Újra szerelmet vall feleségének Rudolf Péter

Továbbra is szerelmespárt alakít a színpadon feleségével Rudolf Péter. A Kossuth- és Jászai-díjas színész eddig több mint négyszázszor vallott szerelmet feleségének az És Rómeó és Júlia című darabban.

A házaspár kifejezetten szeret a színpadon közösen dolgozni © MTI

Most azonban elérkezett az idő a váltásra, így hamarosan bemutatják a Seress Rezső éle­téről szóló Szomorú vasárnap címet viselő zenés előadást, ahol szintén szerelmespárt alakítanak. A darabot Müller Péter írta, egyfajta megemlékezésként személyes jó barátjáról.

– Annak idején szerencsém volt közelről ismerni Seress Rezsőt, ugyanis a feleségemmel sokat jártunk a Kis Pipa vendéglőbe. Féligmeddig ott született a szerelmünk. Rezső mindig ott zongorázott.

Aki Pestre érkezett külföldről, nem hagyta ki, hogy ne látogassa meg azt a helyet – emlékezett vissza a Borsnak Müller Péter, majd azt is elárulta, miért pont ezt a címet választotta.

Müller Péter © Bors

– A darab alapja a leghíresebb magyar dal, a Szomorú vasárnap lesz, amelyet már rengeteg nyelvre lefordítottak. A mai napig a legnagyobb énekesek adják elő ezt a legendás szerzeményt, az ön­gyilkosok himnuszát. Rengeteg ember a Szomorú va­sárnap kottáját tette maga mellé, mielőtt végzett magával.

Maga Seress is öngyilkos lett, kiugrott az ablakon. Mivel jól ismertem őt, írtam az emlékére egy nagy zenés vígjátékot az életéről, amit egy kicsit újraálmodtam. Egy nagy szerelem történetét írtam meg benne, és arról szól, hogy Rezső nyugtalan a túlvilágon, mint öngyilkos lélek. Valaki azt tanácsolja neki, hogy menjen vissza a Földre, mert ki kell fizetni a cechet, vagyis rendeznie kell a számlát. Visszajön a szellemvilágból, leül a zongorája mellé, és dalban felidézi az egész életét, ami hatvan év története volt.

Seress Rezső 79 évesen lett öngyilkos

El­hangzanak közben a leghíresebb nó­tái, Fizetett főúr, volt egy feketém, Szeressük egymást gyerekek, Csak átutazók vagyunk itt a földön… Ezek mind beleíródtak a magyar néplélekbe – mesélte az író, aki csakis Rudolf Péterrel és Nagy-Kálózy Eszterrel tudja elképzelni a művét.

– Nyolc évvel ezelőtt Rudolf Pétert nagyon megihlette ez a darab, de hosszú ideig csak vártuk, mikor jön létre. Most elérkezett ez a pillanat, és tudom, hogy ők a tökéletes pár erre a történetre, hiszen ilyen mély szerelmet csak ők tudnak bemutatni. A harmadik szereplőt, a pincért aki Seress Rezső legjobb barátja volt, Nagy Sándor fogja eljátszani. Ő is visszajön a túlvilágról, hogy besegítsen a kedvenc vendégének– ecsetelte az író, akitől a címszereplő Rudolf Péter vette át a szót.

– Megrendítő, hogy egy zenészek által dilettánsnak tartott zseni kishitűségéből és fájdalmából milyen csodálatos dalok születtek. Seress egy életen át harcolt azért, hogy elfogadtassa magát, és ha valaki elismerte a munkáját, azt sem hitte el, legalábbis a darabból ez derül ki.

Megdöbbentő, hogy 79 éves idős emberként végzett magával. Mindezek ellenére nem depresszív hangulatú a darab, épp hogy életigenlő. Külön öröm, hogy a feleségemmel, Eszterrel játszom. Magától értetődik, hogy ez jó érzés és biztonságot ad. A rendezővel, Horgas Ádámmal is nagyon régi a kapcsolatunk, az És Rómeó és Júliát is az ő égisze alatt játsszuk.

Sokszor mutatták be ezt a darabot különböző szereposztásban, de nagyszínpadon, ahogy Péter eredetileg megálmodta, csak most lesz először– mondta a Borsnak Rudolf Péter.

Készülj velünk az ünnepekre! Készítsd el a legjobb recepteket!

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors