Melegítő italreceptek hideg téli estékre

egészséges otthon
PUBLIKÁLÁS: 2017. január 05. 13:02
Elkészítés:
Nincs is jobb, mint egy hideg téli estén finom, forró italt kortyolgatni. Adunk pár tippet, a legjobb "szürcsölnivalók"-ból!Italreceptek - Gyógyfőzetek

Elkészítés:

Egy csészényi vízhez kb. 5 darab friss levél vagy egy 5 cm hosszú ágacska, illetve 2 teáskanálnyi szárított növény vagy 1 teáskanálnyi mag szükséges. Konyharuhán enyhén csapkodjuk meg a növényt, majd tegyük bele a csészébe. Töltsük rá a forráspont alá hűtött vizet.

A jótékony gyógyhatású, a gőzökkel együtt távozó illóolajok megőrzése végett fedjük le a főzetet. Kb. 5 percig hagyjuk állni. Szükség esetén fedjük le. Mézzel édesíthetjük.

  • A kamillavirág főzete az álomba szenderülést segíti.
  • A kapor magjából készített főzet enyhíti a hastáji fájdalmat.
  • A citromfű levelének forrázata enyhe hangulatjavító és fejfájáscsökkentő.
  • A borsmentalevél teája étkezés után fogyasztva segíti az emésztést.
teazas

Forró mézbor -Hozzávalók:(4 személyre)

  • 1 üveg mézbor
  • 575 ml almabor
  • 575 ml almalé
  • 2 narancs
  • 12 db szegfűszeg
  • 12 cm fahéjrúd
  • 60 mg méz.

Elkészítés:

Töltsük serpenyőbe az almabort, mézbort, almalét. Vágjuk vastag szeletekre a narancsot, mindegyik darabba szúrjunk egy-egy darab szegfűszeget. A fahéjrúddal együtt tegyük bele a serpenyőbe a narancsot. Keverjük hozzá a mézet. Hevítsük csaknem forrásig, 20 percig tartsuk ezen a hőmérsékleten. Szűrjük le, és felmelegített bögrében vagy vastag falú pohárban, forrón tálaljuk.

Narancsos házi csokoládé -Hozzávalók:

  • 3 dl tej
  • 1-2 evőkanál nyírfacukor
  • 5 dkg étcsokoládé
  • fél narancs reszelt héja.

Elkészítés:

A tejet felmelegítjük, majd hozzáadjuk a cukrot és az étcsokoládét. Addig kevergetjük, amíg a cukor és a csokoládé teljesen fel nem oldódik, ekkor belereszeljük a narancs héját. Bögrékbe öntjük és forrón tálaljuk.

Fűszeres bor-Hozzávalók kb. 1 literhez:
  • 5 evőkanál nyírfacukor
  • 10 szem kardamommag
  • 10 szem szegfűszeg
  • 2 kis rúd fahéj
  • darabka gyömbér
  • egészben
  • 7 dl vörösbor
  • 1 dl ribiszkeszörp.

Elkészítés:

3 deci vízben a nyírfacukrot a fűszerekkel lassú tűzön, fedő alatt, kb. 30 percig főzzük, majd lehűtjük, és leszűrjük. Azután a vörösbort és a szörpöt beleöntjük, majd éppen csak forrásig melegítjük, de nem forraljuk fel. Poharakba merve forrón kínáljuk.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.