A várandósság időszakában bizony érnek minket meglepetések. S az csak az egyik, hogy olyan élelmiszerek kapcsán tör ránk a kívánósság, amiket korábban nem ettünk, ellenben a kedvenceink okozhatnak problémát: meghökkenve tapasztalhatjuk, hogy nem szívesen ennénk meg azokat.
Mindenki hallhatott már arról, hogy a terhesség időszakában a nők meglepő ételeket kívánnak meg – akár éjszaka is képesek felkelni egy savanyú uborkáért vagy jégkrémért, dinnyéért vagy chipsért.
Van azonban egy másik oldala is a kívánósságnak. Lehet, hogy a kedvenceinkre, még a reggeli tejeskávéra sem bírunk ránézni, pedig régebben el sem tudtuk kezdeni nélküle a napot. Lehet, hogy nem tudunk végigsétálni a kávézóban, ahová jártunk, annyira zavarnak az illatok.
A terhesség idején a kismamák felénél fordul elő, hogy ilyesmit tapasztalnak. Hirtelen nem képesek már bizonyos ételeket megenni, még ha szeretik is azokat.
„Az embereknek különféle mániáik vannak az ételek kapcsán, mindenkinek más – mondta el Jennifer Wu, orvos, a New York-i Lenox Hill Kórház szülész-nőgyógyásza. – A feketekávé az egyik, amely ellenszenvet válthat ki. De kismamaként a húst, a tojást, a fűszeres és a zsíros ételeket is gyakran nem kívánja egy nő.”
Ha ellenérzései vannak az ételek kapcsán, jellemzőek a reggeli rosszullétek is, a hányinger, hányás, amelyek nemcsak a nap korai időszakában fordulnak elő. Az élelmiszerekkel kapcsolatos viszolygás és a rosszullét többnyire egy héten belül jelentkezik, általában az első trimeszter során.
S noha a terhesség első felében jellemző a kívánósság, illetve bizonyos ételek elutasítása, akár 9 hónapon át, vagy azután is fennállhat. Eltűnhet, majd visszatérhet. A kívánósság máig a terhesség egyik rejtelme.
„Senki sem tudja pontosan, miből is származik ez – fejtette ki Anjali Kaimal, orvos, a Bostoni Massachusetts Általános Kórház magzati egészség-specialistája. – A dolog valószínűleg a hormonoknak köszönhető, ahogyan sok más a terhesség alatt. A HCG-hormont tartjuk a legesélyesebbnek.” Ez a hormon a legmagasabb szintjét a várandósság első szakaszában éri el, a 11. hét környékén, majd csökkenni kezd a szint. Ilyenkor jellemző leginkább a hányás, hányinger is a kívánósság mellett. Tehát lehet összefüggés.
Más hormonok lehetnek ugyanakkor felelősek a szagok, illatok másként érzékelésében.
„A várandósság alatt a nőknek kifinomultabb a szaglásuk, ízlelésük – bármi, aminek kicsit rossz a szaga, hányingert válthat ki – mondta Jennifer Wu. – De ez sem egy kőbe vésett szabály.”
A hormonális változások következtében több nyálat is termel a szervezet. Ez önmagában kissé „fémes” ízt okoz a szájban, s sokan emiatt sem kívánnak bizonyos ételeket. Sőt, akár az étvágyuk is elmehet – mondta dr. Anjali Kaimal. Bizonyos élelmiszerek elutasítása a szakemberek szerint a megkergült hormonok mellékhatása.
Más magyarázata is lehet viszont a kívánóssággal szemben annak, hogy egyes ételekre rá sem bír nézni a kismama: érzése szerint ezek sem neki, sem a magzatnak nem tennének jót.
Különös ugyanakkor, hogy azoknál a nőknél, akiknek vannak reggeli rosszulléteik, kisebb a vetélések, halvaszülések, koraszülések száma.
A terhesség első 3 hónapjában, amikor a kívánósság vagy éppen ételek elutasítása jellemzőbb, a baba a leginkább érzékeny növekedési szakaszában van.
„Csupán az a lényeges, hogy olyan tápanyagokat ne utasítson el a szervezet, amelyre szüksége van, főleg ebben az időszakban – tiszteletben kell tartani, hogy bizonyos dolgokat nem kívánunk, de az étrendből fontos dolgok nem hiányozhatnak” – mondta dr. Kaimal.
Természetesen, az étrend-kiegészítők segíthetnek, ha a kismama éppen nem szeretné megenni a halat, vagy a vasat vörös húsból. Ezekben ugyanis értékes tápanyagok vannak.
„A legokosabb, ha a testünkre hallgatunk – ajánlotta Jennifer Wu. – A megfelelő kalóriamennyiségnek és a tápanyagoknak is meg kell lenniük.”
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.