A bélbetegségek esetében is alapelvként kell leszögeznünk, hogy a diéta szempontjából fontos különválasztani a belek funkcionális és szervi megbetegedéseit.
Szervi megbetegedésekben mellőzni kell mindazokat a táplálékokat, amelyek ingerlik a belek nyálkahártyáját. Így lehetőleg kerüljük az erős fűszereket és a bélfalat ingerlő durva rostokat is, főleg ha nagy cellulóztartalmúak. Rostdús ételeket és gyümölcsöket is csak megfelelő feldolgozás után építsünk be a diétákba. Nem helyes a zöldpaprika, az uborka, a retek fogyasztása. Bizonyos ételek azonban jó hatásúak, bevonják a nyálkahártyát, és lassítják a bél mozgását. Ilyenek: erős tea, vörösbor, kakaó, csokoládé, rizsnyák, zabnyák és a dara.
Székrekedéssel járó állapotokban éppen ellentétesen cselekszünk, a durvább, nagyobb cellulóztartalmú ételeket, nyers gyümölcsöket, barna kenyeret vagy rozskenyeret igyekszünk alkalmazni. Jó hatású az aludtej, a joghurt és a kefir is.
Táplálási szempontok akut és krónikus hasmenés esetén
Hasmenés alatt a széklet megváltozásán a túlzó intestinalis (belekkel kapcsolatos) folyadék- és elektrolitvesztést értünk. Az utóbbi években jelentős előrelépés történt a kórélettan megismerésében és ennek következtében a kezelésben is. A populáció megbetegedésre való hajlam és a halálozási gyakoriság egyik fő oka a hasmenés, csecsemők esetében a gyakori halálozási tényezők közé tartozik. Elfogadott tény, hogy a csecsemőkori hasmenés rosszul tápláltságot eredményez, és ez elsődlegesen táplálkozási betegség.A hasmenés idején és következményeként kialakulhat a nyálkahártyafelszín csökkenése, a boholy és beméllyedés arányának megváltozása, csökken a diszacharidázok aktivitása. Ezek a változások felelősek a felszívódási zavarok kialakulásáért, amely állapot az akut hasmenéses periódus után is megmaradhat.
Az akut hasmenést majdnem mindig a belek gyulladása okozza, bár a mikrobiológiai technikák fejlődése ellenére specifikus organizmust az esetek mindössze 70%-ában lehet kimutatni. A kórfejlődésben legtöbbször több mechanizmus játszik szerepet az öt fő formából (toxikus, ozmotikus, szekretoros, invazív, motilitási zavar).
Krónikus hasmenés alatt a legalább két héten át tartó állapotot értjük. Elhúzódó nyálkahártya-károsodással s csaknem mindig felszívódási zavarokkal is jár. Számos oka lehet: pl. a máj, a hasnyálmirigy, a vékonybél, a vastagbél megbetegedése, hormonális működési rendellenesség, de gyakran akut hasmenéses epizód következtében létrejövő nyálkahártya-károsodás tartja fenn. Speciális tápanyagok, epesavak felszívódási zavara, idegen fehérjék fokozott abszorpciója, bakteriális túlnövekedés, enterohormonok csökkent termelése révén öngerjesztő hibás körforgás alakulhat ki. Csecsemőkori krónikus hasmenés a felszívódási zavarok végstádiuma, a hasmenés.
Hasmenés esetén a fő feladat az azonnali és megfelelő táplálás, amely aszerint különül el, hogy akut vagy krónikus állapotról van-e szó.
Az akut hasmenéses állapotok étrendje
Felnőttkorban
1. Az első napon a feladat helyreállítani és fenntartani a folyadék- és elektrolit egyensúlyt. A beteg bőven fogyasszon teát, gyümölcslevet, esetleg szénsavas vizet.Nincs értelme annak, hogy a teát szacharinnal édesítsük, használhatunk cukrot, citromot. Az kiszáradás ellen sós húsleves vagy sós nyáklevesek adásával védekezhetünk. Lágytojást engedélyezhetünk sok sóval. A második naptól fokozatos diétabővítésre törekszünk, kezdetben a BRAT"T diétával (banán, rizs, almaszósz, tea, pirítós = torit), majd nyákleveseket, rántottlevest, tojásos húslevest, reszelt almát, almapürét, tört burgonyát, párolt rizst, lágytojást, kekszet, később párolt húst, esetleg halat adhatunk. Fokozatosan bővíthetjük az étrendet a rost- és fűszerszegény étkezés szabályainak megfelelően.
2. Intravenás kezelés a súlyos kiszáradás, elektroliteltérés, shock esetén indokolt mind felnőtt-, mind csecsemő- és kisgyermekkorban.
Csecsemő- és gyermekkorban
3. Az oralis rehidráló folyadék (ORS), mivel a nátrium- és glukózkotranszport zavartan, és stimulálja a víz felszívódását is, kitűnően alkalmazható.
A rehidrációs oldat 1 literében általában 75-90 mEq nátrium, 20-30 mEq kálium van a megfelelő anionokkal együtt, valamint 20-22,5 gramm glukózt tartalmaz.
A WHO által gyermekeknek ajánlott rehidrációs oldatban 90 mEq nátrium, 20 mEq kálium, 80 mEq bikarbonát és 20 gramm glukóz van literenként.
Ez a következőképpen állítható össze:
3,5 g NaCI - 2,5 g NaHC03 - 1,5 g KCI, 20 g glukóz - 960 g víz.
A rehydratiós fázis ideje maximálisan 4-6 óra legyen. A betegség elején a gyermekeken jelentkező hányás nehezítheti az oralis folyadékterápiát, azonban a pohárból vagy cumisüvegből való itatás helyett a kanalankénti adagolás legtöbbször a sikeres.
A hiperozmoláris oldatok, mint pl. a gyümölcslevek, az édesített italkeverékek, zselatinok, szénsavtartalmú italok nem javasoltak. Enyhe kiszáradás kezelésére, megelőzésére vagy a hydratio fenntartására 40-60 mEq nátrium/liter oldat alkalmazható 1:1 arányban anyatejjel, nem édesített gyümölcslével vagy forralt víz adásával.4. A táplálás megkezdése függ az életkortól, a betegség súlyosságától és a megelőző táplálástól. Akut hasmenés esetén sem javasolt az éhezés.
Általában helyes 24 órán belül elkezdeni és fokozatosan beépíteni a megelőző étrendet. Kizárólag szoptatott csecsemőknek az anyatej adásának folytatása lehetséges. Részben szoptatott, valamint 9 hónapos kor alatti csecsemőknek anyatej, valamint laktózmentes vagy laktózszegény tápszer javasolt. Szója alapú tápszer adása helytelen (allergia kialakulásának a rizikóját fokozza). Szemielementáris diéta alkalmazásának nincs előnye a laktózmentes, ill. -szegény tápszerrel szemben, drága is, így csupán súlyosan leromlott csecsemő kiterjedt vékonybélnyálkahártya-károsodása és enzimhiány indokolja alkalmazását. Idősebb csecsemők, kisdedek, gyermekek, felnőttek szokásos étrendjét kell fokozatosan beépíteni. Gyakori kis adagú táplálás, szilárd táplálék adása lassítja a gyomorürülést, amely a tápanyagok emésztése és felszívódása szem pontjából előnyös. A felnőtteknek használatos ún. BRATT diéta csecsemő és kisgyermek számára nem megfelelő, mivel nem is a szokásos étrend, másrészt fehérje-, zsír-, energiatartalma kicsi.
Néhány napig célszerű laktózmentes étrendet tartani, majd fokozatosan emelve a laktóztartalmat visszatérni a normál étrendhez. A gyógyulási időszakban célszerű a nagy szacharóz- és monoszacharidtartalmú ételeket (gyümölcsök, sütemények, deszszertek) elvonni, ill. mennyiségüket csökkenteni. Helyettük keményítőtartalmú ételeket adjunk (rizs, krumpli, búza alapú ételek, zöldessárga banán).
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.