint eséllyel „üti ki”.
A vérrögök képződésének esélyét csökkenti az egészséges táplálkozás a kutatók szerint, mégpedig nem is akármelyik: a mediterrán étrend. Ez a fajta étkezés mérsékelheti a stroke egy típusának valószínűségét – derült ki egy új kutatásból.
Azok az emberek, akik a legnagyobb mértékben követték a mediterrán étrendet, kevésbé szenvedtek el vérrög okozta iszkémiás stroke-ot, összehasonlítva őket azokkal, akik nem ragaszkodtak annyira ehhez a diétához, állapította meg a tanulmány.
A mediterrán étrend arról ismert, hogy számos zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, hüvelyeseket, dióféléket, halat, baromfit és olívaolajat tartalmaz. A vörös hús fogyasztása ebben az étrendben korlátozott, ahogyan az édességé, a telített zsíré, a vajé és a teljes zsírtartalmú tejtermékeké is.
S míg a kutatók nem tudják bizonyítani az ok-okozati összefüggést, összességében meggyőző a tanulmány alapján a bizonyíték arra, hogy a mediterrán étrend betartása jelentősen csökkenti a stroke kialakulásának esélyét – hangsúlyozta Dr. Paul Wright, a Manhasset-i North Shore University Hospital neurológiai osztályának vezetője.
Wright nem vett részt az új tanulmány elkészítésében, melyet Dr. Ayesha Sherzai neurológus vezetett, a New York-i Columbia University Medical Center munkatársa. Sherzai csapata több mint 104 ezer, Kaliforniában élő tanár adatait elemezte a hosszútávú tanulmány során – a résztvevők átlagosan 52 évesek voltak és 90 százalékban fehérbőrűek. Öt csoportra osztották őket, annak alapján, mennyire követik hűen a mediterrán étrendet.
Kiderült, hogy míg az étrend leglelkiismeretesebb követőinél a vérrög okozta stroke kockázata alacsony volt, az egészséges táplálkozásnak nem volt hatása a vérzéses stroke esetében.
A kutatók szerint a korábbi kutatások azt mutatták, hogy a mediterrán étrendet követő embereknél kisebb a szívbetegségek kialakulásának valószínűsége, ahogyan a mentális hanyatlásé és a korai halálé is, de kevés információ áll rendelkezésre arról, hogy hogyan hat a stroke rizikójára ez az étrend.
Dr. Paul Wright kiemelte, hogy a tanulmány különösen szigorú volt, mivel a szerzők számításba vettek olyan tényezőket is, melyek csökkenthették a stroke kockázatát, így a testmozgást, a teljes kalória bevitel értékét, a testtömeg indexet (BMI), a dohányzást, a menopauzát és a hormonális állapotot.
A felfedezéseket egyelőre előzetesnek kell tekinteni, amíg azt a készítők meg nem jelentetik egy szakmai folyóiratban.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.