Szörényiről és Bródyról jelentett a CIA

A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) titkos jelentései között szerepel a Szörényi–Bródy szerzőpáros neve is. A CIA az István, a király rockoperát veszélyesnek tartotta.
A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) titkos jelentései között szerepel a Szörényi–Bródy szerzőpáros neve is. A CIA az István, a király rockoperát veszélyesnek tartotta.

Elképesztő dolgokra jutott ideje az amerikai hírszerzésnek. Egy 1985-ös jelentésük részletesen foglalkozik a magyarországi belső politikai folyamatokkal.

Célkeresztben az opera

A Kádár-rendszer iránti növekvő elégedetlenséggel kapcsolatban megállapítják: terjedőben a nacio­nalizmus, népszerűek a túlfűtötten hazafias eszmék, megjegyzik, számtalan filmet, könyvet és dalt inspirált ez az érzet. Döbbenetes módon a CIA az István, a királyt találta a legszemléletesebb példának, mint „a populáris nacionalizmus egyik legerősebb lenyomatát”, szerintük a rockopera hatalmas sikere és népszerűsége bizonyítja a minden korábbinál erősebb idegenellenességet.

A királydombi bemutató a CIA-t is érdekelte

Kádár János nehéz eset

A 13 oldalas jelentés a szerzőket, Szörényi Leventét és Bródy Jánost is név szerint említi. Elismerik, „impresszív művészi munka”, és hogy István a legnépszerűbb magyar történelmi hős. De utalnak egyes elemzésekre, amik szerint a darabban Istvánt „nem nehéz behelyettesíteni Kádár Jánossal, a megjelenített kereszténységet pedig a marxizmussal”. A dologról a Bors megkérdezte Szörényi Leventét, akit mindez egyáltalán nem lepett meg.

Szörényi Levente és Bródy János. 13 oldal szól róluk a most nyilvánosságra hozott aktákban © Fejér Bálint

El akarták adni

– A történelemtanárom egyszer váratlanul kirohant az osztályteremből, azt kiabálva, ő nem tanítja ezt a sok hazugságot. Persze amúgy is tudtuk, nem kell mindent elhinni – kezdte a Borsnak Szörényi. A zeneszerző szerint a fenti összehasonlítást is a kommunisták találták ki a maguk megnyugtatására, hogy jó szívvel elviseljék és engedélyezzék a bemutatót.

– Ezt már akkor tudni lehetett, az akkori politika nagyon odafigyelt az ilyesmire. A rockopera tömegeket mozgatott meg, ők meg így kezelték a helyzetet. Belemagyarázták, hogy Kádár János egyenlő Istvánnal, a jövőbe látó és Koppány pedig a „maradi” Nagy Imre. Ha ez járt volna a fejünkben, meg sem születik a darab! Egyébként titkosszolgálati iratokból az is kiderül, hogy szerettem volna eladni a művet Amerikában. Bár el tudtam volna! – viccelődött a legendás zeneszerző a CIA-jelentés kapcsán.

Kapcsolódó jegyzetünket itt olvashatja