Egészséges ételekkel felesleges figyelni a GI-t?

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2015. január 06. 10:00
Okosabban tennénk, ha egészséges ételeket ennénk, ahelyett, hogy azok glikémiás indexét figyeljük – állapították meg kutatók. Az alacsony GI-diétából ugyanis nem származik előnye a vércukorszintnek.

Okosabban tennénk, ha egészséges ételeket ennénk, ahelyett, hogy azok glikémiás indexét figyeljük – állapították meg kutatók. Az alacsony GI-diétából ugyanis nem származik előnye a vércukorszintnek.

Az alacsony glikémiás indexű (GI) étrendekről jó ideje az a hír járja, hogy segítenek megelőzni a diabéteszt és a szívbetegségek kialakulását. Egy új tanulmány szerint azonban, amíg az emberek egészségesen étkeznek, nincs rá szükség arra, hogy a glikémiás indexet megszállottan nézegessék.

A kutatók megállapították, hogy az alacsony GI étrendre késztetett, túlsúlyos felnőttek kisebb inzulin-érzékenységet mutattak, mint akik magasabb GI-étrendre voltak állítva. Az inzulin a szervezet kulcsfontosságú vércukor-szabályozó hormonja, az inzulin-érzékenység csökkenése pedig a 2-es típusú diabéteszhez vezet.

A Journal of the American Medical Association szaklapban közzétett felfedezés meglehetősen váratlan volt, de a szakemberek igencsak örültek a hírnek.

„Nem egyszerű az alacsony glikémiás indexű étrendek követése – mondta el Dr. Frank Sacks, vezető kutató, a Harvard School of Public Health szív- és érrendszeri betegségek megelőzésével foglalkozó professzora. – Azonban ha nem kell aggódnunk folyton a fogyasztott étel glikémiás indexe miatt, jóval könnyebb követni egy egészséges étrendet.”

diéta

A glikémiás index

A glikémiás index azt mutatja meg, hogyan befolyásolja az adott élelmiszer a vércukorszintet. Egy magas GI-s étel – így a fehér kenyér vagy a burgonya – hatására megugrik a vércukorszint, az alacsony GI-vel rendelkezőnél pedig – mint például a zöldségeknél – fokozatos változás alakul ki a vércukorszintben.

Elméletben az alacsonyabb glikémiás indexű étrend segít kontrollálni a testsúlyt és csökkenteni a 2-es típusú diabétesz esélyét, azét az állapotét, mely magas vércukorszintet okoz.

Ám a professzor rámutat, hogy a GI kikalkulálása cseppet sem egyszerű feladat. Egy élelmiszer GI-je számos tényezőtől függően változik, beleértve azt is, hogy hogyan készült el, hogyan sütötték/főzték. Példának okáért egy al dente tésztának – vagyis, amelyik nincs teljesen megfőzve, még harapható - kisebb a glikémiás indexe, mint a puhára főtt verziónak.

Plusz, az az általános elképzelés, miszerint a magas GI-s ételek fogyasztása cukorbetegséget okoz, túlzottan leegyszerűsíti a helyzetet – teszi hozzá Dr. Robert Eckel, az Aurora-i Colorado Egyetem orvosprofesszora, aki szerkesztőként tette közzé megállapításait. Az új felfedezések alapján nem kellene annyit aggódnunk a glikémiás index miatt.

A tanulmányhoz Sacks és kollégái véletlenszerűen jelöltek ki 163 túlsúlyos felnőttet egyik diétára a négy közül. Mindegyik az ún. DASH diétán alapult (Dietary Approaches to Stop Hypertension, vagyis a magas vérnyomást meggátló étrendi előírások), egy szív egészségét szem előtt tartó terven, mely kiemeli a gyümölcsök, zöldségek, rostban gazdag gabonafélék és a „jó” zsírok fogyasztását, így például az olíva olajét, a halét, az alacsony zsírtartalmú tejtermékekét.

Mindegyik diéta eltérő volt azonban a szénhidrát-tartalom tekintetében. Vagy magasabbak, vagy alacsonyabbak voltak szénhidrát-tartalmuk szempontjából (a napi kalóriaérték 58 százalékát, illetve 40 százalékát adták a szénhidrátok), GI-értékük is ennek megfelelően alacsonyabb vagy magasabb volt.

Öt hét után a tanulmány résztvevői egy másik étrendre váltottak. A napi fő étkezés mindig a kutatóközpontban történt, itt kapták meg ételeiket, a rágcsálnivalókat pedig hazavihették. A tanulmány végére Sacks és kollégái néhány érdekes felfedezést tettek.Átlagosan mind a négy diéta 4-9 ponttal csökkentette a résztvevők vérnyomását. Ám amikor az inzulin érzékenység javulását értékelték, kiderült, hogy a magasabb szénhidrát/magasabb GI-diéta hozta a jobb eredményeket.

diet

Ezzel szemben, alig változott azoknak az inzulin érzékenysége, akik a magas szénhidráttartalmú/alacsony GI-diétát követték. Hasonlóképpen, nagyobb javulás következett be a „rossz”, vagyis LDL-koleszterin szintben a magas glikémiás indexes diéta esetében – nem számított, milyen volt a szénhidrát-tartalom -, összehasonlítva ezt a csoportot a magas szénhidráttartalmú/alacsony GI-diétát követők csoportjával szemben.

Dr.Eckel szerint a felfedezések azt mutatják, valójában a teljes étrend minősége, a táplálkozási szokások számítanak igazán. „Nagyon nem kedvelem a jó ételek és rossz ételek meghatározást mondta. – Ha valaki megeszik egy süteményt vagy jégkrémet egy születésnapon, nem kell emiatt bűnösnek éreznie magát!”

Hozzátette, hogy ugyanakkor a felfedezések nem feltétlenül vonatkoznak azokra az emberekre, akik már küzdenek a 2-es típusú diabétesszel. Esetükben ugyanis a GI sokkal fontosabb lehet.

Sacks és csapata egyetért abban, hogy több, korábban végzett kutatás felfedezése szerint az alacsony glikémiás indexes ételek fogyasztása számos diabéteszes betegnek segít jobban kordában tartani a vércukorszintjét.

A legtöbb embernek azonban a legegyszerűbb, ha a teljes étrendjére koncentrál. Váltsunk olyan étrendre, melyben mérsékelt mennyiségű a szénhidrát és a zsír – amilyen például a DASH vagy a mediterrán étrend” – javasolja a szakember.

A DASH-hez hasonlóan a mediterrán étrend is gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonában, olíva olajban, halban gazdag, de kevés benne a feldolgozott étel, a vörös hús és a vaj.

Forrás: Adrina - Napidoktor.hu

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.