Szakácskirályként búcsúztatták el Benke Laci bácsit

A rekkenő hőség ellenére több százan kísérték utolsó útjára a magyar gasztronómia egyik legnépszerűbb alakját. A lajosmizsei temetőben örök nyugalomra helyezett Benke László özvegyét fiuk és unokájuk támogatta.
A rekkenő hőség ellenére több százan kísérték utolsó útjára a magyar gasztronómia egyik legnépszerűbb alakját. A lajosmizsei temetőben örök nyugalomra helyezett Benke László özvegyét fiuk és unokájuk támogatta.

A legnagyobbaknak kijáró tisztelettel, több száz fős tö­meg tisztelgett Benke László emléke előtt. A 71 éves korában elhunyt séf ravatalát családtagjai, kollégái és barátai vették körül a lajosmizsei temetőben. Hiába a fullasztó hő­ség, a hazai konyhák, kifőzdék, éttermek vezetői, séfjei mind ma­gukra öltötték séfkabátjukat, lo­vagrendjük sú­lyos gyapjúpalástjait, hogy leróják kegyeletüket néhai tanítójuk előtt. Tömött sorokban állták végig a beszédeket az Első Magyar Fehér­asztal Lovagrend, a Magyar Pálinka Lovagrend, a Magyar Konyhafőnökök Egyesületének megrendült tagjai. Sírja mellé temetése idejére el­hozták a Lovagrend jogarát is, amellyel Laci bácsi egykor többeket ütött lovaggá.

Laci bácsi gyásztól megtört özvegyét fia és unokája támogatta © Végh István

Elbúcsúztatta Schobert Norbi és felesége, Réka, valamint Fásy Ádám, Mága Zoltán hegedűművész külföldi elfoglaltságai miatt legjobb zenészeit küldte barátja temetésére. A mu­zsikusok Az én jó apám című nótá­-val búcsúztak a szakácstól fia kérésére.

Az elhunyt kívánsága szerint a lajosmizsei családi sírba temették. A szertartáson beszédet mondott a polgármester, a mesterszakács és -cukrász legjobb barátja, Garaczi János és fia, Gyula is.

– Az ország búcsúzik a tévés szakácstól, Laci bácsitól. A szakma búcsúzik a legnagyobb lisztpazarló rántáskeverőtől. Én búcsúzom édesapámtól – mondta a gyászoló fiú, aki beszéde után megrendült édesanyját támogatta a sírhoz.

Katalin asszony 1970 óta volt Laci bácsi felesége. Egészen fiatalon, középiskolásként ismerkedtek meg és szerettek egymásba, két házra laktak egymástól. A sztárszakács torát legjobb barátja, Garaczi János készítette: hidegtálakkal búcsúztak Laci bácsitól.

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors