Könnyű menütipp hétvégére

ebéd
PUBLIKÁLÁS: 2017. július 09. 14:00
Az újabb nyári forró hétvége kétség kívül nem a „húsleves rántott hússal” vasárnapi klasszikus ideje lesz.

Az újabb nyári forró hétvége kétség kívül nem a „húsleves rántott hússal” vasárnapi klasszikus ideje lesz.

A hőségben sem nehéz ételeket fogyasztani, sem pedig a sütőt – túl hosszú időre - bekapcsolni nem esik jól.

Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusa ezért könnyű, gyorsan elkészíthető, gluténérzékenyek számára is fogyasztható menüsort ajánl a hétvégére.

Hűsítő gyümölcslevesHozzávalók 5 adaghoz:
  • 1 l 100%-os narancslé
  • 2dl rizstejszín
  • 2 evőkanál méz
  • 1 rúd vanília
  • 200 g cseresznye
  • 200 g körte A narancslevet elkeverjük a rizstejszínnel, majd ízlés szerint adunk hozzá mézet és egy vaníliarúd kikapart belsejét is hozzákeverjük. A cseresznyét kimagozzuk, a körtét felkockázzuk, és a leveshez adjuk. Jól behűtve kínáljuk.

shutterstock_88960204

Sajtos cukkini muffin recept(gluténmentes, diabetikus) Kezdő háziasszonyok is könnyedén elkészíthetik a gluténmentes, inzulinrezisztenciás és cukorbeteg diétába is beleillő sajtos cukkini muffint. Melegen a legfinomabb, de hidegen is ideális feltét főzelékekhez, önmagában, vagy mártogatósok mellé. Bepanírozva a cukkinis sajtos keveréket, akár bő olajban is kisüthetjük, persze, csak ha nem akarunk a kalóriákkal spórolni.

Hozzávalók 6 darabhoz:

  • 1 db közepes cukkini
  • 100 g sajt
  • 1 db tojás
  • 4 evőkanál barna rizsliszt
  • só, bors
  • 2-3 fokhagymagerezd A cukkinit meghámozzuk, ha szükséges a magvas belsejét eltávolítjuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Kevés sóval meghintjük és 20 percre félretesszük pihenni. A levet eresztett cukkinit kicsavarjuk, hozzáadjuk a tojást, lereszelt sajtot, fűszereket és annyi barna rizslisztet, hogy összeálljon a massza. Alaposan összedolgozzuk és kevés olajjal kikent szilikon muffin formákba adagoljuk a cukkinis keveréket. A 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

Tápióka puding(gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes) A hétvégi menüsorból természetesen egy könnyű desszert sem hiányozhat. A tápióka gyöngyöt tápióka keményítőből készítik el, és kiváló alapanyaga pudingoknak. Kisebb és nagyobb gyöngyök formájában is lehet vásárolni, íze jól passzol friss gyümölcsökhöz, lekvárokhoz, olajos magvakhoz. Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 35 gramm tápióka gyöngy
  • 16 gramm nyírfacukor
  • 300ml laktózmentes tej
  • 1 rúd vanília
  • 100 gramm szeder A tápióka gyöngyöket 20 percre háromszoros mennyiségű vízbe áztatjuk. (Ez a lépés a nagy szemű gyöngyök használatánál különösen fontos.) Ezt követően leszűrjük és forró tejben folytonos keverés mellett kocsonyás állagúra sűrítjük. A puding sűrűségű masszához hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart belsejét és ízlés szerint édesítjük. Végezetül poharakba szedjük és friss gyümölcsökkel tálaljuk.
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.