Esetleg egy csésze angol teát?

természetesen
PUBLIKÁLÁS: 2015. augusztus 31. 15:00
A tea nagy történelmi múltra tekint vissza. Kínán kívül, Angliában aratott még igazán nagy sikert az ital, aminek angol földön is kultúrája lett, igazi ceremóniává vált, amit a vendégeknek is illik betartani.

A tea nagy történelmi múltra tekint vissza. Kínán kívül, Angliában aratott még igazán nagy sikert az ital, aminek angol földön is kultúrája lett, igazi ceremóniává vált, amit a vendégeknek is illik betartani.

Ki találta fel a teát? Ez a kérdés rövid formában megválaszolhatatlan, hisz a nagy, kb. 5000 éves múlttal rendelkező (gyógy)ital létrejöttével kapcsolatban több történet is kering a világban. Azonban az mindenképpen bizonyos, hogy Ázsiából került Európába, és a legnagyobb sikert Angliában aratta.

Ezek az italok különféle hatással rendelkeznek az emberi szervezetre, ezért is tartják - és tartották a múltban - gyógyszernek.

A portugálok voltak az elsők, akik teát kóstolhattak (1560.). 1610-ben megérkezett az első teaszállítmány Európába. Ám valójában, még sem lehetett ez az első szállítmány, hiszen Angliában már 1568-ban lehetett teát kapni a kávéházakban, továbbá egy újságcikknek köszönhetően Európa szerte elterjedt a tea helyes fogyasztása.

1706-ban Thomas Twinning alapította meg a legpatinásabb céget. Az Arany oroszlán nevű teaházban nem csak fogyasztani lehetett, de vásárolni is. Ez az üzlet ma is megtalálható Angliában, s leghíresebb keverékük az Earl Grey.

A tea gyakori ízesítői a cukor, méz, citromlé, brandy, rum valamint a tej és a vaj. Az utóbbi kettőt leginkább azért, mert semlegesítik a teában levő tannint - ami csökkenti a teofillin és a koffeinhatását, kesernyéssé teszi a teát, valamint jobb emulziót és ízt ad. A szeszes italokat közvetlenül a fogyasztás előtt adjuk a teához és csak kis mennyiségben, mert elnyomhatják a tea aromáját.

white-tea

A teát napközben szokás fogyasztani a benne levő teofillin és koffein élénkítő hatása miatt.

Az ötórai tea fontos eseménnyé vált, mely napjainkig fennmaradt. Ennek lényege nem a étel volt, hanem a társaság.

Az igazi angol tea elkészítése igazi ceremónia, amit a vendégek számára a mai napig illik betartani.

  • Elsősorban le kell szögezni, hogy a fekete teán kívül semmilyen tea nem alkalmas, továbbá a filteres tea nem minősül igazi teának! - Ezért szükség van teaszűrőre, amennyiben a kancsó nem rendelkezik ilyennel.
  • Esztétikusabb valamint jobb a hőtárolása egy porcelán teáskannának, így ebben szokták felszolgálni. - A fém kanna nem alkalmas, hamar kihűl benne a tea.
  • Ugyanezen okból (hőtárolás) egy bélelt sapkaformába „öltöztetik” a kannát. Ez magyarra teababának lett lefordítva.
  • Vendégváró alkalomra illik/muszáj a teáskészlet használata.

Az angol teaceremónia:

  • Mielőtt a teát beleöntjük a kannába, fontos forró vízzel kiöblíteni azt. A teafüvet egyből a kannába tesszük. Fontos, mert a tea nem hűl ki ha a kannába öntjük, továbbá a teafű pórusai a melegben kitágulnak és kiengedik az aromájukat.
  • A teafű adag személyenként egy teáskanál plusz egyet a kannának, majd leöntjük forró vízzel.
  • Bebugyoláljuk a kannát a „ruhájába”, és 3-4 percig áztatjuk a tea füvet! (Nem szabad tovább, mert keserű lesz!)
  • Eközben a csészékbe öntünk egy kis tejet, s erre öntjük majd rá a teát! (Nem fordítva!)

Anna Maria Russel (hetedik bedfordi hercegnő) rendszerint éhes lett az ebéd és a vacsora közt - az utóbbit csak kilenckor tálalták - így megkérte cselédjét, hogy a tea mellé készítsen némi szendvicset, így néhány évtizeden belül fontos kelléké lett a teapartinak a harapnivaló. Ma már süteményeket és kekszeket, epres vagy vajas pirítóst szolgálnak fel a teák mellé.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.