Székrekedésakkor is kialakulhat, ha nem áll mögötte konkrét betegség, szervi elváltozás. Elegendő lehet a
helytelen életmód: kevés mozgás, székelési inger elnyomása, helytelen táplálkozás, tehát kevés diétás rost, kevés zöldség- és gyümölcsféle az étrendben, kevés folyadék fogyasztása.
A székrekedés típusai: • Görcsös, spasztikus típus: a bélfal fájdalmas, görcsös összehúzódása miatt • Bélrenyheség, bélatónia: a belek lassabb mozgása okozza Érdekesség, hogy ez a két forma együtt is jelen lehet.
Milyen étrend javasolható székrekedés esetén?Görcsök esetén: Salakképző étrend, finom rostokban gazdag, zöldség-főzelék-gyümölcs, kímélő fűszerezéssel, könnyű-vegyes diéta. Mi adható még ehhez, és mi hat: cukrozott készítmények, méz, tej (laktóz), természetes gyümölcssavak (alma, szőlő), savanyított tejtermékek, margarin, paradicsom és banán
Bélrenyheségben: Lényeg a diétás rostban való gazdagság. A
salakanyagok mennyiségét kell növelni, ez segíti elő a bélmozgást. Naponta fogyasztandó aprógyümölcs (málna, eper, szamóca...) zöldségek is rendszeresen: zöldbab, zöldborsó, brokkoli, spárga, káposztafélék, karfiol, sárgarépa, gomba...) Gabonafélék: teljes kiőrlésű lisztek és ebből készült termékek, durumtészta, korpafélék, zabpehely, lenmag, szezámmag. A bélmozgás már egy kisebb változtatástól is javulhat, pl. görcsök esetén egy almakúra, vagy bélrenyheség esetén az aprómagvas gyümölcsök beiktatása.
Lássunk néhány konkrét étrendi javaslatot is! •
Reggelik, kisétkezések Világos tea, tej, tejeskávé, aludttej, joghurt, kefir, búzakorpával, zabkorpával. Natúr gyümölcslevek, gyümölcsszörpök, tejes gyümölcsturmixok. Félkemény és lágy sajtok, krémsajt, túró, tejföl, körözött, majonézes/tartáros saláták. Felvágottak. Barna kenyér, rozs-, korpás- v. kukoricás kenyér. •
Levesek, főzelékek, köretek Bármelyik alapanyagból, akár zöldség, akár gyümölcs. Főzelék rántással, habarással, párolással, besamel mártással. Bélrenyheség estén hüvelyesek: lencse, sárgaborsó, szárazbab. •
Saláták Fejes saláta,
céklasaláta, uborkasaláta, vegyeszöldség-saláta hagyományos módon, vagy kefires-majonézes-tartáros alapban. •
Húsételek Lényegében bármilyen húsból bármelyik húsétel, ami betartandó, hogy sovány húst kell használni, a szárnyasok bőrét eltávolítani készítés előtt. •
Édességek és tészták Piskótafélék ízesítéssel és töltve (lekvár, gyümölcs, vaníliakrém). Palacsinták, rétesek, fagylaltok, főleg a gyümölcsös verziókban. Legyen minél több a friss, asztali gyümölcs.
Két mintaétrend görcsök, ill. bélrenyheség eseténGörcsös székrekedés • Éhgyomorra: 1 pohár joghurt • Reggeli: csipkebogyó tea, pulykafelvágott, sajt, félbarna kenyér, vaj,
paradicsom • Tízórai: banán, szénsavmentes ásványvíz • Ebéd: paradicsomleves, rakott zöldbab, alma • Uzsonna: őszibarackos túrókrém, ásványvíz • Vacsora: lágytojás, Graham kenyér, metélőhagyma, tea
Bélrenyheség • Éhgyomorra: 1 pohár kefir, benne 1 kk zabkorpa • Reggeli: tejeskávé, párizsi, sajt, margarin, zöldpaprika, paradicsom, korpás kenyér • Tízórai: málna turmix, korpovit keksz • Ebéd: zöldségleves, sült pulykamell, zöldborsó főzelék, Hunyadi ásványvíz • Uzsonna: ribizli dzsemmel töltött piskóta, gyümölcslé • Vacsora: 1 pohár kefir, kenőmájas, paprika, paradicsom,
rozskenyér. Dr. Székely Gábor -
Egészségkalauz